iPon Hírek

Az ARM betörhet a PC piacra?

Dátum | 2011. 12. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Morgan Stanley legfrissebb elemzése szerint az ARM architektúra köré épülő központi egységek a közeljövőben betörhetnek a PC piacra, legalábbis erre enged következtetni az a felmérés, amelynek keretén belül a 30 megkérdezett PC gyártó cég 40%-a nyilatkozott úgy, hogy az elkövetkező három év folyamán megpróbálkoznak olyan konfigurációk építésével, amelyekben ARM architektúrára alapozó központi egység lapul.

Az elemzők szerint a fentiek alapján 2013-ra a PC-k 10%-ában találhatunk majd ARM alapú processzort. Hasonló eredményre jutott az International Data Corp. felmérése is, amely szerint 2015-re a PC-k több, mint 13%-ában lesz majd jelen valamilyen ARM alapú központi egység. Ezek a számok persze csak akkor válhatnak valósággá, ha a gyártók tényleg látnak fantáziát a koncepcióban, valamint akkor, ha a vásárlói reakciók is megfelelőek.

Az ARM alapú SoC-ok az okostelefonok és a tábla PC-k piacán rendkívül sikeresek, de az, hogy a PC piacon is szert tudnak-e tenni hasonló népszerűségre, már erősen kérdéses. Az ARM alapú megoldásokon nem futnak az x86-os rendszerekre írt szoftverek, de nem csak ez a probléma, hanem az is, hogy ezek a processzorok nem kínálnak nagy számítási teljesítményt. Ezekből kiindulva kétséges, hogy a felhasználók az ARM alapú megoldásokat választják-e az Intel, vagy AMD processzorral szerelt konfigurációk helyett.


A legtöbb PC gyártó szerint az ARM processzorok alkalmazása körül sok a bizonytalanság. Ezeknél a termékeknél a vásárlók részéről még nincs megfelelő mértékű „elfogadottság” – ami nem is csoda, hiszen jelenleg ilyen konfigurációk nincsenek, így az átlagfelhasználók nem is ismerhetik őket. További probléma a szoftverekkel kapcsolatos inkompatibilitás, valamint az is, hogy a megfelelő processzorok majd csak 2012 folyamán készülnek el. Az elemzők szerint kulcsfontosságú, hogy rendelkezésre álljanak a négymagos ARM alapú processzorok, valamint a 28 nm-es gyártástechnológia is ahhoz, hogy az újdonságoknak legyen esélyük betörni az említet szegmensbe. Az elemzők véleménye szerint a PC-kbe szánt ARM processzorok többsége 28 nm-es, illetve 20 nm-es gyártástechnológiával készülhet el az elkövetkező két év folyamán. Mivel a 28 nm-es gyártástechnológia esetében a TSMC jelentős előnyben van a piacon, így várható, hogy ez a gyártó készíti majd el a PC-be szánt ARM alapú központi egységek többségét.

Jövőre egyébként a Windows 8 is megjelenik, ami sokat javíthat a szoftverkompatibilitás kérdésén, hiszen az új operációs rendszer nem csak x86-os, hanem ARM processzorokhoz is kínál majd támogatást. Ezzel együtt azok az olcsó, négymagos SoC egységek is szélesebb körben elérhetővé válnak, amelyek az ARM Cortex-A9-es processzormagjai köré épülnek – ilyen megoldásokat az Nvidia és a Texas Instruments is kínál majd. Előbbi termékpalettáján a Tegra 3-as SoC személyében már most is rendelkezésre áll ilyen termék.

A vélemények szerint az ARM alapú megoldások igazából a sokkal nagyobb teljesítményt kínáló ARMv8-as architektúra, illetve a Cortex-A15-ös processzormagok érkezésével lehetnek igazán esélyesek a PC piacon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. homeware
2011.12.01. 20:46
Hiába jön a Windows ARM támogatással, szinte biztosra vehetjük, hogy az x64 és x86-os programjaink nem futnak majd az ARM architektúrás Windowson, ahogy az Itaniumos Windows is inkompatibilis az x86-al és x64-el.
Tehát az elején a népszerűségnek biztosan gátat fog szabni a szegényes szoftverkínálat. Főleg ha megnézzük az x86-os platform hatalmas szoftverbázisát mind ingyenes, mind fizetős kategórákban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Zsolt501
2011.12.01. 21:01
Ha a fogyasztás lényegesen kevesebb lesz mint a mostani pc-k fogyasztása, és a teljesítmény sem esik egy bizonyos szint alá, akkor nagy esélyek indulhat a rendszer.
Nálam biztos nyerő lehet ha gond nélkül tudok majd rajta FULL HD-s filmeket nézni, és közben a háttérben kiszolgál még ez mellett elfut gond nélkül a letöltés és akár el fut még mellette egy FTP kiszolgáló is, szóval kíváncsi vagyok mit tud majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zabalint
2011.12.01. 21:52
homeware:
De a szoftverek egyre nagyobb hányada .NET vagy Java alkalmazás, azokkal meg nem lesz gond. Nyilván nem hardcore gamereknek készülnének az ilyen PC-k.

