iPon Hírek

Az egészséges méhlepényben is vannak baktériumok

Dátum | 2014. 05. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Sajátos mikrobiommal rendelkezik az egészen idáig teljesen sterilnek hitt méhlepény egy új kutatás eredményei szerint. A baktériumflóra tagjainak túlnyomó többsége ártalmatlan, bár a szakértők elmondása szerint pontosan a köztük megbújó veszélyes kórokozók lehetnek a felelősek az olyan, látszólag ok nélkül bekövetkező problémák miatt, mint a például a tíz esetből egyben jelentkező koraszülés. Kjersti Aagaard, a texasi Baylor Ovostudományi Egyetem kutatója 2012-ben felfedezte, hogy a terhes nők hüvelyében egészen más arányban vannak jelen a megszokott mikrobák, mint a nem állapotos nőkben. Az újszülöttek székletéből ugyanakkor egy mindkét változattól eltérő, harmadik fajta mikrobiális összetételre lehet következtetni, amelynek eredetére sehogy sem találtak magyarázatot a szakértők. A kutatócsoport a rejtély megfejtése érdekében vizsgálni kezdte azt a szervet, amellyel a magzat a hüvelyen felül leginkább érintkezésbe kerül, vagyis a méhlepényt.
A kutatás során 320 nőtől a placentájából vettek szövetmintákat közvetlenül szülés után, majd ezekből kivonták a DNS-t, és szekvenálták a genetikai anyagot. A jelek szerint az anya testtömege és szülés módja, vagyis hogy hüvelyi úton vagy császárral zajlik-e, nincs befolyással a placenta mikrobiomjának összetételére. Azon a nőknél azonban, akik a kiírt időpontnál jelentősen előbb szültek vagy húgyúti, illetve kismedencei gyulladáson estek át a terhesség ideje alatt, jelentősen eltérő bakteriális közösséget találtak a szakértők. A méhlepény egészséges mikrobiomja egyébként nem sokban különbözik a nem állapotos nők hüvelyében, beleiben, szájában és bőrén élő baktériumflórától, legjobban azonban a száj mikrobiomjára hasonlít. A szerzők szerint elképzelhető, hogy a baktériumok a vér útján kerülnek át a szájüregből a placentába. Ez egyben azt is jelentené, hogy a száj különféle megbetegedései szülési problémákhoz vezethetnek, mondja Aagaard. A kutatócsoport a következő szakaszban azt vizsgálja, hogyan változnak meg a test más részein élő baktériumközösségek a terhesség ideje alatt. Abban reménykednek ugyanis, hogy ezek vizsgálata révén azonosíthatóvá válhatnak azok az anyák, akiknél magas a koraszülés kockázata. Egy napon pedig speciális kezelésekkel vagy étrendi változásokkal akár megelőzhetővé is válhat ez a rengeteg újszülöttet érintő probléma.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. dzsuz87
2014.05.23. 13:19
Ezen mindig elképedek, milyen szinten élünk együtt a baktériumokkal.
Nem elég, hogy a testünkben darabra több az idegen sejt, mint a saját, de az összetételt is befolyásolja a szervezetünk (jobb esetben)...

De mégis hogy kerül baktérium a szájból a méhlepénybe?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Avisto dzsuz...
2014.05.23. 17:26
Hát ha belegondolsz voltaképpen nagyjából minden a szájból kerül a testen belül mindenhová.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dzsuz87 Avist...
2014.05.24. 02:57
Szerintem kifejezetten káros, ha néhány emésztőrendszerben lakó baktérium visszakerül a szájba, mert ott nagy galibát tud okozni. Ezek után azt gondolnám, hogy vannak más módok is a terjeszkedésükre.

Volt itt egy olyan cikk is, amiben a szülőcsatornából összeszedett kolóniákról találtak újdonságot, az sem feltétlenül a szájon át kerül bele az újszülöttbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!