iPon Hírek

Az ArcheAge-en kutatták, hogy viselkednénk világvége esetén

Dátum | 2017. 03. 14.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

Az XL Games ArcheAge nevű MMO-jához 2014 őszén rövid nyílt bétatesztet tartottak a megjelenés előtt. A teszt betekintést nyújtott abba is, hogy viselkedhet az emberiség, ha – vagy amikor – eljön majd a világvége. A bétateszt a szokásos módon, wipe-pal, azaz minden elért eredmény, megalkotott karakter, megszerzett jutalom kitörlésével zárult. A kutatók ezután 270 millió, a játékosok viselkedéséről szóló bejegyzést elemeztek annak érdekében, hogy eldönthessék, hogy viselkedtek az érintettek a törlés – a „világvége” – közeledtével. Nyilván egy játék ideiglenes lezárása nem jelent akkora traumát, mint egy zombiapokalipszis, vagy egy több kilométer átmérőjű aszteroida becsapódása, de bizonyos párhuzamok felfedezhetők abban, ahogy a játékosok egyénenként és közösen reagáltak a wipe-ra. Egy elmélet szerint az online játékok felhasználóinak viselkedése nem különbözik lényegesen attól, ahogy az emberek a valódi világban viselkednek, így a tudósok megfelelő becslési alapnak tartották a bétateszt végét és úgy gondolják, hogy eredményeik nemcsak a játékosok lelkivilágába, de általában az emberi természet rejtelmeibe is bepillantást nyújtanak.
Összességében az mondható el, hogy bár voltak, akik antiszociális viselkedést tanúsítottak, például válogatás nélkül leöldöstek mindenkit, a többség nem ilyen volt. Nagyjából abbahagyták ugyan a küldetések végrehajtását, a karakterek fejlesztését és más, a haladást szolgáló tevékenységeket (érthető módon, hiszen a világvége idején nem sok értelme van ezeknek), de a játék közösségi lehetőségei még fejlődtek is bizonyos mértékig: a játékosok egyre több üzenetet váltottak egymással, egyre több csapat alakult a nagyobb létszámot igénylő feladatok végrehajtására. Akik nekiestek a többieknek, azok ugyanakkor kisebb valószínűséggel maradtak ott a teszt legvégéig. A kutatók úgy látják, hogy eredményeik a játékdizájnereknek és a jövendő, emberi természettel foglalkozó kutatásoknak is hasznára lehetnek. Véleményük szerint bizonyították, hogy egy világvége-szcenárióban a pozitív hatások kerülnének előtérbe, az emberek közötti kapcsolatok megerősödnének. A végső percig kitartók között azt látták, hogy csúcsokat döntött az ideiglenes csoportosulások száma, folyamatosan új ismeretségek születtek. A jelentés megtalálható az arxiv.org-on, azt pedig, hogy milyen hatással van ránk, ha egy régóta ismert világnak vége lesz, a nemrég 17 év után bezárt Asheron’s Call szívszorító példáján keresztül Ti is megnézhetitek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. ChoSimba
2017.03.14. 21:38
Jogos-e a facepalm ?
Csupán csak azt nem vették figyelembe, hogy egyik részvevő sem nélkülözött vagy éhezett közben és nem kellett az életéért minden nap megküzdenie.
Ott jön ki az ember igazi énje.
Gratulálok innen az asztal mögül, megmagyarázták a semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. fofoka ChoSi...
2017.03.14. 22:59
Nem biztos, hogy pl. egy közelgő aszteroida hatására éhezni kezdenek az emberek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Pendra37 fofok...
2017.03.14. 23:19
Ha a kozelgo aszteroida Mars meretu, 2 napra van es minden eletet automatikusan kiirt, akkor tenyleg nem lesz ehezes.
Ha viszont mondjuk 2 ev van vissza, akkor lesz, mert a munkas azt fogja mondani, hogy l***t fogok itt melozni tovabb. Nem lesz mar se hazam, se csaladom, se gyerekem, mit gurizzek. Amikor pedig a munkasok hazamennek, a menedzserek csak pillazni fognak es rajonnek, hogy a sor nem a felkialtojeles emailektol megy.

A civilizacio gyakorlatilag mar a bejelentestol ossze fog dolni es semmi perc alatt atalakul egy sztalinista totalitarianus rendszerre. Meg arra is jo esely van, hogy azelott kihalunk, hogy a bolygo ideerne. Miutan nem kell aggodni a hosszu tavu hatasok miatt, semmi nem tartja vissza a nagyhatalmakat, hogy nyomjanak egy atomhaborut gyorsan.
En pl egy ilyen bejelentes utan szereznek egy pisztolyt. Megvarnam, mig biztos lesz a dolog, aztan agyonlonem a csaladom vegul magamat. Lenyegesen humanusabb, mint vegignezni az apokalipszist lassitott felvetelben.

Ha viszont mindez egy jatekban tortenik, akkor pont nem tud meghatni a dolog. Nyilvan abbahagyom a questelest, mert minek. Ha viszont nem questelek, de valamit akarok csinalni. Vegigprobalom azokat a dolgokat amiket korabban nem tettem (pl ganking, cheat, glitching, megveszem a legidiotabb cuccokat stb. Amikor ez elfogyott, akkor elkezdek csetelni a tobbi hasonlo cipoben jaro jatekossal, aztan varjuk a resetet.

