iPon Hírek

Az ember kezei ősibbek lehetnek a csimpánzénál

Dátum | 2015. 07. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az emberi kéz ügyességéről nevezetes: képes befűzni a cérnát a tűbe, a zongora billentyűit komplex sorozatokban leütni, írni, festeni és gépelni. A szakértők többsége úgy véli, hogy mellső végtagunk fejlettsége jelentős szerepet játszott abban, hogy az ember kiemelkedett az állatvilágból, és civilizációt kezdett építeni. Egy nemrégiben megjelent tanulmány azonban új irányt adhat ezen elméleteknek, egyes jelek ugyanis arra utalnak, hogy az emberi kéz bizonyos szempontból kifejezetten ősinek számít a többi főemlős, főként a csimpánzok kezével összevetve. Ez pedig szemben áll azzal a feltevéssel, miszerint kezünk az utóbbi néhány millió évben, a csimpánzoktól való különválás után indult ugrásszerű fejlődésnek. A csimpánzok és az ember fejlődése nagyjából 7 millió éve vált külön, és a két faj mellső végtagja napjainkban nagyon eltérően fest. Az ember relatíve hosszú hüvelykujjal rendelkezik, többi ujja pedig viszonylag rövid, ennek eredményeként képes hüvelykujját szembefordítani tenyerével, ami a feltevések szerint fontos szerepet kapott az eszközhasználat fejlődésében. A csimpánzok ujjai ezzel szemben hosszúak, rövidke hüvelyujjukat kivéve, ami ideális a fák ágain való lendülésekhez, finommozgásra azonban kevésbé használható. A kutatók évtizedekig úgy hitték, hogy a két faj közös őse csimpánzszerű kezekkel rendelkezett, és az ember végtagja a szerszámok használatával párhuzamosan alakult olyanná, amilyen manapság. Az utóbbi időszakban azonban történt néhány olyan felfedezés, amely megkérdőjelezi az előző teória helyességét. Először is a legkorábbi ember által készített kőeszközök legalább 3,3 millió évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Úgy tűnik továbbá, hogy az emberi fejlődési vonal első, még nem Homo képviselői (például a 4,4 millió éve élt Ardipithecus ramidus) sokkal inkább emberszerű, és nem a csimpánzokra emlékeztető kezekkel rendelkeztek, mégsem készítettek szerszámokat.
Sergio Almécija, a Washington Egyetem kutatója 2010-ben állt elő azzal az elmélettel, hogy már a 6 millió éve élt emberelődöknek is emberszerű kezeik voltak, ami viszont azt sugallná, hogy a csimpánz és az ember közös őse is ilyenekkel rendelkezhetett. A rejtély feltárása érdekében a szakértő és kollégái számos ma élő majomfaj kezének arányait vizsgálta meg, és ezeket a régészeti leletekből ismert kihalt fajok kezeivel is összevetették, majd statisztikai elemzőmódszerekkel megkísérelték felvázolni a kéz evolúcióját. Az eredmények alapján csimpánzokkal közös őseink, és valószínűleg az őket megelőző elődök is hosszú hüvelykujjal és rövidebb többi ujjal rendelkeztek, vagyis kezeik az emberek és a gorillák mellső végtagjaira hajaztak. Ennek fényében viszont az ember keze tekinthető kezdetlegesebbnek a csimpánzzal való összevetésben, hiszen ha igazuk van a kutatóknak, akkor nem az ember elődei, hanem a csimpánzok ősei mentek át óriási változásokon a két faj fejlődésének szétválása után, legalábbis ami a kezeket illeti.
Almécija és társai szerint az emberi kéz fejlődésében az utóbbi években bekövetkezett legfontosabb változások nem külsődlegesek, hanem idegi szinten zajlottak. Az anatómiai sajátosságok eleve adottak voltak a gyűjtögető életmódhoz és a kezdetleges eszközhasználathoz, a kéz azonban agy fejlődésével vált igazán alkalmassá a komplex és precíz mozgásokra. A csimpánzok keze ugyanakkor az elmúlt évmilliók alatt jelentősen átalakult külsőleg is, hogy tökéletesen alkalmazkodjon a gyümölcsevéssel töltött, fákon zajló élethez. A tanulmány valószínűleg nem kap majd meleg fogadtatást a csimpánzszerű ősök elméletét támogató szakértőktől. Ettől természetesen még lehet igazsága, Adrienne Zihlman, a Kaliforniai Egyetem kutatója szerint azonban egy nagy probléma már első pillantásra is akad vele: a szakértők egyetlen változó, a kéz arányainak alakulása alapján próbálták rekonstruálni egy rendkívül bonyolult történetet. Ez pedig önmagában nagyon kevés ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni belőle bármely faj evolúciójával kapcsolatban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. FaL
2015.07.20. 15:08
"képes hüvelykujját szembefordítani tenyerével, ami a feltevések szerint fontos szerepet kapott az eszközhasználat fejlődésében"

Ez az egyetlen dolog, ami nekem egy sci-fit teljesen el tud rontani, amikor az adott idegen faj látszólag teljesen alkalmatlan arra, hogy megfogjon valamit, tehát eszközöket készítsen, majd idővel űrhajót, stb. Ott van pl. a Mass Effect, ami szerintem az egyik legjobb sci-fi világgal rendelkezik a műfajban és mégis ott vannak benne az olyan fajok, mint az Elcor vagy Hanar, ami képtelenség, hogy egy csavarhúzót meg tudjon fogni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Szefmester
2015.07.20. 20:00
A hanar még csak csak, de az elcor semmi esetre sem lehet "valós" űrutazó lény.

