iPon Hírek

Az Apple miatt csökkenhet az Nvidia részesedése?

Dátum | 2011. 03. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Nemrégiben, amikor az Apple végre lerántotta a leplet legfrissebb MacBook Pro modelljeiről, mindenki a Sandy Bridge processzorokkal és a Thunderbolt porttal volt elfoglalva, pedig egy igen lényeges változás is történt az előző generációs MacBook Pro noteszgépekhez képest: az Apple felhagyott az Nvidia grafikus processzorainak alkalmazásával és helyettük az AMD termékeit választotta, legalábbis a friss MacBook Pro modellek többségénél. A 13 hüvelykes példány esetében a rendszer csak és kizárólag a Sandy Bridge processzorba épített második generációs Intel HD Graphics videó vezérlőre támaszkodik.

Ez a lépés az Nvidia számára eléggé kellemetlen. A DigiTimes elemzői forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a fentiek már az idei év első felében éreztetni fogják hatásukat, már ami az Nvidia GPU piaci részesedését illeti. Az, hogy a gyártó piaci részesedése emiatt pontosan mennyivel csökkenhet, az egyelőre nem tudható, de jó esély van rá, hogy akkora mértékű csökkenés mutatkozik majd, amelyet egyéb üzletekből származó forgalommal nem tud majd ellensúlyozni a vállalat.

Így vagy úgy, az Nvidia GPU piaci részesedésére az Apple döntése mindenképpen negatívan fog hatni, a kérdés csak az, hogy mekkora mértékű lesz a csökkenés. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az Apple jelenleg több termékében is használ Nvidia GPU-kat: a MacBook, MacBook Air és Mac Mini modellek még mindig a régebbi, Core 2 sorozatú processzorokra támaszkodnak, így frissítésükre várhatóan hamarosan sor kerülhet. Mivel a hírek szerint az AMD kedvezőbb árakat ajánlott az Apple számára, mint az Nvidia, sőt, a jól értesült források szerint konkurensénél együttműködőbb üzletpolitikát is folytat, így könnyen lehet, hogy az említett termékcsaládoknál is beköszönt az AMD uralom, már ami a videó vezérlőket illeti.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. KILLERFox
2011.03.10. 18:00
hát ezt is megértük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm
2011.03.10. 18:11
Mivel a hírek szerint az AMD kedvezőbb árakat ajánlott az Apple számára, mint az Nvidia,
sőt, a jól értesült források szerint konkurensénél együttműködőbb üzletpolitikát is folytat

Itt jön elő az a tény melyet sokat emlegettünk a két gyártó költségszintjénél, és amira az nv tábor legyintett.Olcsóbban tud az AMD erősebb grafikus vezérlöket elöállitani,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gezu1025
2011.03.10. 18:39
És az is megeshet, hogy a kisebb cuccokban ahol most sandy van intel HD-vel helyette Llano lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Juliska
2011.03.10. 19:00
józsef m.: Ez hülyeség. Az NV is tudna alacsony árakat szabni. Talán nem keresnének sokat rajta, de az Apple kiszolgálása nagy szó. A gond inkább az, hogy az Apple az OpenCL mellett van, az NV pedig a saját CUDA platformot támogatja. Az Applenek olyan partner kell, aki csak az OpenCL-re koncentrál. MEg tudom érteni őket. Az AMD-nek már öt hónapja van OpenCL 1.1-es drivere, a GeForceokhoz meg egy bugos developer driver van, vagy választhatom az OpenCL 1.0-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fra-com
2011.03.10. 19:03
Jaja, aztán majd almáék újra betörnek a piacra az óccó S3 Savage, később a Trident meg Cirrus Logic VGA-kkal szerelt izomgépekkel ebben a nagy igyekezetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm Julis...
2011.03.10. 19:17
Igen ezt a CUDA miatt emeltem ki, de lemaradt:
a jól értesült források szerint konkurensénél együttműködőbb üzletpolitikát is folytat

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mihaly.her...
2011.03.10. 22:40
Jah, na persze... Az AMD olcsóbban adja a kártyáit az eppölnek, de az eppöl meg nem fogja olcsóbban adni, vagyis még több lesz a haszna... Így is ki...ott drága, és sz@art nem érnek...
Múltkor volt, hogy ájfos4-es telefont akartam blútúszon csatlakoztatni lapihoz, meg másik telefonhoz, hát basz...t rám... tulaja is mondta, hogy ő is próbálkozott már nem 1X! Ergó: told fel a ájtyúnszt a gépedre, amitől lefagy (talán nem) és azon keresztül, már tudod használni a blútúszt az ájfossal.....
Ha egyszer vettél eppölt, felejtsd el a pc-t, mert csak az ájtyúnsszal keresztül tudsz kommunikálni a (áj)foss eszközökkel.....
Amúgy az NV meg kicsit elég mocsok.... Ahogy az Intel és az AMD is, a maga módján... Az NV meg az Intel az áraik miatt, az AMD pedig a VGA támogatás régebbi modellekhez (ahogy olvastam itt, aztán lehet, hogy nem igaz a fele sem...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lecza
2011.03.11. 04:35
Na, még egy okkal több, hogy maradjak a PC-nél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!