Ez egy klasszikus, brit tudosos Ignobel eselyes "kutatas".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester fofok...
2017.03.14. 23:21
Nem mindegy mikor ér ide miután meglett az infó, és mekkora területet dózerolna le. Sokan lehet egyből elkezdenék gyűjteni a lootot mintegy felkészülvén a nélkülözőbb napokra.

Játsz el egy gondolatkísérletet a haverjaiddal:
Ha senki sem mondja meg mit kell tennetek, ha senki sem állít meg mert jog meg akármi, akkor meddig mennétek el a szórakozás és létfenntartás nevében. Minden első gondolatot ki kell mondanotok. Hidd el, ritka durva dolgokat fognak mondani a kedves játékosok amint egymás elől szedik össze a nyersanyagot a lerabolt teszkóban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Pendra37 Szefm...
2017.03.15. 00:58
Az elso Mad Max nagyjabol egy ilyen vilagot modellez le bamulatosan. Jon a veg es ezt mindenki tudja. A bunozok is, a rendorok is, a politikusok is es az emberek is. Meg pislakol a civilizacio, de egyre kozonyosebbek az emberek. A bunozok vadulnak el, a rendfenntarto egyseg meg mar nem sokkal tobb, mint egy megvadult polgarorseg.
Persza van cselekmeny, meg rosszak meg bosszu, de ott nem az a lenyeg. Egyszeruen csak vliagot kell figyelni es beleelnie magat a nezonek. Garantaltan nem felejti el az elmenyt.

Szellemisegeben az Utolso part-ot idezi meg. Azonban az abbol keszult filmek mind gagyik. Nem jon at az erzes, ami a konyvben megvan.

Az ut probalkozott legutobb egy ilyennel, de az eleg felemas lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. potocki
2017.03.15. 05:32
József Attila: Két hexameter

Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. fofoka
2017.03.15. 21:34
Szefmester, Pendra37:

"Ha viszont mondjuk..." Hogyne! Esetleg 2 év alatt csak megoldanák a problémát, ha a bolygó minden erőforrását erre összpontosítanák és akkor nem mondana a "munkás" semmit és melózna, mint a kis angyal. Persze ez a szcenárió nem annyira romantikus, mint egy sztálinista diktatúra, amiben "szerzel egy pisztolyt" és lövöldözöl egy kiadósat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba fofok...
2017.03.16. 07:23
Világvégéről volt szó, azt nem lehet megoldani. Tehát megoldhatatlan problémáról. Pl. egy "mars" méretű asztreoida, aminél nem játszik az atombombás hálivúdi hepiend.
És valószínűleg egy ilyen esetben is más lenne a globális hozzáállás, mint egy zombi apokalipszis esetén, ahol ugye elméletileg túl lehet élni a véget, csak mindenki fejbe kell csákányozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester fofok...
2017.03.16. 08:26
Nem tudom mennyire követed a híreket ilyen témában, de volt nem egy várospusztító amit akkor vettek csak észre mikor már távolodott és hold-föld között ment el. Még több volt olyan ami a hold túloldalán de közel ment el.

A szakik szerint a veszélyesek alig 15-20%-át ismerik, és mivel sok kormány pénzkidobásnak ítéli, nem is igen kutatják a dolgot. Sőt, baromi sokáig a déli féltekén nem is volt obszervatórium ami ezt figyelte volna!

Mellesleg pl az Apophisról tudnak, tudják hogy van esély rá hogy ütközik de van rá terv? Még csak nemrég kezdték el pályáztatni az ÖTLETEKET! Nem a cégeket akik majd elhárítják a bajt, hanem csak az ötleteket...

Amúgy pl egy Zombiapokalipszis túlélési módszertana is attól függne mitől lesz valaki zombi. Ha fertőzés akkor mi fertőz? Stb-stb... Mágikus csak zombiharapdáls fertőzésnél nincs gond. Teljes vért, kard, és mehet az ember a melóba... De egy fertőzésnél ahol a hangya is elkaphatja... hát csak a teljes izoláció a megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. magerg Szefm...
2017.03.16. 13:00
Az a rossz az internetben, hogy mindenki válogatás nélkül terjesztheti a baromságait.
Az a jó, hogy 2 perc kereséssel megcáfolhatók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fofoka Szefm...
2017.03.16. 18:05
Nem veszed észre az ellentmondást a hozzászólásodban? Ha ilyen későn veszik észre, akkor nem játszik semmi "nyersanyag elszedés a lerabolt teszkóban", csak arra lesz idő, hogy térdre imához. Persze lehet, hogy valaki poénból akkor is fosztogatna a teszkóban, mert miért ne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka ChoSi...
2017.03.16. 18:14
Mondjuk a cikkben "egy több kilométer átmérőjű aszteroida becsapódása" volt a téma, nem pedig egy Mars méretű bolygó (persze az is több km átmérőjű :-)), amire talán találnának megoldást Hollywood-on kívül is. Ha időben észreveszik. Ha meg nem, akkor meg azért nem lenne az, amit gondolsz, mer nem lenne rá idő.
Persze felesleges ezen rágni a gittet, hisz nyilván mindenki csak találgat itt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!