iPon Hírek

Az Apple legutóbbi negyedéve több rekorddal zárult

Dátum | 2016. 01. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple egy nagyon erős negyedévet tudhat maga mögött, amely minden eddiginél komolyabb eredményekkel zárult. A friss adatok alapján a cég 2016-os pénzügyi évének első negyedévében minden eddiginél jobb eredményt ért el, hisz teljes árbevétele 75,9 milliárd dollárra, profitja pedig 18,4 milliárd dollárra rúgott. Ezzel a vállalat sorrendben 2%-kal, illetve 1,8%-kal javított egy évvel ezelőtti eredményein.
Noha igen szép teljesítményről van szó, a növekmény mégsem olyan gigászi, mint a korábbi negyedévek folyamán, vagyis az egy évvel ezelőttihez képest csak szerény mértékben javultak a mutatók – de javultak. Az Apple vezetése szerint a cégnek meglehetősen nehéz makrogazdasági körülmények közepette kellett helytállnia. Komoly kihívás volt, hogy a valutaárfolyamok elég komoly hullámzást produkáltak, ami negatív hatást gyakorolt a negyedéves pénzügyi eredmények alakulására. A vállalat első embere, Tim Cook szerint normál esetben 8%-os éves teljes árbevétel növekedésre lett volna lehetőség, ha a valutaárfolyamok stabilak maradnak. Érdekesség, hogy a vállalat teljes árbevételének 66%-át tették ki a nemzetközi eladások.
A remek pénzügyi teljesítmény mellett egy másik pozitív dologról is beszámolhatott a cég: az elmúlt 90 nap folyamán az aktív iOS alapú termékek száma átlépte az egymilliárdos álomhatárt, ami óriási eredmény. Az említett szám ugyan mesés, de azt azért ki kell emelni, hogy nem minden divízió teljesít jól. Az iPhone eladások kevesebb, mint egy százalékkal emelkedtek az egy évvel ezelőtti szinthez képest, de így is 51,6 milliárd dollárnyi teljes árbevétel termeltek. A Mac eladások ugyanezt az időszakot vizsgálva teljes árbevétel tekintetében 3%-kal, darabszám terén pedig 4%-kal lettek alacsonyabbak. Ez persze még mind semmi ahhoz képest, amit az iPad termékcsalád produkált. Annak ellenére, hogy a negyedév folyamán bemutatkozott az ígéretes iPad Pro, az iPad család eladásai drámai mértékben, mintegy 25%-kal estek, a részleg teljes árbevétele pedig 21%-kal mérséklődött. Az Apple pénzügyi szakemberei jelenleg úgy látják, hogy az aktuális pénzügyi negyedév folyamán 50 és 53 milliárd dollár közötti teljes árbevétel folyhat be.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. rfj1989
2016.01.27. 15:29
Minden elismerésem az Apple-nek! Státusz szimbólum lett belőle ezért megteheti, hogy nagy profittal értékesít. Erre mondják, hogy a minőség mellett a brandet is meg kell fizetni (már akinek ez kell )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Galdech
2016.01.27. 16:49
Lassan az a csoda, ha elmarad a rekord.
De valamit nem értek. Hozzáteszem nekem egy szimpla, billentyűs, hagyományos dual simes (saját + céges) telefonom van, én utálom az okostelefonokat. Követni követem őket nagyjából. Lényeg, itt az iphone ios rendszerével, amit vesznek mint a cukrot. Szerintem egy túlárazott termék, nem értem a népszerűségét. Ott vannak az imacek, macbookok, macprok stb. amik jók és erősek, de szintén túlárazottak. Tulajdonképpen mindene drága az Apple-nek, még is jól megy neki....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phantomstr... Galde...
2016.01.27. 18:33
Kapitalizmus van, minden annyit ér, amennyiért megveszik. Ha túlárazott volna, nem vinnék, mint a cukrot. Persze, megvan náluk is, ami egyáltalán nem éri meg, leginkább a termékpaletta alján, ahol a hardver már igen kompromisszumos, de az árat nem szabták hozzá. De ilyen mindenhol van.

Általában az azonos kategóriás androidos telefonok sem jobbak vagy olcsóbbak, legfeljebb alig. Az AIO gépeknél ugyanez a helyzet, a notebookoknál szintén. Ami hasonló hardvereket, kijelzőt, anyag- és összeszerelési minőséget tud felmutatni, szintén nem vagy alig olcsóbb. Van, hogy ki lehet fogni egy-egy igen jó árú darabot, de ez minden gyártónál előfordul. Középkategóriás telefonhoz vagy custom built PC-hez viszonyítani meg nincs sok értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2016.01.27. 23:55
Méghogy minőség. Azért hagy némi kívánnivalót maga után ez a dolog. Mondjuk sok embernek olyan alacsony az ingerküszöbe, hogy már elég nekik a minőséghez annyi hogy egyáltalán működik. Tömegtermelt cikkekből soha nem lesz minőség, tehát ne ilyen tekintetben legyen valaki igényes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Galdech Phant...
2016.01.28. 08:56
Nem, ez fogyasztói társadalom. Kapitalizmus más. De értem a mondanivalód.

pdx06: Egyetértek. Szép és jó az A6. De közelében sincs egy Veyron-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.28. 09:51
Árban se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr... Galde...
2016.01.28. 14:54
Annak azt nevezném, amikor egy termék másfél-két év után nem kap hivatalos szoftveres támogatást, hogy rákényszerítsenek a cserére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thestock Phant...
2016.01.28. 19:59
Egyik ismerős anno vett 40 ezerért nike cipőt aminek a használati útmutatójában az állt hogy "lehetőleg ne érje víz"...de nike,és szép,és 40 ezer. No erről szól ez az egész,nem arról hogy túlárazott-e vagy sem.
A gép amit meg linkeltél... szeretnék olyan emberrel találkozni aki vett ilyen gépet, mert tudnék számára egy sokkal jobb üzletet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!