iPon Hírek

Az Elpidáé a legkisebb 2 Gb-es DDR3-as chip

Dátum | 2009. 10. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Elpida mérnökei egy újabb mérföldkőhöz érkeztek a memória piacon: a cég szakemberei elkészítették a világ legkisebb és leggyorsabb alacsony fogyasztású 2 Gb-es DDR3-as memória chipjét, ami nagy jelentőséggel bír majd a közeljövőben a DRAM piacon.

Az új, 2 gigabites chip 40 nm-es csíkszélességgel készül, ennek következtében ugyanakkora szilícium ostyából 44%-kal több chipet lehet előállítani, mint a korábbi 50 nm-es gyártástechnológia használatával, és 100%-kal többet, mint a leggyorsabb, 1,6 Gbps-os sebességgel üzemelő DDR3-as chipekből. A gyártó állítása szerint az 50 nm-es csíkszélességű chipeknél kétharmaddal kevesebb áramot igényelnek az új, 2 Gb-es 40 nm-es megoldások. A chipek 1,2V-os és 1,3V-os feszültséggel is stabilan üzemelnek, ami a DDR3-as szabvány 1,5V-os üzemi feszültségéhez képest jelentős előrelépés, ez a fogyasztást nagyjából 45%-kal csökkenti, ami egyáltalán nem elhanyagolható. A 40 nm-es csíkszélességre való áttérés esetén a teljesítményt és a versenyképességet egyaránt szem előtt tartották a cégnél. Ennek eredményeképpen az 50 nm-ről 40 nm-re történő átálláshoz szükséges befektetés mértéke majdnem nulla. A 65 nm-ről 40 nm-re történő átállás nagyobb befektetési hatékonysággal valósítható meg, mint a 65 nm-ről 50 nm-re történő átállás.

Ezzel együtt az Elpida továbbfejlesztett gyártástechnológiákkal is próbálkozik a piacon: a cég újonnan kifejlesztett 65 nm-es XS gyártástechnológiája például a többi vállalat 50 nm-es gyártástechnológiájának teremt majd konkurenciát. A fejlesztések célja, hogy a 65 nm-es csíkszélesség használatával minél kisebb chipeket tudjanak elkészíteni.

Az Elpida a 40 nm-es gyártástechnológia kiterjesztésére készül, amelynek köszönhetően tovább csökkenthetőek majd a gyártási költségek és ami szintén fontos, növelhető a termelékenység is. Az új chipek sorozatgyártását még az év végén megkezdi majd a vállalat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!