iPon Hírek

Az ASRock trükkel cselezi ki az Intel tuning megkötéseit

Dátum | 2013. 06. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Mint ismeretes, az Intel a Haswell esetében is limitálja a tuning lehetőségeket, így azoknak, akik tuningolni szeretnének, mindenképpen "K" jelölésű, szorzózár-mentes processzorra van szükségük - de ezen valószínűleg már kevesen lepődnek meg.

Az ASRock nemrégiben egy okos kis BIOS alapú tuning szolgáltatást készített, amely a H87-es és B85-ös alaplapokhoz kínál CPU tuning funkciót, ahol eredetileg tiltott a túlhajtás. Üröm az örömben, hogy a funkció csak "K" sorozatú processzorokkal működik, de ez is több, mint a semmi. A Non-Z OC névre keresztelt szolgáltatás segítségével egészen 4,8 GHz-ig emelhető a "K" sorozatú processzorok, azaz a Core i5-4670K és a Core i7-4770K órajele. A Non Z OC az alábbi videó segítségével működés közben is megtekinthető.
A szolgáltatás keretén belül a rendszer a jelek szerint a processzor szorzójával gépészkedik annak érdekében, hogy a magórajel emelkedjen. A tuning órajelek értéke 4 GHz-ről indul és 200 MHz-es lépésközzel emelkedik, csak úgy, mint az ASRock Z87-es alaplapjainak automatikus tuningot kínáló szolgáltatásánál. Az egyelőre nem világos, hogy a rendszer manuális tuningra ad-e módot, de mivel a BIOS külön CPU szorzó beállítást is mutat, így a helyzet biztató.

Az első olyan ASRock alaplap, amely Non-Z OC szolgáltatással érkezik, a Fatal1ty H87 performance lesz, de később az összes H87-es és B85-ös ASRock alaplap esetében alapszolgáltatássá válik - legalábbis jelenleg ez a terv. Az ASRock leszögezi azt is, hogy mivel a Non-Z OC szolgáltatás az Intel processzoraira, lapkakészleteire és BIOS-ára támaszkodik, így jövőbeni elérhetőségét nem lehet teljes mértékben garantálni. Magyarul az Intel bármikor bezárhatja a kiskaput, amit az ASRock mérnökei találtak, akármilyen kiskapuról is legyen szó.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. aAron_
2013.06.28. 13:43
szerintem be is fogja zárni az intel, nem hiszem, hogy olyan "kedvesek" lesznek mint az amd magfeloldás esetében
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Premade
2013.06.28. 14:04
Nekem van egy Asrock P67 Pro3 SE és egy i7 2600 (non-k) kombom. Elvileg nem lehetne húzni nagyon a procit, de nekem simán megy 4.4Ghz-en stabilan csak a szorzó emelésével(+fesz). Neten semmit nem találtam hasonló dologról...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gab78
2013.06.28. 14:47
Hihetetlen ez az Asrock, mindig összegépészkednek valamit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. I.Jozsef83
2013.06.28. 15:23
ocsabi

Na mégegyszer érthetőbben akkor ... hogyis van a K -s és nem K-s procik esete ?
de annyi h jo nagy szorzósat veszel a videóban lévő is 48X a szorzó...
100MHz x 48 = 4,8GHz
A tuning órajelek értéke 4 GHz-ről indul és 200 MHz-es lépésközzel emelkedik...
szóval nem az órajellel , hanem a szorzóval gépészkedtek ... rájöttek valami olyan turpisságra intel esetén is mint AMD esetében ... sszóval tudják hogy intel is ugyanúgy bűvészkedik procikkal mint AMD , csak magfeloldás nincs még :lol:
Aztán sosem tudni mikor mikor mire jönnek rá Asrocknál ami a vásárlóknak lesz nagyon kedvező engem nem érint a dolog , de... GRAT nekik ismét - vásárlólért mindent !!! jó kis csapat - jó cuccokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tibaimp
2013.06.28. 15:31
Nem véletlenül akarta/akarja az asus ismét bekebelezni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010 tibai...
2013.06.28. 15:39
Ja, és ezt ki mondta hogy be akarja kebelezni, valami hihető forrás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. I.Jozsef83
2013.06.28. 16:44
atti

Anno volt egy hír , hogy ASUS kacsingat Asrock felé , szeretné magáénak tudni ... erre te miért nem emlékezel ?

