iPon Hírek

Az ellenállás vége: jöhetnek a QHD Huawei mobilok

Dátum | 2016. 04. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Huawei is beadta a derekát az okostelefonok felbontásának növelése kapcsán, és ennek eredményeként a vállalat akár már a következő felsőkategóriás mobilját is Full HD-nál magasabb felbontással adhatja ki. A döntésnek egyszerű oka van: a piaci igény közvetve ezt diktálja.
A Hauwei azon kevesek közé tartozott eddig, akik határozottan ellenezték azt, hogy 1920 x 1080 képpontnál nagyobb pixelrengeteget felvonultató panelt szereljenek az okostelefonjaikba. A vállalat továbbra sem változtatott az eddigi álláspontján ebben a kérdésben, nem tartja indokoltnak az átlag felhasználásra tervezett mobiloknál a Full HD-nél magasabb felbontást, viszont egy új változó került képletbe, ami mégis indokolttá teszi ezt a fejlesztést. Egyre nagyobb teret nyer a mobilos VR, és bizony a felhasználók igénylik is ezt a lehetőséget, szóval ezúttal nem egy olyan újdonságról van szó, mint néhány éve a 3D esetében.
Richard Yu, a Huawei vezérigazgatója a Weibón nyilatkozta, hogy bár az elmúlt évben semmilyen érv nem szólt a 2K eszközök mellett, azok csak nagyobb fogyasztással rendelkeztek, miközben a felhasználó alig látott valamilyen különbséget. Idén azonban változott a helyzet, és a 2K indokolttá vált a virtuális valóság miatt. A kínai alakulat nemrégiben leleplezte az első saját VR headsetjét is, ami jelenleg a Huawei P9 és P9 Plus, valamint a Mate 8 okostelefonokkal vehető használatba. A Huawei VR a Samsung Gear VR ellenfele szeretne lenni, és bizony tesz is ezért. Az egyszerű VR headsetekkel ellentétben a Huawei megoldása nemcsak abból áll, hogy bele lehet csúsztatni a telefont, és kész, hanem kezelőszervek is találhatóak rajta, és még egy érintőfelület is van az oldalán. Ezekkel úgy lehet irányítani a mobilt, hogy nem kell kivenni az eszközből, vagy egyáltalán levenni a felhasználónak a fejéről. Továbbá a lencserendszer jó hangolhatóságából fakadóan olyanok is kompromisszummentesen használhatják, akik egyébként dioptriás szemüveggel látnak csak megfelelően.
A Huawei VR nagyon jól sikerült, és biztosan lesznek iránta érdeklődők, viszont a megjelenésekor azonnal megkapta azt a kritikát, hogy mind a három okostelefon, ami kompatibilis vele, „mindössze” Full HD felbontást nyújt. Ezt a negatívumot próbálja majd kiküszöbölni a Huawei a Quad HD támogatással szolgáló mobillal, mobilokkal. Ennek fényében az sem lenne meglepő, ha a vállalat első 1440p-s megjelenítővel érkező okostelefonjánál a VR kapná a legnagyobb hangsúlyt.
Huawei Mate 8
Már azt is tudjuk egyébként, hogy nem kell sokáig várni a QHD kijelzős készülékre, ugyanis a napokban a kínai TENAA vizsgálatán egy olyan Huawei mobil járt, ami egy 5,7 hüvelykes, 2560 x 1440 képpontos megjelenítőnek ad otthont. Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy ez mely modell lesz, de sokan a legerősebb Honor V8-at látják benne, ami május első felében debütálhat. Ami biztos, hogy a szerkezet a KNT-AL20 azonosítóval járt a TENAA háza táján, és minden jel arra utal, hogy a csúcsot veszi célba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. DemonDani
2016.04.26. 15:46
Egy csipetnyi X-Men... (:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2016.04.26. 17:52
Csak kérdezem, esetleg hátha valaki tudja, a többi gyártó vr rendszerében van dioptria állítási lehetőség?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Derivel tibai...
2016.04.26. 18:39
A Gear VR-t ismerem, ott is van dioptria állítás bizonyos mértékig, és ott még a szemüvegnek is van hely.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szav
2016.04.26. 23:46
Gear VR-ban 3 dioptriáig lehet állítani de szemüveggel is felvehető. A kezelőszervek és érintőfelület szintén megvan a Gear VR-en, a Huawei szinte egy az egyben koppintotta a Samsung megoldásait. 1080p-vel nem lesz túl szép, főleg ha 6 colhoz közelítő méretben lesz a telefon hozzá. Jó ha 700 pixelt lehet majd látni. S7-el a Gear VR-on is a 1440-ből kb. 1000 pixel látható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun szav
2016.04.27. 22:58
Note4-emen is épp hogy faja QHD-ben, szal jaja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!