iPon Hírek

Az eladott zenék immár egyharmada digitális

Dátum | 2009. 03. 18.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Az online zeneboltok már kerek egyharmadát bonyolítják le az USA teljes zene-eladási forgalmának az NPD Group felmérési eredményeinek tanúsága szerint - amit pedig annak tulajdonítanak, hogy az online vásárlók száma a 2007-es 28 millióról 36 millióra nőtt 2008-ra és természetesen az új vásárlók is rendszeresen vesznek új zenéket.

Ezzel együtt tovább csökkent a CD-k forgalma is: jó 17 millió amerikai hagyott fel teljes egészében a CD-vásárlással a tavalyi év folyamán, ami így a CD-eladások 19%-os visszaesését eredményezte.

Érdekes azonban, hogy szemmel láthatóan csökkent az összesített zeneforgalom is: 13 millióval kevesebben vásároltak zenét, mint azelőtt. Ezt a jelenséget az NPD Group számos érdekességgel magyarázza - így például azzal is, hogy az ajánlás-alapú Pandora netrádió (ami az USA-n kívülről jelenleg nem elérhető) hallgatóinak száma megduplázódott, míg a felsőoktatásban résztvevők 41, valamint a tinik 50%-a különböző társasági oldalakról (így pl. a MySpace-ről vagy a Facebook iLike alkalmazása útján) elégíti ki zenehallgatási igényeit.

Persze nem maradhat ki innen sem a gazdasági körülmények hatásaira való hivatkozás: tinik és 50 év feletti felnőttek egyaránt lényegesen kevesebbet költöttek zenére - ami az NPD Group értelmezése szerint újabb sürgető jele annak, hogy a zenekiadók kénytelenek lesznek új üzleti modelleket keresni. Russ Crupnick szórakoztatóipari elemző szavaival:

"Éppúgy, ahogy a zenekalózkodás és a digitális zene leszámolt a CD-k dominanciájával, úgy lehetünk most szemtanúi annak is, ahogy a zenehallgatás újonnan kialakuló módozatai állítják kihívás elé a zenéért való fizetés jelenlegi gyakorlatát."

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. harait
2009.03.18. 19:47
Ezaz hallgasson mindenki egyre több recsegős mp3-at. Az én szememben a flac-nek van jövője, mert azért akármilyen jó bitrátájú mp3 vagy wma nem veszi fel a versenyt egy eredeti cd vagy lp hangjával....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.03.19. 07:53
A legtöbbjüknek úgy sincs hallása, minek nekik bármilyen minőség? Lassan legalább egy nemzedék nőtt fel úgy, hogy akár soha nem is hallottak minőséget.
Utcára (kocsiba) a sok zaj közé mondjuk könnyen vehetjük feleslegesnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!