iPon Hírek

Az első tapasztalatok a Jolicloud-ról

Dátum | 2009. 06. 05.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Még januárban számoltunk be az elsősorban netbookokba szánt, számítási felhőre alapuló operációs rendszerről, amiről akkor még nem sok információt tudtunk közölni. Most azonban azoknak a felhasználóknak, akik feliratkoztak, az oldal az alpha-változatú operációs rendszer letöltésére feljogosító meghívókat küldött. A liliputing.com szerkesztője rögtön fel is telepítette Eee PC 1000H-jára a rendszert, és beszámolt tapasztalatairól.

A Jolicloud elsődleges feladata, hogy elmossa a webes és asztali alkalmazások között határvonalat. Az operációs rendszer a népszerű Ubuntu Linux-ra (Ubuntu Netbook Remix) alapul, így megtalálható benne az OpenOffice.org irodai programcsomag, a GIMP képszerkesztő és a Pidgin azonnali üzenetküldő alkalmazás. Ezek mellé lehetőség van különböző web-es alkalmazások, például a Meebo, Twitter, vagy a Zoho irodai programok "telepítésére" is, amikkel valódi "felhő"-rendszerré változtathatjuk a Jolicloud-ot.


Amikor telepítünk egy ilyen alkalmazást, akkor valójában csak egy parancsikon készül a Mozilla Prism segítségével, amit ha elindítunk akkor egy gombnélküli, egyablakos Firefox ugrik elő ami rögtön az adott helyre visz el bennünket. Így például villámgyorsan elérhetjük a Twittert vagy a Facebook-ot.


A rendszer ezen kívül tartalmaz egy úgynevezett szociális réteget is, aminek segítségével feliratkozhatunk különböző felhasználókra vagy csoportokra, így értesülünk hogy az adott személy milyen alkalmazásokat telepített, mit csinált - persze csak amit mi megengedünk hogy megjelenítsünk magunkról.


Az operációs rendszer egyelőre még csak alpha-állapotban leledzik, ami azt jelenti hogy továbbra is gőzerővel dolgoznak rajta a fejlesztők, így további szolgáltatások, funkciók várhatók. Természetesen az is előfordulhat, hogy egyes hardverelemeket nem ismer fel egyből a rendszer, azonban ez nyugodtan betudható a rendszer alpha-mivoltának, ráadásul a fejlesztők szívesen segítenek nekünk elhárítani a hibát. Jelenleg amikor elindítjuk a rendszert, akkor az Ubuntu Netbook Remix interfésze jön be, ami után külön el kell indítani a Jolicloud alkalmazást. Idővel persze ezt is ki fogják venni és rögtön maga a Jolicloud-felület fog elindulni. A netbookok terén elég széles skálát támogat a rendszer, kezdve az Acer-től a Dell-en át egészen a Samsung-ig.

Ha felkeltette érdeklődésünket a rendszer, akkor a Jolicloud.com oldalon regisztrálhatunk meghívóért.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. leviske
2009.06.08. 14:54
VISSZA A HIRHEZ

Nem rossz, de még mindig nem értem, hogy ennek mi értelme. Akkora gyorsulást szerintem nem nagyon tudnak elérni, hogy akárkinek megérje esetleg az adatait egy külső szerveren tárolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!