iPon Hírek

Az ASUS Z68-as alaplapjaihoz is jár majd a Virtu

Dátum | 2011. 05. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Úgy tűnik, hogy a LucidLogix Virtu névre keresztelt GPU virtualizációs szoftvere szépen lassan meghódítja az egész alaplap piacot. Az Intel korábban elsőként jelentette be, hogy alkalmazni fogja Z68-as alaplapjainál a Virtu alkalmazást, majd nem sokkal ezután az MSI is hivatalos közleményt adott ki, amelyben a gyártó elmondta, hogy egyes Z68-as lapkakészlettel szerelt alaplapjaihoz mellékeli a Virtu szoftvert.

Most egy újabb neves alaplapgyártóról, az ASUS-ról is kiderült, hogy egyes Z68-as alaplapjaihoz bizony járni fog az említett alkalmazás. A jó hírről a LucidLogix hivatalos sajtóközleménye árulkodik, amelyben örömmel újságolják, hogy a Virtu alkalmazók köre újabb gyártóval bővült.


Mint azt már bizonyára sokan tudják, a Virtu lényege abban rejlik, hogy a Sandy Bridge processzorban lapuló második generációs Intel HD Graphics videó vezérlő, valamint AMD vagy Nvidia videokártyák használatával egy különleges hibrid rendszer hozható létre, amely alacsony terhelés alkalmával az integrált videó vezérlőre, míg játék, vagy egyéb GPU intenzív alkalmazás futtatásakor a videokártyára vagy videokártyákra támaszkodik. A módszer segítségével egyrészt energiát takaríthatunk meg, másrészt pedig akkor is használhatjuk a Sandy Bridge hardveres gyorsítás mellett üzemelő QuickSync videó transzkódoló technológiáját, ha a rendszerben külön videokártya is elhelyezkedik. A technológia kiaknázásához az alaplap bármelyik videó kimenetére kell rákapcsolnunk az adott monitort, a Virtu pedig elvégzi a többi feladatot. Azt, hogy éppen melyik videó vezérlőre támaszkodjon a rendszer, profilok alapján dönti el a szoftver.

A fizetős Virtu  - amelynek licencdíja az adott alaplap árában is jelentkezni fog - alternatívájaként már készül az AMD és az Nvidia műhelyében a két Virtu konkurens, amelyek ingyenesen elérhetőek lesznek, és amelyek természetesen csak az adott videokártya gyártójának termékeivel lesznek kompatibilisek. Az Nvidia megoldásáról - amely egyébként Synergy névre hallgat, és az idei Computex alkalmával mutatkozik be - már érkeztek információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. bizsu17
2011.05.03. 11:31
Ha én összerakok egy gamer gépet (diszkrét VGA-val, 1 monitoros rendszer), amiben működik a fent leírt Virtu alkalmazás, milyen előnyöm származik ebből? Hogy kiaknázhassam, a monitort valamelyik alaplapi videokimenetre kell csatlakoztatnom. Ebben a pillanatban nem vesztem el a diszkrét VGA nyújtotta előnyöket? (alaplapi megoldásnál magasabb számítási, stb. teljesítmény)Vagy attól a VGA ugyanúgy ellátja a feladatát, dolgozik minden részegysége, mint máskor, csak más csatlakozón jön ki a video jel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. bizsu17
2011.05.03. 12:53
Köszi, a lényeg átjött (hasznos, okos dolognak látszik), de még nem teljesen kerek a történet.
Egy picit OFF jön.
Félretéve Virtut, van valamilyen jelentős, érzékelhető és/vagy kimutatható különbség VGA igényes program (mondjuk játék) megjelenítésekor, ha a nagy teljesítményű VGA kártyánk saját kimenetei helyett az alaplapra integáltat használjuk? (legyen mindkettő valamelyik digitális kimenet a könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért)
Másik kérdésem: netezés, vagy kevésbé VGA igényes alkalmazás közben miért nem fogyaszt ugyanannyit egy diszkrét VGA, mint az alaplapi? Elvileg ugyanazt a "munkát" kell elvégeznie...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gab78
2011.05.03. 12:58
Engem ez a Virtu dolog, a legcsekélyebb mértékben sem tud meghatni, amikor üresjárati állapotban 15-25W körül fogyaszt egy-egy videókártya. Ami inkább érdekes lehet az a Smart Response Technology. Kiváncsian várom a teszteredményeket.