Az open source világban meg még ennél is egyszerűbb a megoldás, újra kell fordítani armra a programokat.

Ettől én még biztosan sok ideig maradok az x86-nál. Először talán letöltős gépbe tudnám elképzelni, a kis fogyasztás miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. polarx
2011.12.01. 22:09
"ezek a processzorok nem kínálnak nagy számítási teljesítményt"

ha nem vagy vérpistike aki 0-24/7 a krájzíííísz és hasonló szar játékokkal játszik akkor valszeg nem is kell a legújabb 4-6-8 magos procik teljesítménye..

persze nem veszem egy kalap alá se a 3ds maxxal se a ps-el és egyéb szerkesztő programokkal dolgozó embereket a játékosokkal. de egy átlag ember aki otthon van zenét hallgat filmet néz netezik ír egy dokot vagy valamit annak bőven megfelel egy jelenleg csúcs modelles 2 magos 1,5ghz-n futó arm is.. erre a nyakam merném tenni..

elég azt hozzá tenni hogy 2012-re 4 magról és 2,5ghz-ről beszélünk ergó 2013-ig ez elérheti a 4-8 magot 3ghz-n vagyis tudja hozni az asztali procik számítási teljesítményét.. persze egy különálló vga vagy egy beépített grafikus chip segítségével..

ergó akik még szerkesztgetnek azok is 2013 és vagy 2015-ig tuti kapnak majd olyan arm alapú gépet akiknek az igénye 110%-osan ki lesz elégítve.. akkor meg? cserébe lesz majd egy gépnek (monitor nélkül) úgy 10watt fogyasztása a jelenlegi 3-400 helyett (alsóhangon)

akkor meg mire várunk emberek? már 2012-be is lenni kéne arm alapú pc-nek.. én a jelenlegi e5200-amat ami 3,3-on megy 2g ddr2 és a 460gtx-emet oda adnám már most a jövőre debütáló 4magos 2,5-ösért.. még ha nem is kapnék olyan teljesítményt de nem kajálna a gép pár száz wat-ot a semmiért.. pl ha nincs használva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. polarx Zsolt...
2011.12.01. 22:23
Zsolt501: a fogyasztás bőven jobb volna mint most. és már most nézhetsz full hd-t gond nélkül tegra2 is viszi bőven.. most jött ki a tegra3, készülékbe kb első negyed évtől tuti kapható lesz majd. a tegra3 kb 5x-ös teljesítményt nyújt majd mint a 2. ergó amit írtál azt mind tudja már most..

homeware: és azt mivel lehet magyarázni hogy szinte az összes arm-s okos telón megy már windows 98, windows xp, linux? tudják rajta futtatni. akkor akkora gebasz mégse lehet mint azt beállítják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. polarx
2011.12.01. 22:29
miért most egy okos teló mennyit kajál memóriával mindennel együtt? 0,5W körül.. akkor ezt egy pc méretbe kinagyítva se sokkal kapunk többet 5W-nál. (persze a voltokkal játszani kell lehet hogy ezt nem vettem fiygelembe..) de az a lényeg hogy szerintem a 10-ede fogyasztás se túlzás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. gezu1025
2011.12.01. 22:39
De a 10w fogyasztás ku**a nagy tulzás.

Csak gondold végig mi kell egy PC-be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. polarx
2011.12.01. 22:55
Már nem azért de tegraákba most is van 3d támogatás.. ergó vga se kell persze ezzel nem fog nfs ránolni.. és kb annyit tud mint most egy IGP de alapvetően nem kell különálló vga gondolj már végig egy okos telót lényegében pont azért SoC mert rajta van minden.. az hogy neked van 500 ventillátor a gépbe és 20w-ot fogyaszt egyéni szocc problem erre a procira még borda se kell nem hoyg venti -.-" akkor miről beszélünk? valszeg ha egy telóba megtudják oldani a memóriákat hűtés nélkül meg egy pc-be is akkor valszeg itt se kell ventilátorról és egyéb hülyeségről beszélni..

