iPon Hírek

Az édesburgonyát a természet génmódosította

Dátum | 2015. 04. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Jelen pillanatban semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a génmódosított élelmiszerek bármiféle kárt okoznának fogyasztóik vagy környezetük számára. Ennek ellenére több országban is korlátozzák használatukat, gyakran arra hivatkozva, hogy a gének egyik fajból a másikba való átültetése veszélyes következményekkel járhat, és nem része a természetes fejlődésnek. Egy nemzetközi kutatócsoport azonban nemrégiben rájött, hogy ez utóbbi érv egyáltalán nem állja meg a helyét, hiszen legalább egy olyan széles körben elterjedt élelmiszert ismerünk, amely a természetben, egy baktériumnak köszönhetően esett át jelentős génmódosításon.
Az édesburgonyáról és az agrobaktériumokról van szó, amelyekhez több növénybetegségekért felelős mikrobafaj is tartozik. A fertőzés során ezek a baktériumok egy kis DNS-darabot illesztenek be a növény genetikai állományába, amely a növényi hormonok működésének megzavarására alkalmas géneket hordoz. A változások eredményeként a növényi sejtek kontrollálatlan osztódásba kezdenek, és tumorszerű göböket képeznek. A baktériumok működési módja nagyon hasznos eszközzé tette a kórokozókat a növénygenetikusok számára, hiszen a kívánt gén (vagy gének) beültetéséhez mindössze annyit kell tenniük, hogy azt bejuttatják a baktériumba, amely aztán átviszi a növényi genomba a „rakományt”. Az ilyen módon génmódosított növények esetében a szakértők munkáját jelentősen megkönnyíti, hogy a folyamat oroszlánrészét a baktérium végzi el, és nem a kutatóknak kell kitalálniuk, hogyan oldják meg a felmerülő problémákat. A módszer egyik problémás pontja ugyanakkor, hogy mivel a baktérium általában nem fertőzi meg a növény reproduktív részeit, nem garantált, hogy a változások továbbadódnak a következő generációnak is. Ennek ellenére számos olyan, mesterséges génmódosításon nem átesett, egészséges egyedeket felvonultató faj létezik, amelynek a genomjában megtalálható valamelyik agrobaktérium néhány génje. Mint kiderült, ezek közé tartozik egy fontos élelmiszernövény, az édesburgonya is. A növényt nagyjából 8000 évvel ezelőtt, Dél-Amerikában háziasították, és azóta használata a világ minden táján elterjedt. A növény sejtjeiben képződő RNS-ek vizsgálata közben a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy bakteriális gének egy csoportja bukkan fel azok közt. Az alaposabb vizsgálat kiderítette, hogy ezek az édesburgonya genomjából származnak, ugyanakkor egyértelműen egy agrobaktérium juttatta be őket a genetikai állományba valamikor a régmúltban. A kutatás során az is kiderült, hogy egy másik hasonló géncsoport is akad a növényi genomban, vagyis a bakteriális génmódosítás legalább kétszer történt meg az édesburgonya evolúciója során. A két géncsoport egyike a vad és a háziasított édesburgonya-törzsek egy részében is megfigyelhető, míg a másik génegyüttes kizárólag a háziasított növényekben (de azok mindegyikében) bukkan fel. Ilyen módon minden olyan édesburgonya, amely bárhol a világon fogyasztásra kerül, génmódosított tápláléknak minősülhetne, hiszen ugyanazon módszerrel tett szert az idegen génekre, amelyet bizonyos esetekben a szakértők is alkalmaznak a gének átültetése során. A tanulmány szerzői azt remélik, hogy az a tény, hogy az édesburgonya természetes úton vált transzgenikussá, elősegítheti a génmódosított élelmiszerek pozitívabb megítélését.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. mzso
2015.04.21. 22:07
Akkor most dolgozzanak az emberi génmódosítás népszerűsítésén, mert oda kéne csak igazán, hogy ne legyen ennyi hülye meg selejtes ember, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Hoax99
2015.04.21. 22:22
A baj csak az, hogy a jelenlegi mesterségesen génmódosított növényeket egy bizonyos vegyszerrel szemben teszik ellenállóvá, hogy az összes többi növényt és kórokozót könnyen kiirthassák az ültetvényből. A méreganyag pedig bennmarad a talajban és a növényben is....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. asdf123 Hoax9...
2015.04.22. 14:04
Pont ez a baj, hogy az embereket össze-vissza hülyítik, mindenféle hangzatos szöveggel. Az utolsó mondatodnak nincs is értelme... milyen méreganyag? Talán ha az emberek előbb szakirodalmat olvasnának és gondolkodnának és csak utána fejtegetnék a véleményüket, talán nem néznék ostobának őket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. magyargabo...
2015.04.22. 16:47
idő, sajnos mint minden hasonló esetben csak az idő segíthet

