iPon Hírek

Az élet építőköveit fedezték fel egy közeli csillag körül

Dátum | 2015. 04. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Szerves molekulák előanyagait fedezték fel a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatói egy közeli csillag körül. A fiatal égitestet körülölelő porkorongban a cianidok két fajtája és egy velük rokon molekula is megtalálható, amelyek a szakértők szerint akkor keletkeztek, amikor a protoplanetáris korong anyaga elkezdett kisebb csomókba összeállni. Ilyen molekulák találhatók meg, ráadásul hasonló arányban, a Nap körül keringő üstökösökben is, ami megerősítheti azt a feltevést, miszerint ezek az égitestek szállították a Földre azon nyersanyagok egy részét, amelyek az élethez szükséges. „Tudjuk, hogy más olyan rendszerek is léteznek, amelyekben a Naprendszerhez hasonlóan nagy mennyiségű víz és sok bolygó található” – mondja Karin Öberg, a kutatás vezetője. „Most pedig az is kiderült, hogy rendszerünk szerves kémiája sem számít egyedinek, ami nagyon jó hír az univerzumban élet után kutatók számára.” Az MWC 480 katalógusjelű csillag mindössze 450 fényévnyire van a Földtől a Bika csillagképben. Az égitest korát mindössze 1 millió évre teszik a szakértők, tömege pedig 1,8-szorosa a Napénak. A központi objektumot körülvevő por- és gázkorongban további 0,2 naptömegnyi anyag kap helyet, mondja Öberg. A megfigyelések során egyelőre nem sikerült formálódó bolygókat észlelni a korongban, ennek oka azonban a műszerek fejletlenségén túl az is lehet, hogy a rendszer egyszerűen még túl fiatal ahhoz, hogy akár félkész bolygók is létezzenek benne.
A korong anyagát vizsgálva ráakadtak azonban a szakértők néhány érdekességre, hiszen egyebek mellett hidrogén-cianidot (HCN), metil-cianidot (CH3CN) és ciano-acetilént (HC3N) észleltek a csillag körül. Ezen molekulák közül az elsőt már más fiatal rendszerekben is sikerült észlelni, a másik kettőt azonban eddig még sosem detektálták protoplanetáris korongban. A csillagot körülvevő anyagkorong a mérések alapján nagyjából 4,5 milliárd kilométerre kezdődik a központi égitesttől, és 15 milliárd kilométerre ér véget. Az említett molekulákat nagyjából abban a régióban észlelték, amely a Naprendszert véve alapul a Kuiper-övet, vagyis a Neptunuszon túl húzódó, jeges égitestekben gazdag régiót jelentené. Nagyjából ez az a távolság, ahol a molekulák gáz formájában tudnak létezni, és ha ennél közelebb lennének a csillaghoz, annak intenzív sugárzása elpusztítaná őket, mondják a kutatók. A kérdéses molekulák ironikus módon roppant mérgezőek minden élő szervezet számára, ugyanakkor szinte minden fontos összetevőt tartalmaznak, ami az élet kialakulásához szükséges. A tavalyi évben egy kutatócsoport igazolta, hogy az üstökösök becsapódásakor fennálló körülmények közt a formamidból és néhány egyszerű más molekulából spontán létrejöhetnek az RNS-t felépítő nukleotid bázisok. Ha pedig a hidrogén-cianid vízzel kerül érintkezésbe, a reakcióban formamid keletkezik, vagyis a felfedezéssel gyakorlatilag az élet kialakulásának legelső lépése is meglehet. Az MWC 480 körül keringő anyag többfajta sorsra juthat, mondja Öberg. Egy része bele fog hullani a csillagba, hozzájárulva annak tömegéhez, más részeit pedig a csillagszél kifújja a rendszerből. A maradék idővel bolygókká és kisebb égitestekké áll össze, a peremvidéken keletkezett üstökösök pedig később vizet és a szerves vegyületek előanyagait szállíthatják a kész planétákra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. sirdani566
2015.04.13. 12:06
Mindig félek attól a naptól, hogy az ipon is feladja a harcot, és nem fognak foglalkozni többet ilyen természettudományos cikekkel, helyette átlnak bulvárra, vagy tudom is én mire, amire szélesebb körben van igény.

Ez a cikk is jó volt, a többi ilyen is király szokott lenni, és remélem még sok ilyet fogok tudni olvasni magyar nyelven itt az oldalon! Hajrá!

Még ha hsz-ek és like-ok száma alapján feleslegesnek is tűnik a sok munka az ilyen cikkekben, akkor se adjátok fel! Mindig van, és remélem mindig lesz is pár száz ember, aki olvassa ezeket, akikért érdemes lehet küzdeni, hogy ne váljanak olyanná, mint amilyenné sosem szabadna válni, a környezetküket csak kihasználó, dogmatikus, a világot, annak tényszerűségét, összetettségét és szépségét elutasító személyekké, akik szerint dinoszauruszok nem léteztek, az evolúció kitaláció, a globális felmelegedés szó pedig betiltandó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.13. 12:11
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.13. 12:11
egy nem is elég
+10000000000000000000000000000000000000000
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. I.Jozsef83
2015.04.13. 12:13
Köszi Jools a cikket !

Nagyon jó és +1 , egyetértés sirdani kollegával

én is szeretem olvasni az ilyen témájú cikkeket . Csak a nagyokosoktól ments meg uram minket mert majd jönnek az önkéntes csillagász professzorok és jól megmondják majd hogy ők mit tudnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. spdrfx
2015.04.13. 12:17
aki szereti a hasonlo temaju cikkeket, ajanlom figyelmebe a
hirek.csillagaszat.hu oldalt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp sirda...
2015.04.13. 15:05
Korrekt.....+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. RealDreamQ
2015.04.13. 18:14
Azt hiszem most itt mindenkivel nagy az egyetértés !

+1 az előttem szólóknak - de főleg a cikkért az írójának ! Köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hellego
2015.04.13. 19:14
+1 Én is szeretem olvasni az ilyen cikkeket. Csak így tovább....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomchee
2015.04.13. 19:16
Csak csatlakozni tudok, az előttem szólókhoz. Jools, továbbra is örvendeztess minket ilyen cikkekkel! =)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. altro
2015.04.14. 12:54
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djalienecs...
2015.04.15. 15:13
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!