merevlemez.. első olyan dolog amit említett plusz fogyasztóként kb az utolsó is. ja meg bocs egy optikai meghajtó hogy spóroljak egy kommentet részedről. de mivel az nem állandó fogyasztó.. az hogy ebben a cikkben miről van szó meg miről nincs az lényegtelen indulj ki egy táblából vagy egy okos telóból.. benne van minden mégse fogyaszt 50 wattokat.. valszeg mint írtam nem is 3d-zni fogsz és stb de full hd-t tuti hogy akadás nélkül visz ezen kívül kb minden 3d ablak kezeléssel már MOST megbírkózik vagyis? proci van ram van vga (ha úgy vesszük már pedig miért ne vennénk) van. akkor még vegyük számításba a 4 merev lemezed kb 40W-ből ki is jössz ha nem volna csak 1 méretes akkor meg 10-ből (kb) ja meg a monitor.. de azt az elöbb is külön számoltam..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Dragon3k
2011.12.01. 23:12
polarx: "egy jelenleg csúcs modelles 2 magos 1,5ghz-n futó arm is.. erre a nyakam merném tenni..

elég azt hozzá tenni hogy 2012-re 4 magról és 2,5ghz-ről beszélünk ergó 2013-ig ez elérheti a 4-8 magot 3ghz-n vagyis tudja hozni az asztali procik számítási teljesítményét.. persze egy különálló vga vagy egy beépített grafikus chip segítségével.."

Csak itt elfelejted, hogy sokkal nagyobb frekvenciákról beszélsz mint a kis fogyasztású megoldás, vagyis jóval többet is fog fogyasztani, akkor ha win8 kerül rá nem lesz elég szaros 0,5-1GB ram, így ebből is több kell, ezzel is nő a fogyasztás. A ventilátoros írásod, hogy nem kell LOL persze a hdd-t hűteni se kell sőt a hdd hűti a gépet mi?
Lényeg, ha majd ha lesznek asztali megoldások majd kiderül mennyit fog fogyasztani, de ha azt nézem, hogy egy sandy-s 2 magos gépel is el lehet lenni 50-60W-tal (ebben benne van az egész gép fogyasztása monitor nélkül).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. kwryll
2011.12.01. 23:21
Az igaz, hogy még nem kell aktív hűtés egy arm alapú központi egységre, de már most is elég szépen át tudnak melegedni azok az okostelefonok. A sebességnövekedés idővel szükségessé fogja tenni a hűtést.
A frekvenciákról meg csak annyit, hogy maximum azonos vagy erősen hasonló felépítésű processzoroknál lehet az összevetés alapja. Pl egy 5-6 évvel ezelőtti processzor jóval kevesebb megahertzenkénti teljesítménnyel rendelkezik mint egy mai. Pedig mind2 x86 alapú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. polarx
2011.12.01. 23:24
Dragon3k: de baszod ne hasonlítsd már egy jelenlegi x86/x64-es géphez mert abszolút semmi köze hozzá.. az meg hogy 1g ram vagy 2.. mellesleg nanométerekről hallottál már? elmondanmám hogy újabb technológiával készül ez a drága 4 maggal magonként 2,5ghz-el.. szóval hozza ugyan azt a fogyasztást.. és ha kicsit is otthon volnál benne úgy lesz megcsinálva hogy lesz 5 mag abból 1-et használ nagyjából üres járaton. ha kell akkor meg használja a 4 magot plusz 3d. de amúgy most őszintén okos telóba vagy táblába van borda ÉS ventilátor? 1 darab sincs.. nincs szüksége hűtésre.. bár a 4 magos rendszerről még nincsennek tesztek hogy lesz e szükség hűtésre vagy se de valszeg megoldják egy bordával is (maximum) htc azért nem ígérget csak úgy.. hogy nekünk vastagabb az e fa..k mert kiírjuk hogy jövőre jön az idehez képset magba is meg órajelbe is nagyobb procival szeretel táblánk.. szóval simán jöhet az a teljesítmény kb 0 fogyasztással..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. kwryll
2011.12.01. 23:26
hallottam nanométerekről, ahogy chache-ről és utasításkészletről is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. polarx kwryl...
2011.12.01. 23:29
nem neked ment mint utólag módosítottam de az tény hogy már most is nehézkesen de megoldják a hűtést vagy éppen nem hűtést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. polarx
2011.12.01. 23:33
mi a helzet a via-val? ős is teljes jogú procikat gyártanak mégis megvan a saját felhasználó köre a maga kis komótos tempójával. ARM-et ugyan így eltudnám képzelni pl egy irodába vagy egy otthonba ahol nincs szükség gigahertz-ekre több gigabyte rammal és több gigabyte-os vga-ra. ergó attól még lehet teljes jogú proci hogy nem mindent zúdítanak a nyakába egyszerre. hozzá teszem pont nV ne tudná megoldani a mondjuk 5-ik tegrába? ha már most képes 1080p-t kódólni dekódolni a több mint egy éves procijával akkor mi lesz 2013-ig? (jövőre világ vége haha de utánna)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. nattila77
2011.12.01. 23:35
homeware,