s ha látja majd mindenki, hogy nem válunk sem zombikká, sem beteggé akár milyen ember által 'nemesített' élelmiszert is fogyasztunk, talán pár generáció után már elhalnak a huhogó hangok
(pláne, ha olcsóbb, finomabb, tartósabb, ... élelmiszerek jönnek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bruce_prin...
2015.04.22. 20:40
"Az édesburgonyát a természet génmódosította."
Aztarohadt ez mar origo, index, blikk stb szint.
Es ebben mi az uj?
Ugyanigy dinoszauruszok egy reszet is ezert lettek madarak.
Az osi majomfeleket abbol meg elo, aztan meg ember lett.
Gyakoratilag az egeszevolucio errol szol. De illik nem osszekeverni a genmahinalassal amit nepszerusiteni akarnak ezzel hulyesegel.
Az egyik egy termeszetes folyamat a masik meg packazas a termeszettel.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bruce_prin... asdf1...
2015.04.22. 20:44

Nem irt hulyeseget csak nem kene analfabetanak lenni mikozben mast nezel hulyenek.
Leirta honnan szarmazik a mereg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bruce_prin...
2015.04.22. 20:56
Nem engedett szarkeszteni.
Ez az egesz egy suket baromsag es a lenyege, hogy elfogadtassa europaban is amit az amcsik csinalnak.
Hogy aztan a monsanto meg a tobbi fereg amcsi vallalat megvethesse a labat, igy itt is minden zs az ovek lehet.
Bazi atlatszo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... Hoax9...
2015.04.22. 21:37
Köszönjük. Ha a GM növények nem is vegytiszták, az a tömény hülyeség, amit leírtál legalább az. GM-et sok mindenre használnak és nem a permetezőszerekkel szembeni ellenálló képesség a fő csapásirány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller bruce...
2015.04.22. 22:45
Dínókból nem azért lettek madarak, mert egy baktérium átírta a DNS-ét. Hanem mert a "madarabb" dínó jobb tűlélő volt, több gyereke született.

Az egyik ősmajom fajból nem azért fejlődött ki az ember, mert egy baktérium átírta a DNS-ét. Hanem mert okosnak lenni kifizetődő, az okosabb majom képes volt jobban felhasználni a környezetét a tűlélés érdekében, így több gyereke született

Egyszóval: Kevered az evolúciót a transzgenetikával. Egyik random mutáció + term. szelekció, másik meg sokkal konkrétabb, célzottabb, "intelligensebb" átírása a genomnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdf123 bruce...
2015.04.22. 23:37
Ha analfabéta lennék, akkor nem tudnál kinek okoskodni... És nem, nem írta le honnan származik a méreg, amitől utálni kell a génmódosított növényt. Csak hogy TE is értsd:
1. Ezek a GM-növények NEM TERMELNEK méreganyagot.
2. A vegyszerek amit kiszórnak, azt a gyom- illetve kórokozók ellen szórják. És ha csak egy kicsit is tudnád, hogy miről beszélsz, akkor azt is tudnád, hogy ezt akkor is használják, ha nem GM a növény. Csak akkor nem a legoptimálisabb időben használják. És összességében többet juttatnak ki a földre (értem ez alatt az adott területre egy év alatt használt vegyszer mennyiségét).
Tehát: az ilyenfajta génmódosítás eredménye a kevesebb, de hatásosabb vegyszer!!!
De ha ennyire érdekel a téma javasolhatok neked néhány szakirodalmat... hátha legalább megérted, amiről oltod a másikat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.23. 00:32
Próbáld meg elolvasni a cikket. Utána meg rákereshetsz a "Horizontal gene transfer" kifejezésre.
Az ilyen primitivista szöveget mint a "packazas a termeszettel" meg hagyjuk.
Ennyi erővel agyon kellet volna verni az első embert aki letört egy ágat és eszköznek használta a packázása miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2015.04.23. 13:19
bruce_printscreen #7

nagy nagy +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!