iPon Hírek

Az ATIC felvásárolja az AMD tulajdonrészét?

Dátum | 2010. 01. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Érdekes hírek láttak napvilágot: az értesülések szerint az ATIC kezdeményezte az AMD GlobalFoundries-ben lévő részesedésének felvásárlását, amelynek segítségével az Abu Dhabi-i befektetők kezében lévő cég birtokába kerülhet a teljes szavazati jogkör, valamint a kiszervezett gyárak is. Az ATIC már kérvényezte a német Bundeskartellamt-nál a rendkívül fontos tranzakció engedélyezését.

Az ATIC (Advanced Technology Investment Company)  az Egyesült Arab Emirátusokban található Abu Dhabi-i kormányzat által felügyelt befektetői csoport tulajdonában van, korábban ez volt az a csoport, amely az AMD gyárkiszervezéssel kapcsolatos akciójához a tőkét biztosította, cserében a csoport 64,8%-os tulajdonrészt kapott az így létrejövő GlobalFoundries-ben, amelyben az AMD az eltérő tulajdonhányad ellenére is egyenlő szavazati jogkört kapott. Az új akciót, azaz az AMD GlobalFoundries-ben lévő részesedésének kivásárlását az ATIC illetékesei megtervezett lépésnek titulálták, amely beleillik az AMD korábban bejelentett terveibe: az AMD gyár nélkülivé válik, aminek a GlobalFoundries-be történő gyárkiszervezés csak az egyik kulcsfontosságú stratégiai lépése volt.


Az ATIC nemrégiben a szingapúri Chartered Semiconductor-t egyesítette a GlobalFoundries-zel, az AMD pedig új keresztlicenc-megállapodást kötött az Intellel a nemrégiben lezajlott békekötés alkalmával. Az új szerződés értelmében az AMD már teljes egészében függetlenítheti magát a GlobalFoundries-től és az összes általa tervezett processzort legyártathatja harmadik fél üzemeiben anélkül, hogy pereket kockáztatna. Az új keresztlicenc-szerződés megkötése előtt a vállalat ezt nem tehette volna meg, így szükséges volt, hogy gyáraiban továbbra is részesedése legyen, ám ennek már vége, így az ATIC átveheti, és úgy néz ki át is veszi az AMD tulajdonrészét a GlobalFoundries-ben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. oldone
2010.01.21. 13:03
ez most jó nekünk, vagy rossz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010
2010.01.21. 13:17
Lényegében jó, egy processzor vagy GPU nem attól jó vagy rossz hogy hol gyártottak, hanem hogy hogyan lett megtervezve, az Nvidianak sincs gyára mégis megvan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. YuGabe
2010.01.21. 14:16
Nem lehet, hogy ezért drágulni fognak az ATI GPU-i?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. arkman YuGab...
2010.01.21. 14:18
Mitől drágulna, ha nem is a GF-ben gyártják őket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zsolt320i
2010.01.21. 14:23
itt már csak az a kérdés, hogy az amd így mennyire lesz befojással a technológiai váltásra, irányokra, fejlődésre stb stb..?
Gondolok itt arra, ha az AMD javasol egy bizonyos technológiát a prociai legyártásához (immerziós litográfia) akkor azt mennyibe fogja figyelembe venni a GF?
Meg ezen kivül is akadhat 1000 olyan tényező amiben nem értenek majd egyet, és akkor mi lesz, ki fog szívni?
Sztem az AMD.
Ti hogy látjátok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fzoltan
2010.01.21. 16:07
Itt nem azzal van a probléma, hogy ki gyártja majd, mert a gyártás menetébe az AMD most se szól bele, hanem hogy a tervezés még távolabb kerül a gyártás helyétől, ami már eddig is okozott problémákat (TSMC 40nm-es technológia). Nem azt mondom, hogy ha egy helyen lenne a tervezés és a gyártás, nem lenne probléma, hanem hogy kevesebb lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mihaly.her... zsolt...
2010.01.21. 16:45
Ha a Global Foundies-től 45 nm-es procikat rendel az AMD, akkor nem mondhatja azt, hogy ő 32 nm-en fogja leszállítani, mert már a 45-ös gyártósorokat leállították (korszerűsítették 32-re). Kell valamennyi terv, hogy a GF is tudja, hogy mi fejlesszen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mpcrs
2010.01.21. 18:30
Ha már elérhető lesz a 32nm-es gyártás, miért rendelne 45nm-es procikat az AMD?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2010.01.21. 22:36
legalább lesz pénzük fejleszteni, modjuk hosszú távon nem biztos, hogy ez jó taktika
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!