iPon Hírek

Az Apple a Twitter felé kacsintgat?

Dátum | 2012. 07. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az Apple napjainkban hatalmas sikereket könyvel el az okostelefonok és a táblák szegmensében, a közösségi hálózatok birodalmában azonban nincs igazán otthon, pedig napjainkban pont ezek a webes- és a mobil eszközökön történő aktivitás mozgatórugói. A közösségi hálózatok éppen ezért meghatározó szerepet töltenek be abban, hogy az emberek miként költik el pénzüket és töltik el idejüket – pont ezért fontos az Apple számára, hogy ebben a szegmensben is képviseltethesse magát, hiszen a vállalat alkalmazásokat, játékokat, zenéket és filmeket is értékesít, a közösségi hálózatok pedig rendkívül remek területnek minősülhetnek eme tevékenységek sikeres végzéséhez.

Befektetés vagy felvásárlás?

A nevük elhallgatását kérő források szerint a privát megbeszéléseken többszázmilliós befektetés lehetőségéről esett szó – ennyivel kíván beszállni az Apple a Twitterbe. Az efféle lépés kétségtelenül szokatlan lenne az Apple-től, aki befektetés helyett általában inkább felvásárlásban gondolkodik: a cég általában kezdő vállalkozásokat vásárol fel, hogy megszerezze tőlük a számára fontos technológiákat. Más kérdés, hogy az Apple jelenleg nagyjából 117 milliárd dollárral rendelkezik, amelyet befektetési célokra használhat. A cég nemrég az AutenTech-et vásárolta fel, ami egy mobil biztonságtechnológiai vállalat. Az Autentech-ért 356 millió dollárt fizetett az Apple, cserébe viszont ujjlenyomat-olvasó technológiákhoz jutott. Hasonló felvásárlás keretén belül a rendelkezésre álló tőke alapján a Twitter megszerzésére is lehetne mód, igaz, csak elméletben – legalábbis egyelőre.

A közösségi hálózatok közül csak a Twitter lehet préda

Az Apple a közösségi hálózatok szegmensében nem rendelkezik túl sok „baráttal”. A Facebook korábban nem ment bele abba, hogy az Apple zenecentrikus közösségi hálózatába Facebook szolgáltatások kerülhessenek, így a Ping végül szétesett. A Facebook ehelyett a Microsoft felé nyitott, ami pici részesedéssel is rendelkezik a népszerű közösségi hálózatban. A Google – ami az okostelefonok és a táblák piacán az Apple riválisának minősül – ezzel egy időben saját közösségi hálózatát fejlesztgeti, amely Google Plus névre hallgat.


A fentiek fényében csak a Twitter maradt, mint lehetséges „befektetési célpont”. A Twitter és az Apple között már folyik némi együttműködés: az Apple egy ideje beépített Twitter szolgáltatást kínál okostelefonjai, táblái és PC-i esetében. A színfalak mögött ezzel egy időben a Twitter egyre több erőforrást fordít az Apple-lel kötött partnerkapcsolat menedzselésére.

Nem eszik olyan forrón


A Twitter jelenleg több, mint 140 millió aktív felhasználóval rendelkezik, akik havi szinten folyamatosan generálják a különböző friss tartalmakat, legyen szó életük fontosnak ítélt mozzanatairól, hírekről, eseményekről vagy egyéb dolgokról. Az Apple a tervezett befektetéssel közelebb kerülhetne ehhez a hálózathoz és megismerhetné a közösségi hálózat működésének lényegét, de a Twitter is jól járhatna, hiszen a befektetéssel növekedne a vállalat értéke.

A helyzet persze nem ennyire egyértelmű, ugyanis a Twitternek nincs szükségee az Apple pénzére, legalábbis korábban a Twitter elnök-vezérigazgatója, Dick Costolo ezt nyilatkozta. A Twitter első embere szerint a cégnek rengeteg tőkéje van – ez a források szerint több, mint 600 millió dollárnyi készpénzt jelent.

Az Apple és a Twitter viszont több tekintetben is logikus partnerei lehetnének egymásnak. A Facebook-kal és a Google-lel ellentétben a Twitter nem kíván versenybe szállni az Apple-lel szemben sem az okostelefonok szegmensében, sem pedig egyéb területeken. Az Apple pedig nem sikeres a közösségi hálózatok szegmensében, ahol a Twitter jól teljesít.

A felek egyelőre nem reagáltak a fentiekre, így kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. mythbuster
2012.07.30. 13:22
Csak én nem értem mai napig, hogy mire jó a twitter?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Pearce
2012.07.30. 13:33
mythbuster: Nem vagy egyedül !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. feher.agos...
2012.07.30. 13:38
akkor már hárman vagyunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. arin
2012.07.30. 14:19
http://hu.wikipedia.org/wiki/Twitter

A Wikipedia segít, ha baj van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster
2012.07.30. 14:41
Számomra ez sokat nem mond, mindössze annyit szürtem ki ebből hogy értelmetlen erőlködés a 21. században.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2012.07.30. 20:44
A fentiek fényében csak a Twitter maradt, mint lehetséges „befektetési célpont”

Megérdemlik egymást. Zsák a foltját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arin
2012.07.30. 20:50
Hát egyébként kb. az. Olyan mint a facebúk, csak sokkal kevesebb funkcióval (ha én jól tudom, lehet rosszul mert nem használom -> szerintem se jó sok mindenre). Amolyan blog oldal, csak egymás blogját is lehet követni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arin
2012.07.30. 20:51
Gondolom az Appleéknak azért megér egy jó csomó pénzt a dolog. Már csak azért is mert a többibe nem nagyon tudnának beszállni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!