Meglepő fordulat: az ASUS felvásárolhatja az ASRock-ot? címmel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gab78
2013.06.28. 16:47
atti2010: Nocsak-nocsak átsiklottunk egy hír felett? Hmmmm... és még mennyi minden felett, el sem hinnéd...

http://ipon.hu/hir/meglepo_fordulat_az_asus_felvasarolhatja_az_asrock_ot/22501

http://www.sg.hu/cikkek/90979/alaplap_gyartot_vasarolna_az_asus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. MaximumGam...
2013.06.30. 23:52
Enyém megy 5.0Ghz et is 2600k nagy cucc a 4.8GHz 2évvel rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MaximumGam...
2013.06.30. 23:55
tibaimp: HA Asus és az Asrock egyben lenne megint ... asszem akkor vennék utoljára Asus lapot... Asrock nevet válthatna már...
Azóta is emlékszem hogy Asus nak a szemetese volt.. és adták oda a selejtet nekik.

Asrock mai napig nem megbízható sok ember tudja ezt... név marad az emlék is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim Maxim...
2013.07.01. 03:03
"Asrock mai napig nem megbízható sok ember tudja ezt..."

Ezen így három óra magaslatában akkorát röhögtem, hogy kiment minden álmosság a szememből, tekintve hogy tizen-x év alatt egyedül Asrock lapot nem kellett azért cserélnem, mert tönkrement volna. Ellenben első ASUS lapomon elszállt az AGP foglalat, másodikon bedöglött az egyik memóriafoglalat, aztán volt VRM hibás Gigabyte stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pdx06
2013.07.01. 06:17
Általában így van, hogy az ember az agyondicsért dolgokkal szív állandóan. Bezzeg a 15 éves bűnözőnek kikiáltott Vargáné táp még mind a mai napig megy egy Pentium 1-esben, míg a hiperszuperek 3 év alatt elszállnak alaplappal együtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim pdx06
2013.07.01. 07:03
Az a baj, hogy sok ember úgy nyilatkozik pozitívan dolgokról, hogy nincs viszonyítási alapja, aki meg sokkal jobbhoz van szokva, az meg pont fordítva, sokkal negatívabb kritikát ad egy termékről mint amit az érdemelne.

Sajnos teljesen mindegy mit olvas az ember, végül mindenképpen zsákbamacskát vesz.

Következő alaplapom viszont hétszentség hogy Asrock lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller
2013.07.01. 07:17
Nekem eddig egy Asrock alaplapom volt, az szériahibásan alapórajelen sem tudta kihajtani az fx 8150-et, mert túlmelegedett a VRM és vissza kellett vennie X időközönként 1400MHz-re a procit hogy lehűljön. Emellett meg rettentő instabil volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44 Asagr...
2013.07.01. 08:06
Hahaha hát ez nekem is tetszett

Már vagy 10-12éve is (tudom, nem túl nagy múlt), amióta gépeket rakok össze, a LowBudget gépekbe mindig Asrock-ot raktam. Csak mert olcsó volt és épp arra volt szükség. Tuning nem volt szempont, azt meg reméltük, hogy azért talán kibír 3-4évet. Sajátba viszont mindig valami tutit, pl Asus-t, mert már akkor is mindenhol azt fröcsögték, az az ász, nekem meg nem volt időm kísérletezgetni és nem engedhettem meg magamnak az alkatrészekkel való bajlódást. Na hát pont ezekkel a csodás lapokkal szoptam be legjobban. Az első lapom Abit volt... az egyik legjobb lapom, utána sajnos nem sokkal később kihalt a márka, így jött ez a "csúcs" gyártó.

