iPon Hírek

Az ember is képes echolokációra

Dátum | 2017. 03. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az emberi agy félelmetesen jó a mintázatfelismerésben. Ennek hátterében a szakértők szerint az áll, hogy elődeink ezt fejlesztve gyorsabban tudták érzékelni a rejtőzködő ragadozókat. A képesség napjainkban egy sor különleges dolgot tesz lehetővé, köztük néhány olyat is, ami súrolja a fantasztikum határait. Ezek közé tartozik például, hogy a látásukat elvesztett vagy vakon született emberek megtanulhatnak a körülöttük lévő tárgyakról visszaverődő hangok alapján tájékozódni, vagyis a denevérekhez és a delfinekhez hasonlóan képessé válnak az echolokációra. Egy új kísérlet során a müncheni Lajos Miksa Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy mi történik az agyban ilyenkor, vagyis hogyan értelmeződnek a hangok a térre vonatkoztatott információkként. Ennek kiderítése érdekében a német szakértők egy vak személyt és 11 látót tanítottak meg az echolokáció kezdetleges formájára, vagyis arra, hogyan tudják hangok révén felmérni egy szoba méreteit. A tesztek során a szakértők nem valódi tereket, hanem szimulált szobákat használtak, vagyis az alanyok befeküdtek az MR-készülékben, és amikor nyelvükkel csettintettek vagy dúdolni kezdtek, olyan hangokat hallottak vissza a fülükre helyezett fejhallgatóból, amilyen visszhangokat a kiadott hang keltett volna egy bizonyos méretű térben. A kísérlet során kezdetben különböző méretű virtuális szobákat kellett összehasonlítani, majd egy templom belső méreteit kellett megbecsülni a résztvevőknek, akik ehhez olyan hangokat használtak, amilyeneket akartak.
Az eredmények a kutatókat is meglepték. A szakértők ugyanis előzetesen azt hitték, hogy a látó alanyok nagyon rosszak lesznek a feladatok végrehajtásában, hiszen a hang alapján való tájékozódás nem olyasmi, amiben gyakorlatuk van. De nem így történt. A tesztek során a legjobban teljesítő résztvevő 4 százalékos különbséget is észlelni tudott a szobák nagysága között, az alanyok átlaga pedig 6–8 százalékos eltérés detektálása volt. Ami nagyjából megfelel annak a differenciának, amit a látástesztek során észlelni tudnak az emberek. Szintén érdekes eredmény, hogy a visszhangok a látó alanyok motoros kérgét aktiválták az agyban, vagyis azt a régiót, amely a mozgások végrehajtásáért felel. A vizsgálatokból ráadásul az is kiderült, hogy a motoros kéreg különösen aktívvá vált, ha nagy tereket kellett a hangok révén felmérni. A vak alanyban ugyanakkor a motoros kéreg helyett a látókéreg mutatott hasonló aktivitást a visszhangok nyomán. A vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy az ember, legyen látó vagy nem látó, sokkal összetettebb echolokációra is megtanítható. A német kutatók a következő fázisban ezt szeretnék tanulmányozni, többek közt egy virtuális folyosón való navigálás révén. Az eredmények egyben annak megértésében is segíthetnek, hogy a vakok mit és hogyan érzékelnek a világból, és mennyire tapasztalják azt meg másként, mint a látók.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Whysper
2017.03.07. 11:33
Lásd mikro egy jó Stereo Headphone + Asus Xonar hangkártyával virtuális 5.1-be tolom a CS:GO-t Mindig meg a Cheaterezés mikor halglatom merröl jön meg fegyvert vált vagy scopeol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. katt777
2017.03.07. 11:38
Te jó ég, mennyire kell idiótának lenni ahhoz, hogy ezt áttörő tudományos felfedezésnek fogadja el bárki? És akik még pénzt is adnak rá! Az embernek (is) pont azért van két füle (és két szeme), hogy képes legyen tárgyak/élőlények helyét meghatározni a térben! (Enélkül rég kihaltunk volna.) És ezt egyetemi kutatói státuszig nem tudták! Vagy nagyon ügyesen adják el a semmit. Ez a cikk az összes brit tudósos „felfedezést” alulmúlja! Legalább a sötét anyag egy részét végre megtaláluk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. katt777 Whysp...
2017.03.07. 11:40
Sima sztereóban is hallani, mivel nem lesz több füled 7.1-es fülestől sem. Kivéve, ha szarul kódolják be, hogy vegyél drágább fülest. Hangfalakkal még van némi értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. yoman3d katt7...
2017.03.07. 11:49
Egy dolog az elmélet, ami lehet hogy sok ember számára egyértelmű, és más dolog mikor irányított környezetben, mérhető eredményt produkálnak.
Szóval nem csak úgy kigondolták amit te már rég "tudtál", hanem kézzel fogható bizonyítékot, és kísérleti eredményt szereztek róla. Lehet őket fikázni, de a tudomány már csak így működik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ncsicso
2017.03.07. 12:00
Néhány éve volt egy cikk, ha jól emlékszem. Tizenegynéhány vak embert tanított meg egy fickó az echolokáció alapján tájékozódni, egy kislány rollerezni is megtanult, simán befordult a sarkon.

Aha, meg is van
http://bulake.blog.hu/2016/05/24/igazi_deneveremberek_jarnak_kozottunk_akik_hangokkal_latnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dj
2017.03.07. 12:12
Csak jelzem a funkcionális analfabétáknak, hogy megállapítani egy hangról, hogy hol helyezkedik el térben pl. cs:go-ban merről lőnek, vagy egy élőlény helyének a meghatározása, nem ugyan az, mint az echolokáció. Ha valaki nem tudja mi az, akkor guglizza ki, de egyébként a cikkben is benne van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Whysper Whysp...
2017.03.07. 13:57
Szinte gondoltam ,hogy lesz egy okos aki nem tud mondatot olvasni és rételmezni egyszerre,de se baj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. katt777 yoman...
2017.03.07. 14:33
Mindenki tudta! (Ja, mégsem.) Én is kérek pár milla eurot, aután egy laboratóriumban brbizonyítom, hogy képes vagyok nyitott szemmel megtalálni, amit oda tesznek. Ennyi a hír „tudományos” értéke. Majd akkor szóljanak ha vakon és süketen )meg szaglás nélkül) is működik, az már felfedezés lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2017.03.07. 16:41
Echolokáció. Ebben a műsorban a fickót letesztelték elég rendesen. Mellette pedig egy letakart szemű delfin csinálta meg ugyanazokat a feladatokat. A fickó nem csak azt mondta meg hogy van ott valami, hanem az anyagára és formájára is tett egész pontos megjegyzéseket.

az hogy fülseben tudod merről jön a hang nagyon nem ugyanez. De ha ennyire jó a füled, akkor próbáld meg végigjátszani azt a játékot amit vakoknak írtak. Gyakorlatilag a fekete monitort nézed és csak a hangok alapján tájékozódhatsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. eriol dj
2017.03.07. 17:22
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek katt7...
2017.03.07. 19:26
Könyörgöm, legalább a címet olvasd el újra, mielőtt még tovább égetnéd magadat...

Még csak a cikket se kell elolvasni, csak a címben lévő definícióra google rá, mint "echolokáció". A másik definíció a "természetes binaurális hallás". Már ki is bogoztad a szálakat.

(Sohasem szégyen beismerni ha tévedsz, sőt sokszor ez a legnehezebb... de a legnagyobb erény!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. SzolgaB
2017.03.08. 07:33
Öccse....helyesen se tudtok írni,mit akartok kutatni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.12. 00:41
Milyen játékot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!