iPon Hírek

Az EDR adhatja a közbiztonsági csomag hátterét

Dátum | 2009. 11. 10.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

- Mi a kapcsolat a korszerű informatikai háttér és a közbiztonság között? - A rendvédelmi feladatok ellátásának, így a járőrszolgálatok megszervezésének is szükséges feltétele a modern informatikai háttér kialakítása és folyamatos fejlesztése. A járőrök azonnali és széles körű elérésével, valamint pontos tájékoztatásával jelentősen javulhat a közbiztonságot vagy közlekedésbiztonságot kiszolgáló szervezetek rendelkezésre állása. Az EDR rendszer és annak szolgáltatásai lehetőséget teremtenek a gyors intézkedésre, a szervezett irányítás támogatására, a folyamatos rendőri jelenlét megszervezésére, nyomon követésére, valamint dokumentálására.

- Előfordult, hogy a rendszer nem felelt meg minden készenléti igénynek? - Valóban olyan hiányosságai voltak a rendszernek, amelyek az előzetes igényfelmérések pontatlanságából fakadóan nem szerepeltek az alapszerződésünkben. Ilyen volt például a megnövekedett kommunikációs forgalmazás, amely a tömegrendezvények, tüntetések biztosításánál merült fel. Annak érdekében, hogy a frekventált belvárosban is zökkenőmentes legyen a készenléti kapcsolattartás, a rendőrség utólagos kapacitásbővítést kért a Hungária körgyűrűn belül, amit a Pro-M további bázisállomások telepítésével teljesített. A Pro-M 99,9 százalékos rendelkezésre állást és mobilterminálokkal 99,1 százalékos lefedettséget biztosít, valamint a vállalat kitelepíthető, öt mobil bázisállomása lehetőséget teremt egy átlagos penetrációt lényegesen meghaladó kapacitásigényű rendezvény kezelésére is. Az EDR Magyarország eddigi legnagyobb diplomáciai eseményén, a NATO-csúcson is bizonyította biztonságos működését: a rádiórendszer terhelhetősége másfélszeresére növekedett. Egy másik utólagos készenléti igény a Kürt Zrt. lefedettségi felmérése kapcsán vetődött fel, amelynek eredményeként hét további bázisállomás kiépítésével javítottuk a határ menti forgalmazásokat.

- Az EDR jelenlegi állapota képes-e kiszolgálni a megnövekedett közbiztonságot célzó fejlesztési terveket? - Ehhez az EDR-hálózat és annak szolgáltatásainak még hatékonyabb felhasználása szükséges, persze már a jelenlegi rendszer teljes körű kihasználásával és minimális fejlesztésével jelentős eredmények érhetők el a közbiztonság javulásában. Az EDR szolgáltatásainak egy részét a készenlétiek már beépítették mindennapi munkájukba, viszont a rendszer olyan kiaknázatlan lehetőségekkel rendelkezik, amelyek tovább növelhetik a rendőri hatékonyságot, a készenlétiek közötti együttműködést.

- Milyen fejlesztésekkel lehetne még növelni a közbiztonságot? - Számos szolgáltatást már megtanultak kezelni a felhasználók. A rendőrség által használt térfigyelő kamerák működése például kapcsolatban van a digitális rádiórendszerrel. A kamerafelvételeket a Tetra technológiára épülő ORFK Válságkezelési Központban követik nyomon, amivel még szervezettebben láthatja el a rendőrség a közbiztonsági szolgáltatásait, a bevetések irányítását. Az ORFK-ügyelet követni is képes a készenléti járműveket a Pro-M Pro-Mobil Járműkövető szolgáltatásának segítségével. Az autókba épített, gps-funkcióval is rendelkező EDR-rádiókra épülő járműkövető rendszer lehetővé teszi azt, hogy a bevetésirányítók több járművet egyidejűleg kövessenek, térképen határolják be az erősítésre szoruló járművek helyzetét és meghatározzák a hozzájuk legközelebb tartózkodó, riasztható szolgálati autókat. De van olyan fejlesztésünk és eszközünk, amelynek a bevezetésével és megvásárlásával jelentős eredmények lennének elérhetők a közbiztonság fokozásában. Ilyen például a járműkövető rendszer mobil fedélzeti egysége. A szolgálati autókba építhető készülék segítségével elérhetővé válhatnak az országos adatbázisok, alkalmazások, valamint akár az EDR járműkövető rendszere is. Az eszközzel képessé válhat a mentőszolgálat arra, hogy még a sérült kórházba szállítása előtt létfontosságú információkat közöljön a balesetet szenvedett állapotáról. Elérhetővé válhat azon szolgáltatás is, hogy a rendőrök az igazoltatások során azonnal lekérdezhetnek, továbbíthatnak olyan adatokat, információkat a központi adatbázisból, amelyek fontosak lehetnek az igazoltatott személyről.

- A kormány polgárőrséggel, településőrséggel kapcsolatos fejlesztési terveihez elengedhetetlen a rendőrséggel való együttműködés, kapcsolattartás. A velük való kommunikációhoz nem elegendő a polgárőrök analóg rádiója? - Egy tavalyi kormányrendelet kimondja, hogy a készenléti szervezetek mellett már a veszélyhelyzeti kommunikációban szintén érintett, közszolgáltatásokat ellátó, kritikus fontosságú infrastruktúrát üzemeltető vállalatok számára is elérhető a magyarországi EDR. A jogszabály szerint tehát a polgárőrség is csatlakozhatna a rádiórendszerhez, amennyiben ellátnák őket megfelelő számú digitális rádióval. Magyarországon a veszélyhelyzeti kommunikáció fejlesztése hozzájárulna az olyan katasztrófahelyzetek hatékony kezeléséhez, mint az árvizek, tömegbalesetek. A megfelelő szervezeteket tömörítő kommunikációs hálózattal és az EDR-rendszer minimális fejlesztésével, a lehetőségek maximális kihasználásával gyorsabb készenléti reagálás lenne elérhető a veszélyhelyzetekben, ezáltal az állampolgárok is nagyobb biztonságban érezhetnék magukat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!