Azok a "talán 3-4évet kibírnak" Asrock lapok a mai napig hibátlanul mennek (ha már nem is az akkor gazdáiknál). Elavult darabok (így 10éves távlatban), de még mindig szuperül lehet azokon a gépeken netezni, tanulni, office-ozni.
Igen, én sem vagyok különösebben mérvadó, mert túl sok Asus lapot én sem próbáltam ki. Ellenben rengeteg Asrock-ot szereltem már be, ma már sajátba is csak azt (bár előtte volt egy kitérőm giga felé, és bár az is remekül működik ismerősnél, ár-érték arányban azt is ütik), és ott még egyikkel sem volt gond. Nem költői túlzás és nem részrehajlás. Kb 10év alatt durván 200gépet (tudom, ez sem sok, de nem hivatásszerűen csinálom) raktam össze, aminek több, mint a fele kapott Asrockot. Soha egyiknek sem volt baja. És ebben benne vannak bőven az s754-esek is.

sztereotípiák... én senkit nem akarok megtéríteni, mindenki arra veri el a pénzét, amire nem sajnálja. De úgy szidni valamit, hogy arról csak másoktól hallottam, akik csak mások tapasztalatait osztják meg, akik másokét olvasták a neten, akik a szomszéddal történteket írták meg... (közben kiderül, hogy egy ember esetét osztja már 80féleképpen 10millió ember).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Leeroy
2013.07.01. 10:11
Az elmúlt években engem 5 ízben ért anyagi kár eme "márka" miatt, és még a szórás is nagy volt, tehát többféle socketes lap esetében. Ezek valóban nem bírtak 2-3 évnél többet. Tudom és látom, hogy sokan fetisizálják a modernebb lapjaikat, tiszteletben is tartom a rajongást, ám jómagam maradnék a többi nagyobb gyártó termékei mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 Leero...
2013.07.01. 11:43
Csak a félreértések elkerülése végett (bár feltételezem, nem nekem szólt), részemről fetisizmusról szó sincs. Sőt, mint említettem is, több más lapot is próbáltam, használtam (illetve, akinek volt rá kerete/igénye/külön kérése, azoknak olyannal is szereltem). Nem vagyok és soha nem is voltam márkafanatikus. Olyannyira nem nézem a logókat, hogy manapság jellemzően a sokak által lenézett, lehúzott cikkekből válogatok, és jellemzően kellemesen csalódok (ellenben a másik véglettel).
Továbbá azt sem állítottam, hogy nem mehetnek ezek tönkre. Engem is meglepnek a feljebb vázolt tények, mert bármely gyártónáll előfordulhat gixer - ahogy anno nem is tulajdonítottam különösebb jelentősséget annak, hogy rögtön az első Asus lapom hulladék volt (persze az Abitom és a Gigám szintén remekül muzsikált, majd további két Asus-szal megint gond volt) - de az, hogy erre a márkára még panaszom sosem volt, engem totál meggyőzött...
Én spec sajnálom, hogy Te így jártál velük. Nekem nagyon beváltak.

Amúgy lehet, hogy ilyen jó volt a leosztás... Te megkaptad a tuti asus lapokat és a selejtes asrock-okat, én meg fordítva

That's life, shit happens...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leeroy Smoot...
2013.07.01. 14:21
Nem konkrétan neked szólt, de tudom, hogy nagy az Asrock rajongótábor manapság. (Azért majd mondjuk pár év múlva megnéznék egy arányt, mennyi működik közülük.) Nekem konkrétan az Asus és Gigabyte jött be, érdekes mód MSI-m soha nem volt semmiből. Asusból jelenleg is van "készleten" és használatban Slot 1-es lapom egy p3 450-nel karöltve, múlt héten pedig vételeztem egy TUSL2-C-t egy kallódó p3 1 ghz mellé. Mondanom sem kell, hogy szintén kiválóan működik tizenéves kora dacára. Sehol egy púpos kondi, semmi gixer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!