iPon Hírek

Az Apple és a feloldott fejlesztői korlátozások esete

Dátum | 2010. 09. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Apple korábbi szigorításaival igencsak kiverte a biztosítékot a fejlesztőknél, ugyanis a gyártó által kiadott szabályzat szerint harmadik fél által készített fejlesztőprogram segítségével nem készülhetnek alkalmazások iPhone-ra, illetve iPad-re, ami igen érzékenyen érintette az egyes fejlesztőket. Nem sokkal az iOS 4.1-es változatának megjelenése után most az Apple egy örömteli lépésre szánta el magát: a vállalat felülvizsgálta a korábban hozott szigorításokat és a szabályzatot módosította, így mostantól ismét lehet harmadik fél által készített fejlesztőprogrammal alkalmazásokat készíteni iOS operációs rendszerre.

A gyártó mindössze annyit ír elő, hogy a kész alkalmazás nem tölthet le semmiféle kódot az internetről. Az Apple elmondása szerint a szabályzat felülvizsgálatával és a szigorítások enyhítésével a fejlesztők az eddiginél szabadabb kezet kapnak, a kitétel pedig, vagyis az hogy a kész alkalmazás nem tölthet le semmilyen programkódot az internetről, segít a jelenlegi szinten tartani a biztonságot. A vállalat hamarosan elérhetővé teszi azokat a dokumentumokat is, amelyek segítségével a fejlesztők könnyebben megérthetik, hogy mi az, amit a vállalat szakemberei az alkalmazások elfogadása előtt ellenőriznek és melyek azok az okok, amelyek miatt az egyes alkalmazásokat eltávolíthatják vagy esetleg el sem fogadhatják.

A szabályok módosításával az Adobe fejlesztőeszközei előtt ismét megnyílik az út, azaz a programozók a Flash CS5 segítségével mostantól nyugodtan készíthetnek különböző játék átiratokat (portok), illetve alkalmazásokat is. Hogy mi lehetett a hirtelen szabálymódosítás oka? Nos, valószínűleg nem csak az, hogy a fejlesztők eléggé sérelmezték az etikusnak éppen nem nevezhető gyakorlatot, hanem inkább az, hogy az Apple a rendkívül szigorú és a versenyre károsan ható szabályzat miatt előbb-utóbb perek vagy jogi szankciók elé nézhetett volna.

Az Adobe időközben már bejelentette, hogy a számára kedvező szabálymódosítás értelmében folytatja a Flash CS5 -> iOS portoló alkalmazás fejlesztését. A Flash CS5 csomag részeként már most is elérhető a piacon egy Packager for iPhone névre keresztelt kis segédprogram, amely a fejlesztők munkáját segíti. Az Adobe állítása szerint az App Store-hoz már meg is érkeztek az első olyan alkalmazások, amelyek az említett segédprogrammal készültek. Az Adobe azt nem árulta el, hogy pontosan milyen alkalmazásokról van szó, csak annyit mondtak, hogy ezeknek a szoftvereknek a jóváhagyása már folyamatban van.

Az Adobe arra is megragadta az alkalmat, hogy kritizálja egy kicsit az Apple-t. A gyártót szomorúsággal tölti el az a tény, hogy az Apple továbbra sem engedélyezi, hogy a Flash webböngészőn belül futhasson az iPhone-on, illetve az iPad-en, ennek következtében az iPhone és iPad tulajdonosoknak a népszerű flash alapú videó megosztóknak a HTML5 alapú változatát kell használniuk, amennyiben az adott szolgáltatás rendelkezik ilyen verzióval.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Merwenus
2010.09.11. 12:14
Csak én érzem úgy, hogy ez az Apple-től szánalmas egy lépés? Szó szerint könyörögtek az Adobe-sok annó, hogy engedélyezzék, de nem, ők nem, aztán most hogy az Adobe szarik rájuk, beadja az Apple a derekát mint valami 5 éves, és úgy csinálnak, mintha ők lennének a jó fejek, közben csak jól fejbe kéne őket rúgni.

Tényleg ennyire nagy hatása van a konkurens OSeknek? Android és WM?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Cliph
2010.09.11. 12:29
Igen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Nehaiu
2010.09.11. 12:49
Hosszútávon ez a nagy zártság borzasztóan káros az Apple-nek, ami már meg is jelent az okostelefonok piacán, és hamarosan meg is fog a tabletek piacán is.

A számítógépeikről meg inkább ne is beszéljünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2010.09.11. 16:04
Az Adobe alszentul sajnalkozo stilusat kovetve: engem szomorusaggal tolt el az a teny, hogy az Adobe Flash egy, a tervezesi filozofiajabol eredo biztonsagi res minden rendszeren, ahol azt futni engedik.

Mellesleg sulyosan kornyezetszennyezo portalok keszitesere alkalmas es sarkallja a szakbarbar protal keszitoket az Adobe Flash.

Apple-nek van igaza: "a kitétel pedig, vagyis az hogy a kész alkalmazás nem tölthet le semmilyen programkódot az internetről, segít a jelenlegi szinten tartani a biztonságot."

Ez az, amit nem tud az Adobe, amit nem tud a MicroSoft es alszent tarsaik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szerzetes
2010.09.11. 23:32
Nem azért, de mit össze csesztették az MS-t, hogy csak IE-t pakol a windowsába, és kikiáltották főgonosznak. Az almát meg istenítik... Ebbe nem akar a versenyhivatal beletúrni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2010.09.12. 06:53
Talán azért mert a Win-t sokkal többen használják,akarva akaratlan mint az Apple-t.És az utobbi jellemző felhasználoi köre, egyébként sem az a kategória aki publikálja ilyen szempontból oktalan választását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster
2010.09.12. 15:10
Az Apple joggal nem támogatja az Adobe Flash futtatását az iOS -en... A flash egy akkora biztonsági rés lenne, mint ide Tibet... Gondoljátok el, hogy mindent meg lehetne írni Flash -ben, pl egy tetszőleges jailbreak -et, ami nekünk jó, de az applenek nem... Bármilyen programot le lehetne futtatni, és csupán egy böngésző, a Safari kellene a jailbreakhez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nattila77
2010.09.12. 20:18
prohlep: az MS tűzfalában letiltasz mndenféle kommunikáciot - ugyan az a "biztonság", mint a korlátolt iOS alatti, csak éppen nem lesz használható. "zseniális" megoldás!

mythbuster: ez a gondolatmenet ott hibádzik, hogy nem lehet bármilyen programot futtatni flash "alól"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mazsi1911
2010.09.15. 14:40
nos, nem tudom milyen hibai vannak a flashnak, en konkretan meg igy laptopon is tiltom minden oldalon. maces, iphones vagyok nem reg tertem at, iphonera egyaltalan nem kell flash, laptopra meg eleg a youtuben engedelyeznem. HTML5 vs Flash: egyszeru, ha mar probaltad a youtube HTML5os verziojat erted mirol beszel az aki azt mondja hogy a flash sehol se lesz egy ido mulva. azzal egyet ertek hogy ne csak apples dev programmal lehessen appokat irni. hulyeseg volt eddig is tiltani ezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gargantu natti...
2010.09.15. 15:19
nattila77: mindenféle kommunikációt tiltani nem azonos azzal, hogy végrehajtható kód letöltését tiltani!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!