iPon Hírek

Az Apple és a Microsoft többet keres az Androidon, mint a Google?

Dátum | 2012. 11. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Microsoftnak már régóta sok bevételt szállít a Google operációs rendszere, mostanra pedig az Apple-nek is sikerült némi nyereségre szert tennie belőle. Persze az Androidot legtöbben úgy ismerik, mintha az teljesen ingyen lenne, ami igazából nem áll messze a valóságtól, mivel az Apple és a Microsoft a gyártókat sarcolja, nem a szoftvert.

Az Apple a HTC felől könyvelhet el komoly bevételeket, mivel néhány nappal korábban, közös megegyezés alapján licenc megállapodást kötöttek. Ennek értelmében a HTC minden egyes Android operációs rendszert futtató okostelefon után 6-8 dollárt fog fizetni az Apple-nek a "kölcsönvett" technológiákért. (A szám azért nem pontos, mert csak elemzői számítás, és vélhetően a különböző készülékek között is akadhatnak kisebb eltérések.) Persze a HTC nem a legnagyobb hal, az IDC összeállítása szerint a harmadik negyedévben csak az ötödik tudott lenni, és az eladásaik folyamatosan esnek, de akkoris 7,3 millió eszközről beszélünk. Ez azt jelenti, hogy az Apple a harmadik negyedévben kb. 51 millió dollárt keresett volna a HTC-n. Hosszabb távon nem rossz ez az összeg, de a világ megváltására nem elég. A Samsungtól egy perben 1,05 milliárdra tettek szert az Apple-nél, de az a vita már finoman szólva is eldurvult.

A Microsoftnak viszont nem új az „Androidon” való pénzkeresés. A redmondiak már több mint egy éve kapják a licencdíjakat az LG-től, a Samsungtól és az Acertől. Az Acer kis halnak számít, az eladásaik 1-2 millió darabot tesznek ki, és az LG is csak 6 millió környékén tanyázik, ám a Samsung már teljesen más kategória, ők közel 60 millió okostelefonon adtak túl az utolsó negyedévben. A Microsoftnak a trió minden tagja 5 dollárt fizet mobilonként, tehát az IDC számai alapján kb. 63 millió mobil után 315 millió dollárhoz jutottak. Persze a három gyártó nem csak Androidot értékesít, de a Windows Phone és a Bada részesedése is elhanyagolható volt, és ha csak 300 millió dollárral számolunk, akkor is szép összegről van szó.

Na de mennyit keres a Google? A vállalatnak egy bírósági per során kellett kitálalni, és az Asymco is megerősítette a közölt számot: 1,7 dollárról van szó, minden egyes androidos mobil után. Ez gyakorlatilag elenyésző amellett, hogy a HTC a Microsoftnak és az Apple-nek összesen, átlag 12 dollárt fizet, de ha csak a Microsoft 5 dollárját nézzük, akkor sem sok. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az MS-nek nem mindenki fizet. Számoljunk is utána, hogy lássuk mennyi az annyi a valóságban: az IDC számainál maradva, az elmúlt negyedévben 136 millió androidos masina talált gazdára, ez pedig azt jelenti, hogy a Google 231 millió dollárt keresett ily módon. Persze azt is érdemes megemlíteni, hogy a Google főleg a reklámbevételekből él, de azok mértékéről semmilyen információval nem rendelkezünk.

A jövő még több, hasonló jellegű megállapodást hozhat, és kicsit nehéz megjósolni, hogy ki fizet majd többet kinek. Az Apple kontra Samsung perekből is kinéz lassan egy megállapodás, miután az Apple egyre sikertelenebb harcokat vív.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. jozsefm
2012.11.15. 19:05
De sajnálom őket, így együtt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kajla_hun
2012.11.15. 21:19
Ugye? Én is..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fix
2012.11.15. 22:36
Hmmm akkor hol van a HTC Apple per a LTE licenc jogokról amit az Apple természetesen nem fizetett ki a HTC-nek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csiki2
2012.11.15. 22:50
Ez elég naiv hozzáállás.
Hány százaléka ingyenes az Androidos programoknak? 80-90%?
Ezeknek mekkora része használ Admob reklámozó szolgáltatást? 80-90%?
Csak mert a reklámbevétel 30-40%-a Google-nél landol (a többi a fejlesztőé)...

A telefonon, mint reklámfelületen keres, nem pedig, mint eszközön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mythbuster
2012.11.16. 02:23
Azért az Apple is megegyezhetne már a Microsoftal az NTFS licenszeléséről, legyen bármennyire is szar, de legalább legyen írható OSX alatt segédszoftverek nélkül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tompi
2012.11.16. 08:08
A pénz náluk van, az információ a googlenél... Az hosszútávon többet ér..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HUFEUR
2012.11.16. 18:12
Fix:

Nemrég volt HTC-Apple megegyezés, valószínűleg azt a pert lezárták (mint az összes többi).

csiki2:
Cikkben is van erről szó: "Persze azt is érdemes megemlíteni, hogy a Google főleg a reklámbevételekből él, de azok mértékéről semmilyen információval nem rendelkezünk."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!