iPon Hírek

Az Egyesült Államok legálisan bepillanthat a magánéletünkbe?

Dátum | 2008. 07. 03.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Egy új szerződés alapjaiban változtathatja meg az Egyesült Államok és az Európai Unió adatvédelmét.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (U.S. Homeland Security) hamarosan hozzáférést kaphat az európai állampolgárok privát adataihoz, köszönhetően egy hamarosan aláírásra kerülő, atlanti-óceánt átszelő szerződésnek. Az adatmegosztási paktum értelmében a DHS hivatalnokai betekintést nyernek az EU állampolgárok hitelkártya, utazási és akár internetböngészési előzményeikbe terrorizmus-ellenes célok néven.

A New York Times egyik belső jelentése szerint a szerződés még eldöntetlen a két fél adatvédelmi törvényeinek éles különbsége miatt. Az eddigi szigorú EU-s adatmegosztási szabályozások megnehezítik az amerikai nyomozók munkáját a gyanús cselekmények felderítésében és ez már számos diplomáciai küzdelmet okozott a két fél között.

Azonban a legnagyobb gond ami még hátramaradt, az az európai polgárok orvoslása az Egyesült Államok tévedései miatt. Az EU azt szeretné, hogy az állampolgárok lehetőséget kapjanak az amerikai kormány beperelésére abban az esetben, amikor hibás információk alapján intézkednek ellenük, hasonlóan az EU-s tagok és az Egyesült Államok belső törvényeihez. A Bush-kormányzat még január előtt, mielőtt távoznia kell szentesítené a szeződést, azonban vannak panaszai az EU állampolgárok perelési jogával szemben, mert állításuk szerint az egy új, időrabló törvényhozást igényelne a részükről.

Tüntetők menetelnek FrankfurtbanA legutóbbi EU-s próbálkozások a civil lakosság megfigyelésére eddig nem voltak működőképesek a technológiai feltétel hiánya miatt. (Brit kezdeményezés az állampolgárok internet, e-mail és telefonálási előzményeinek a tárolására - új fejlemények novemberben várhatók. Országszerte tüntetések Németországban a 2008 elején EU javaslatra életbe lépett német törvény miatt, miszerint hat hónapig tárolhatják és visszakereshetik a kormány emberei a lakosság telefon- és e-mailforgalmát.) Az új szerződés alapján hatalmas mennyiségű adat kerülhet az Államok kezébe, amit a legújabb EU-s megfigyelő rendszerek szolgáltatnak.

Számos EU-s tagállam jelezte már, hogy az egyezmény számtalan pontban sérti a jelenlegi adatvédelmi törvényeiket. A két ország közötti különbségek az adatvédelemben további kérdéseket vetnek fel - míg az európai kormányok független, nyilvános ügynökségeket alkalmaznak az adatbiztonsági törvény végrehajtására, addig az Államokban ezt a kormányzaton belül intézik el. Eddig úgy tűnik, az EU annak ellenére hogy tudomása van az Egyesült Államok belső felügyeleti rendszeréről és számonkérhetőségéről, mégis elegendőnek találja, hogy kezelje a privát Európai Uniós adatokat.

A szerződés azonban néhány adatra mentességet biztosít, ilyen például a személy politikai véleménye, faja, vallása, egészségi állapota vagy szexuális beállítottsága - de csak akkor, ha a belföldi törvényeknek nem sikerül "megfelelő védelmet" biztosítania.

Az angliai The Guardian rámutat arra, hogy a francia kormány, ami most hat hónapig lesz az EU soros elnöke nagyon lelkes az egyezmény irányába. "Mindenki lelkes és látja a hasznát (a szerződésnek). Franciaország buzgón folytatja a munkát. A számítógépeken manapság rengeteg olyan információt tárolnak, amik nagyon érdeklik a végrehajtó szerveket. Ha sikerül megállapodnunk, akkor szándékozzuk a nemzetközi egyezmény kötelezővé tételét."

Az Egyesült Államok szempontjából a megnövelt adatmegosztás a Visa Waiver programjának a fontos összetevője, amiben számos EU-s tag vehet részt. (Ez a reptéri ellenőrzést automatizálná az Egyesült Államokba utazás esetén.)

"Kompromisszumra lesz szükség." - közölte Peter Fleischer, a Google adatvédelmi jogtanácsosa. "Szükséges az emberek beleegyezése egy olyan rendszer kiépítésére, ami két kérdést ütköztet: adatbiztonság és személyes biztonság. De egy ehhez hasonló rendszer létrehozása már egyre fontosabb mivel egyre több adat áramlik az Internetre."

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Tyrel
2008.07.03. 19:56
Szerintem ha ezt a sok barom politikus el meri fogadni, hogy az amcsi titkosszolgálatok kezdvükre megfigyelhessenek minket európaiakat, akkor a történelem legnagyobb tüntetéshullámával kell szembenézniük, utána meg ki tudja hogy még mivel...

Egyrészt milyen jogon kutakodnak nálunk európaiaknál? Nem mi vagyunk a terroristák, semmi közük hozzánk, már akkor városokban laktunk mikor amerika még nem is létezett...

Másrészt, milyen jogon akar bármilyen emberekről is információt gyűjteni az USA? A saját polgáraival tegyen amit akar, az ő bajuk, de velünk? Hahó, semmi közük nincs hozzánk közigazgatási és semmi hasonló szempotból, nem tagjai az EU-nak és semmi más módon nem állnak felettünk.

Azér már vicc hogy ilyeneket megengednek nekik, szánalom ha ezt elfogadják... Lehet hogy a politikusokat meg lehet venni meg mindenki tudja hogy hülyék és nem értenek semmihez, de a közemberek közt szerintem ennek nagyon erős ellenállása lesz...

Ezzel a lépéssel végül is pont arra haladnak hogy legyenek európai terroristák is, csak ők nem embereket fognak robbantgatni hanem elvagdossák az üvegszálat a két kontinens közt...

Azt meg minden értelmes ember tudja hogy egy olyan haderővel (és olyan légvédelemmel), ezentúl FBI-val és CIA-val rendelkező országban mint az USA, lehetetlen lenne úgy lerombolni a WTC-t ahogy azt megtették, ha valaki a felsővezetésből nem segít a "terroristáknak"... Csak egy hülye színjáték volt az egész az olajért...
Ja és akkor sajnáljuk őket hogy az átlag 25-ös IQ-val rendelkező fiaik ott döglenek meg a sivatagban... Hát én ugyan nem, inkább sajnálom azt a sok ártatlan arabot akiket megölnek terrorizmus elleni harc címszó alatt, mikor alig néhány tucat közülük a valódi terrorista, és az ő céljaik is elég ködösek, ki tudja ki mozgatja őket a háttérből, egy részüket talán pont amerika...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.07.04. 12:25
lsz. veszekedjetek máshol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!