iPon Hírek

Az ARM a GlobalFoundries-szel is együttműködik

Dátum | 2012. 08. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt hónap folyamán derült ki, hogy az ARM és a TSMC között a 20 nm-esnél fejlettebb gyártástechnológiák esetében együttműködés jön létre. Eme partnerkapcsolat első gyümölcsei várhatóan 2015 folyamán érnek be, amikor a TSMC elkezdi felfuttatni 16 nm-es csíkszélességű gyártósorait és FinFET tranzisztorokat alkalmazó gyártástechnológiáját.

Most úgy tűnik, hogy az ARM más bérgyártóval is együttműködésbe szeretne lépni: a legfrissebb kiszemelt a GlobalFoundries. Az ARM a GlobalFoundries-szel már nem a 20 nm alatti, hanem a 20 nm-es csíkszélességet alkalmazó gyártástechnológia esetében kíván együttműködni, ami azt jelenti, hogy ennek a partnerkapcsolatnak jóval hamarabb beérik a gyümölcse. A korábbi információk szerint a GlobalFoundries már a következő év folyamán megindíthatja a kezdeti termelést 22- és 20 nm-es csíkszélesség alkalmazása mellett. A vállalat az elmúlt év decemberében már készített egy 20 nm-es csíkszélességet alkalmazó ARM tesztchipet, így a tervezett ütemterv talán gond nélkül tartható lesz.

A felek együttműködésének lényege, hogy minél gyorsabban, minél egyszerűbben elterjedjen a FinFET technológia (azaz a háromdimenziós tranzisztorokra alapozó eljárás) a piacon. Az új gyártástechnológiával hatékony energiafelhasználás mellett üzemelő, ARM processzormago(ka)t és GPU-t tartalmazó SoC egységek készülhetnek, amelyek mobil eszközökben, táblákban és egyéb termékekben egyaránt felhasználhatóak lesznek.


A FinFET tranzisztorok különleges formájukról kapták a nevüket. A FinFET tranzisztorok esetében a Drain és a Source elektródák egy függőleges vezérsíkhoz, illetve uszonyhoz hasonló formát vesznek fel – ezt a "vezérsíkot" fogja közre a Gate, azaz a vezérlő elektróda. A planáris megoldásokhoz képest a FinFET tranzisztorok tulajdonképpen térben 90 fokkal el lettek forgatva.

A FinFET tranzisztorok felépítése.
Ezek a megoldások hasonlítanak az Intel által korábban bevezetett háromdimenziós TriGate tranzisztorokhoz, igaz, ez utóbbiakkal már régóta folyik a sorozatgyártás – ilyen technológia alkalmazása mellett készülnek például az Ivy Bridge processzorok. Ebben a tekintetben, azaz a háromdimenziós tranzisztorokat alkalmazó gyártástechnológiák bevezetésében mind a TSMC, mind pedig a GlobalFoundries az Intel mögött kullog.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Destructo
2012.08.14. 18:10
Csak fejlődünk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2012.08.14. 18:56
Intel féle 3D tranzisztor technológia koppintása, gratulálok nekik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sanyix
2012.08.14. 22:20
@tibaimp: baj hogy nem csak az intel koppintgat, hanem róla is mások?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!