Találtam egyet a Virtuval kapcsolatban, őőőőő... http://www.pcper.com/reviews/Processors/Lucid-Virtu-GPU-Virtualization-Software-Review-Sandy-Bridge-and-Discrete-coexis-1

Ha idegen VGA-t érzékel az nv szoftvere, akkor tudtommal nem műxik a physx!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gab78
2011.05.03. 13:28
"látványosan jobb a crysis tőle" A crysis?! Ezzel a gond csak az, hogy a crysis nem használ physx-et! A crytek saját fizikai motort használ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Taragas
2011.05.03. 14:08
De most felteszek egy-két kérdést, ami engem zavar...
Szóval az egyik, hogy ha mondjuk diszkrét vga számol, akkor az az elérési utak miatt, ha az alaplapi vgra kötöm, akkor nem lesz e lassabb?
Másik, hogy ha oké, csak alvó állapotba lesz a vga, de mi van, ha arra kötöm? akkor csak átengedi az adatot a vga? Mint egy csatorna úgy működik? Vagy ha jelet kap, akkor bekapcsol a vga is? Nekem ezek nem tiszták...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Dragon3k
2011.05.03. 15:03
Szerintem sokat nem ér az, hogy most jaj most lekapcsolja a vga-t és helyette az igp megy, eleve írták itt is h mai vga-k idle-ben 15-25W körül esznek, most nekem nem éri meg, hogy spórolok 5-10Wot, de amikor kell az erő akkor meg kisebb teljesítményt kapok, mintha közvetlen a vga-ra lenne kötve a monitor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bszoke88
2011.05.03. 18:37
hmmm
én már hallottam olyan monitorról, aminek több bemenete volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Csaba.Hala...
2011.05.03. 19:30
Ha 15W-ot spórolok egy olyan gépen ami egyfolytában megy, akkor az kb. évi 6000Ft a jelenlegi árak mellett. Van akinek ez is pénz. Ha ehhez majdan az ingyenes programot használhatom, akkor miért ne? Főleg, ha az integrált GPU ígyis-úgyis benne lesz a gépben.

Szerintem sebességben nem lesz érezhető különbség, hiszen elég a kész képkockákat átküldeni a buszon hogy aztán az IGP kiadja a kimeneten. A PCIE egyébként full duplex és az adatforgalom tipikusan az ellenkező irányba zajlik. Továbbá manapság amúgy sem a PCIE sávszélesség a korlátozó tényező. Viszont valamennyi késleltetést okozhat, amit a játékosok esetleg észrevesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bizsu17 bszok...
2011.05.03. 20:26
Igaz, de az ember nem szívesen növeli az amúgy is terebélyes kábel-rengeteget.
Jó lenne erről is egy teszt, vagy egy olyan elemzés, hogy kinek ajánlott a szoftver használata, pro-kontra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gab78
2011.05.03. 22:41
Csaba.Halasz: Ha integrált VGA van a gépben, és sórolni akarsz, akkor használd csak azt! Amúgy amit linkeltem minitesztecskét, ha megnézed nem hogy csökkent, de még 0.2 W-al nőtt is a fogyasztás! Kiváncsi vagyok a végleges termékekre és szoftverre, de szerintem igen gyorsan el fog halni ez a dolog. Az elképzelés az jó, de ezt nem szoftveresen, egy harmadik félnek kellene megoldani, hanem hardveresen megoldás kell a valóban hatékony működéshez. De ebbe a különféle gyártók nem fognak megegyezni! Ezt le merem fogadni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Csaba.Hala... gab78
2011.05.03. 23:34
Hm, a linkelt tesztben azt írják, csak visszaveszi az órajeleket a diszkrét kártyán. Annak úgy valóban semmi értelme, hiszen azt magától is megcsinálja. Én azt hittem teljesen lekapcsolja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csicsoblad...
2011.05.06. 11:06
Ott bukta a dolog, hogy nem kapcsolja le a kártyát. Ez lenne a lényeg. Egyébként sok monitor tud automatikusan váltani két bemenet között, így a vgat közvetlenül is össze lehetne kötni a monitorral, csak azt kéne megoldani, hogy bizonyos programoknál lekapcsolja az igp-t, és bekapcsolja a diszkrét VGA-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!