itanium+windows alatt futhat x86 kód (a sebességet persze hagyjuk)

polarx,

szerintem túlbecsülöd a jelenlegi armok cpu és gpu sebességét - a fullhd bizonyos kódolással, bitrátával továbbra is csak szép álom, egy windows alatt pedig megintcsak szépen megreccsenne az egész - induljunk ki a w7starter gépigényéből, ami az armoknál erősebb atomon is elég halott :-)

egy mai okostelefonban ráadásul nincs komplex hangkártya, sata vezérlő, usb vezérlő, pcie csatornál/vezérlők - ezek mind-mind fogyasztanak és egy pécé részei.

közben pedig egy atom vagy egy brazos is elmegy paneltápról 10-15 wattal, a teljesítményük pedig az armok tudásának sokszorosa, akár a cpu-t, akár a gpu-t tekintve. 2012-re pedig lesz uj amd platform és talán az atom is megpróbál felzárkózni!

ha terjed is az ARM jövőre, azt inkább csak valami divathullám eredményeként tudom elképzelni, avagy a mikropc-k nyernek a mainál sokkal nagyobb teret. meglátjuk :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. polarx natti...
2011.12.01. 23:58
Igen én vagyok a naív de..

jó a full hd alatt én se egy 40MB/s-es blurayre gondoltam.. ezt a részét ne is feszegessük biztos meglehet vele akasztani a gépet

amúgy miért mindenki a windowsból indul ki mint elsődleges os amikor még egyetlen os-e se volt ami ARM-re írodott volna. jó feltehetőleg kijön a win8 arm-re is.. és mivan akkor? hozzá teszem már a win8-nak is kisebb gépigénye lesz nem 1 hír és teszt alapján.. szóval?!

táblákból kiindulva.. hdmi.. hangot visz át a procin belül van hang kódoláshoz szükséges rész. sata vezérlő nincs de ha egy kártya olvasó belefér valszeg a sata se volna bonyolult lépés. usb vezérlő kell hogy legyen mert az asus transformersen van usb még ha nem is teljes értékű usb (bár az újon már azt hiszem van / lesz) a többi még mindig részlet kérdés. ha a via-ból indulok ki és a low-end gépeiből nem föltétlen van rá szükség de ha abból indulunk ki hogy tényleg konkurencia ként nézünk rá mondjuk 2014-től akkor legyen valszeg 1-1 apró vezérlő nem fog több 10w-ot enni mikor maga a proci alig eszik néhány tizedet (mégmost). háát ebbe nem volnék biztos hogy az atom és a brazos sokszorosa egy arm-nek. amikor az atomok még kishíján a 480p-s tube videóktól is akadnak (némi túlzással)

szerintem hozzá llás kérdése.. én a mostani pc-m lazán lecserélném egy micropc-re de csak azért mert már nem érdekelnek a játékok viszont egy ubuntu jelenleg teljes mértékbe kielégíti az igényem zene film net. majd meg látjuk mit hoz a jövő..

én se okoskodni akarok még ha úgyis jön át és lehet én nézek ki belölük sokat de szerintem az atomokkal már most bőven lépést tartanak a nagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Parano1d
2011.12.02. 01:13
Ezek a jóslások teljesen irreálisak, a fogyasztást leszámítva semmilyen téren nem versenyképesek a mostani x86-os procikkal. Szegény VIA évek óta próbálkozik betörni ebbe a szegmensbe, én nekik még még van x86 támogatásuk, és tapasztalatuk is, meg kemény 1% a piaci részesedésük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pjszilard
2011.12.02. 06:06
Akine nem kell gyors gepaz csak internetezik flah alapu jatekokat jatszik es HD viteokat nez internetrol. Ebbe hal bele az osszes inteles videos netbook, laptop. 3D-s kepeket pedig keszit mar a compact sony kameram is, ugyhogy ez se extra. Csak az, hogy feltoltsek kepeket a facebookra at kell alakitani oket 16Mpixelrol rendesen tomoritett kisebb mereture. Ezen elvan egy 10-20percet a laptop 2x2.2 GH-es AMD-je, ez se luxus. A HD videoatalakitas is alap, es ez meg mindig, csak a facebook miatt. A sok mag kivalo, igy legalabb futhat az antivirus program is nonstop... Ehhez ero kell amit a netbookok ma sem tudnak, ha meg nem kell ennyi ott az android. Vagy tudja amit kell, vagy meghoditja a bankautomatakat, mint az atom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mada
2011.12.02. 10:34
MSI E350IS-E45 + 2GB Kingston 1333mhz-es RAM + 128GB-os SSD + 1 venti = 35-38 Watt
Optikai meghajtó csak linux telepítésénél volt rákötve, meg le van cserélve a hűtés a procin!
Na ha ezt megdönti az ARM akkor veszek is belőle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2011.12.02. 11:19
"De a 10w fogyasztás nagy tulzás. Csak gondold végig mi kell egy PC-be. "

