iPon Hírek

Az ASUS kihátrál a Windows RT mögül

Dátum | 2013. 08. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nemrégiben az ASUS elnöke, Jonney Shih arról számolt be, hogy a vállalat az elkövetkező időkben inkább Intel chipek köré épülő táblák készítésére fókuszál majd. Ebből már sejthető volt, hogy a cég szakítani készül a Windows RT-vel. Azóta történt egy fontos esemény is: az ASUS elnök-vezérigazgatója, Jerry Shen konkrétan kijelentette, hogy a vállalat nem készít több Windows RT alapú táblát. Az ASUS az elsők között dobott piacra Windows RT operációs rendszerre támaszkodó, ARM alapú SoC egységgel ellátott táblát a VivoTab RT személyében. A termék a Microsoft Surface RT-vel szemben remek alternatívának tűnt, ám a jelek szerint nem fogyott elegendő mennyiségben, így az ASUS számára veszteséges volt eme próbálkozás. Az nem derült ki, hogy a VivoTab RT pontosan mekkora veszteséget jelentett, de az biztos, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban.

ASUS VivoTab RT - Nem lett sikeres
Az ASUS szerint egyébként a Windows RT-vel kapcsolatban a piacnak az az érzése, hogy a Microsoft operációs rendszere nem sikeres - ez a kijelentés tulajdonképpen a teljes kudarc diplomatikus megfogalmazásának tekinthető. Persze az ASUS mellett a Dell, a Lenovo és a Samsung is készített Windows RT alapú táblákat, és arról még nem érkezett hír, hogy e gyártók táblái frissülnek-e az elkövetkezőkben, de jó eséllyel a "nem" tekinthető a legkézenfekvőbb válasznak. A Microsoft ennek ellenére sem adja fel: a vállalat már készíti második generációs Surface RT tábláját, amelyhez a jelek szerint ismét az Nvidia szolgáltatja a megfelelő SoC egységet. Az Nvidia elnök-vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang korábban azt nyilatkozta a CNet munkatársának, hogy a vállalat keményen dolgozik a következő Surface táblán, azt viszont nem árulta el, hogy az újdonsággal kapcsolatban pontosan mire számíthat a nagyérdemű. Mivel az első generációs Surface RT Tegra 3-as SoC köré épült, jó eséllyel a második generációs Surface RT esetében a Tegra 4 kerül a burkolat alá, Cortex A15 magokkal.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. pdx06
2013.08.12. 09:45
Nekem az a furcsa hogy tökugyanaz mint a Windows 8 aztán mégis elfut egy mobileszközön, tizedakkora hardverigénnyel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nemlehet
2013.08.12. 11:03
Nem ugyan az. Lehet, hogy úgy néz ki, de ez ARM a rendes win meg ugye x86. Nem futnak rajta az x86-os programok, sokkal lassabb pl tömörítésnél, kevesebb eszközt támogat stb.
Ha ez is annyira túl lesz árazva mint az elődje, akkor ez is rajtuk fog rohadni. Egyszerűen nem tehetik meg, hogy drágábban adják mint az iPad-et (mert valamiért az van az emberekben, hogy az drága, pedig nem drágább mint hasonlóan jó androidos táblák). Vagy inkább hagyni a fenébe és jó x86-os táblákat kihozni rendes windowsal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim
2013.08.12. 11:29
"A Microsoft ennek ellenére sem adja fel ..."

.. hanem patkolja a döglött lovat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6...
2013.08.12. 12:11
Asagrim - Az x86 piac csökkenőben van, és erre még addig kell lépniük ameddig megtehetik. Ha most elkezdték, akkor még van idejük botladozni. Ha csak az utolsó pillanatban reagálnak, akkor elsőre jól kell sikerülnie. Szóval szerintem nincs is más lehetőség, mint tovább próbálkozni. Ez most az eredménytől függetlenül így van. Most nem ülhetnek nyugodtan, mert évekkel előre kell tervezniük. Ha át akarják menteni a monopóliumuk előnyeit ide is, akkor nincs választásuk (tudom, hogy ez törvénytelen, de mindenki ezt csinálja).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske Cyber...
2013.08.12. 15:57
Miután mind a két nagy konzol hajlandó volt a Cell-t egy X86-os megoldásra cserélni, én azért nem temetném élve a rendszert.

Itt nem az utasításkészletről van szó, hanem arról, hogy nem képesek a dinamikus eladásokat produkáló mobil piacra betörni és a relatíve magas licencdíjak meglétében egy jó darabig nem is fognak. Pláne, hogy a Windows RT legkomolyabb húzónevét jelentő Xbox One-t sikerült megjelenés előtt lejáratniuk.

A monopóliumuk a Windows-on futó 3rdparty szoftverekben rejlik, ami változatlan előnyt jelent még akkor is, ha Androidra egyre több butított marhaság megjelenik. Valószínűleg a Windows 8 új felülete is azt szolgálta volna, hogy ezek a bizonyos szoftverek ki legyenek terjesztve a Microsoft összes platformjára, csak kisiklott a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim levis...
2013.08.12. 19:17
"A monopóliumuk a Windows-on futó 3rdparty szoftverekben rejlik ..."

Ott a pont! Nem a Microsoft kényszerít senkit hogy Windowst használjon, hanem az összes többi szoftvergyártó aki szarik másra megírni a termékét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2013.08.13. 21:39
Asagrim: "aki szarik másra megírni a termékét". Ez öngerjesztő folyamat. Minek írnák meg másik operációs rendszerre is? A világ számítógép felhasználóinak kb. 86%-a Windows-t használ. Nem érné meg pénzt fordítani a többletfejlesztésre. Vagy ha megtennék, akkor beépítenék a termék árába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!