iPon Hírek

Az ARM processzorai betörnek a netbook piacra

Dátum | 2009. 02. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A netbook és az ULPC (Ultra Low-cost PC) piac hamarosan új szereplővel bővülhet, ugyanis az ARM bejelentette, hogy szerencsét próbál az új, számára eddig ismeretlennek mondható területeken. A gyártó főként az okostelefonok és a kéziszámítógépek piacán van jelen processzoraival, de ez a helyzet a  jelek szerint rövid időn belül meg fog változni.


Az ARM már be is mutatott néhány netbook prototípust, amelyek a Freescale iMX515-ös, illetve a Qualcomm Snapdragon névre keresztelt központi egységekkel voltak ellátva. A gyártó állítása szerint a processzorok képesek a 720p felbontású HD videók zökkenőmentes lejátszására, órajelük pedig akár 1 GHz is lehet. Az ARM tervei szerint a legfontosabb dolog az x86-os rendszerek elleni harcban az, hogy az új netbookokkal és a bennük rejlő processzorral tökéletesen kompatibilis operációsrendszerrel kell előrukkolni, erre a célra pedig tökéletes választás lehet a Linux.

A gyártó választása az Ubuntura esett, ez ugyanis az egyik olyan operációsrendszer, amely rendkívül jó lehetőségeket kínál az újdonságok és a felhasználók számára. Az ARM a siker érdekében már kapcsolatba is lépett a szoftver fejlesztőjével, a Canonical-lal, így hamarosan elkészülhet az Ubuntu első, ARM támogatással felvértezett verziója. További jó hír az ARM számára, hogy időközben az Adobe is készíti ARM támogatással ellátott Flash 10-es szoftverét. Az Ubuntu ARM verziója várhatóan áprilisra készül el, ekkor végre képet kaphatunk arról is, hogy pontosan milyen teljesítménnyel bírnak az ARM netbookjai. A kis készülékeket a gyártó 250 dollár körüli áron kívánja értékesíteni, a termékek forgalmazása várhatóan júniusban indulhat meg.

Videó az ARM rövid bemutatójáról:

                                     

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Svindler
2009.02.26. 16:41
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. npl
2009.02.26. 17:03
ha az apple arm-ot választott az iphonehoz lehet tud valamit ez a cég
a felhasználó csak jó járhat, ha több versenyző is van a piacon, bár a linuxos megoldás kétséges, hogy beválik-e. ami az embernek új, szokatlan attól fél, inkább ad többet egy windowosra. szerintem. aztán ne így legyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.02.26. 17:17
Mobilomba is ARM 11 van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.02.27. 10:39
Sokkal jobb üzemórákat is kihozhatnának, mint az x86 + windóz alapú társak. Ráadásul sokkal olcsóbb tud lenni. Talán végre igazán eltávolodik árban is a netbook az olcsó notebookoktól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vardar
2009.03.01. 23:03
Jó lesz ez. Már csak egy újabb versenyző kell és akkor már 4en vannak a pályán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!