Epp a minap egyik cikkhez hozzaszolaskent irtam, hogy itt az ideje annak, hogy SOC jelleggel egyetlen kis csikszelessegu chip-be integraljuk az EGESZ gepet, beleertve a tapegyseget is, azaz kivul csak ellenallas, kondi, tekercs es egy kvarckristaly, esetleg egy akksi is, hogy a szunetmentesseg is benne legyen.

Ma jol elerheto 32nm-et alapul veve, szerintem 30 wattbol kijonne egy viszonylag jo gep, azaz nehany mag, sok memoria, viszonylag jo grafika, nehany usb3 es sata3, stb ..., es persze a 230V szepen bemegy a chip ket laban, no meg elegendo sok labon csatlakozik egy akksihoz is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nattila77
2011.12.02. 12:20
mada,

Felét (se) enné a géped egy normális táppal. Mit használsz? Valami 3-400 wattost, ami 10% kihasználtság mellett 60%-os hatásfokú? :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mada
2011.12.02. 12:39
A táp 120W. Mivel nem akartam paneltápot ezért eszik ennyit! Viszont új mérés szerint usb-s vinyó nélkül 28-30W!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Csokis
2011.12.02. 15:17
mada:

Ott a Raspberry Pi 2,5W-3,5W-os fogyasztásával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2011.12.02. 16:05
A monitorral együtt már biztosan nem fog 10 w-t fogyasztani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. polarx
2011.12.02. 17:57
asdsa: Nyilván mikor maga a monitor többet fogyaszt annál.. de nem is erről volt szó..
Csokis: jó a példa És az egy jó gép KÉNE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sanyix
2011.12.02. 18:23
@Zabalint: ne álmodozzál... ha nagyon túlzok akkor talán max 10% .net vagy java alapú, többi nem. Opensourcenál sem olyan egyszerű hogy átfordítod... pl az SSE-re optimalizált kódrészlet az hogy fog úgy "átíródni" armra? Sehogy. Kézzel kell. Bár biztos nagyobb lesz a hajlandóság az átírásra, mert minden technikai újítást a fizetősek hajtanak utóljára végre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint
2011.12.02. 19:22
@sanyix:
Nem mondtam, hogy egyszerű, de ha megjelennek az arm alapú PC-k, akkor majd egyre több programnak lesz armra portja.

A Java és a .NET meg nem tudom hány %-ot tesz ki, a 10 kicsit kevésnek tűnik számomra, de még az is rengeteg szoftvert jelent. Plusz még egyre elterjedtebbek a felhő alapú webes szoftverek, amelyeknél szintén nem jelent gondot, hogy arm.

Mondom, én sokkal inkább maradnék az x86 mellett, de nem hiszem, hogy sikertelenségre lenne ítélve az arm a PC piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tassika
2011.12.02. 22:03
Hmm... Egyáltalán nem túlzás a 10w-os fogyasztás. Van egy intel 945GSEJ alaplapom. Ez egy Atomos lap ami egy full integrált alaplap. Laptop alkatrészek vannak ráintegrálva, a ramfoglalat is laptop. Azt lehet mondani, ez egy asztali laptop alaplap. :-) Igaz 30 rugó volt, de még mindig ez a lap a legjobb ezen a téren. Az alaplap rammal, 10-12w-ot eszik. Éjjel-nappal megy. Tulajdon képen amióta megvan a másik gépem nagyon nem is használom. Egy ARM-es alaplaptól el is várom majd, hogy 10w-nál ne egyen többet. Sőt! Szóval én is nagyon várom az ilyen lapokat. A win8 meg lendületet adhat a platformnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!