Amúgy amikor majd továbbfejlődik az ember keze az onnan fog látszódni hogy a átlagjúzernek is kényelmes lesz a 7 colos "telefon" képernyőjének a taperolása, mert átéri keresztbe is a hüvelykujjával
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. fofoka
2015.07.20. 22:19
Hát valahogy nekem még a képek alapján is a hüvelykujj tűnik rövidebbnek, akármit is mond a cikk.

@Szefmester: ehhez persze az kéne, hogy a kisebb kezű egyedek arányaiban nagyobb számban pusztuljanak el még mielőtt utódokat hoznának létre. Nem látom, hogy ebben az irányban lenne evolúciós kényszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zorrd023
2015.07.20. 23:32
Azért én végeztetnék kísérleteket olyan emberekkel akiknek sajnos nincs meg a hüvelykujja. Mert szerintem koránt sem annyira ügyetlenek és esetlenek mint sokan feltételezik. Nekem szerencsére megvan minden ujjam, mégis négy ujjal is elég stabilan tudok fogni stb. Szóval lehet hogy előnyös a szembe fordult ujj. De nem biztos hogy annyira mint gondolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.20. 23:40
Próbálj meg mondjuk hüvelykujj nélkül egy lándzsát kifaragni egy szakócával és utána a lándzsát pontosan és ugyanolyan erővel eldobni, mintha 5 ujjal tennéd.
Manapság sokkal könnyebb minden, de ezek a dolgok sokkal fontosabban voltak akkor, amikor nem voltunk még ilyen fejlettségi szinten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim FaL
2015.07.21. 00:54
Hosszabb ujjakat könnyebb hüvelykujj nélkül is egy tárgy köré csavarni, és a szakóca pont rossz példa, mert azt a négy másik ujjaddal szorítod a tenyeredhez, hogy az éle a csuklód felé nézzen, nem úgy fogod mint egy vajazókést.

Több jelentőséget tulajdonítasz a szembefordítható hüvelykujjnak, mint amennyit érdemel. Az egy dolog, hogy egyetlen modern szerszámot nem bírnál megfogni nélküle, mert azok számítanak a szembefordítható hüvelykujj meglétére, de ha nem lenne az, eleve úgy fejlődött volna a szerszámok ergonómiája, hogy szembefordítható hüvelykujj nélkül is hatékonyan lehessen használni őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Avisto fofok...
2015.07.21. 03:41
Szerintem valamit félreértesz: a csimpánz hüvelykujjához képes hosszabb a miénk (nem pedig a saját többi ujjunkhoz képest), és ez látszik is a képen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. sandor555 Asagr...
2015.07.21. 08:05
Hát, azért mondjuk megnézem milyen messzire dobja valaki a lándzsát hüvelykujj nélkül.

Vagy esetleg, hogy ki tud több magot szedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim sando...
2015.07.21. 12:16
Lándzsához hüvelykujj minek?

https://youtu.be/Mvxq_V0lBa8?t=65


Magot szedni miért lenne nehezebb? Csak a hüvelykujjadat tudod összeérinteni a többivel?

Különben se arról beszéltem hogy hopp, amputáljuk le a hüvelykujjat, hanem hogy mi van akkor, ha nem lenne szembefordítható az a hüvelykujj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.21. 13:10
A szakóca tényleg rossz példa volt, de ez a szó ugrott be elsőként őskori kőeszközre

Viszont a video amit linkeltél, abban is a fazon a mutató és hüvelykujja közé veszi a lándzsát, tehát szüksége van a hüvelykujjára, mutatja is.

http://www.mimicsoda.hu/Files/Image/M087_1.jpg
(csak miattad nem képként illesztettem be )

Ahogy elnézem, ahhoz, hogy egy tárgyat stabilan tartsunk legalább három ponton kell megtámasztani. Ha meglesed a képet, láthatod, hogy a kerek kődarabot, ahogy fogja három helyen támasztja meg (ujjak, hüvelykujj, tenyér), így lesz valamennyire stabil fogású. Ha kiveszed a hüvelykujjat és a hozzá tartozó fő izmokat (Flexor policis brevis, Adductor pollicis, Abductor policis brevis), akkor nem lesz elég helyen megtámasztva az adott dolog, amit a "kezedbe" veszel, a hiányzó tengely mentén ki fog fordulni a kezedből a kő. Bocsi, nem nagyon tudom elmagyarázni mire gondolok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. MassKilla FaL
2015.07.21. 14:37
nem olvastál utána akkor a lore-nak, a hanar meg az elcor fajok ezért szoktak egyesülni más fajokkal, mint a turián, meg a szaláriánok, mert azoknak kifejlettebb a technológiájuk, a kézügyességük...az első részben van is egy küldetés, ahol egy hanarnak kell terjesztened valami cuccot(talán fegyvereket) pont ilyen indokokra hivatkozva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.21. 14:57
valóban nem olvastam jobban utána, csak ami ingame codexben volt és az is már jórég volt. nem emlékszem, hogy a Mass Effect világában is van-e Prime Directive (á la Star Trek), de ha van, akkor ugye ahhoz, hogy szóba álljanak veled a galaxisban, űrutazó fajnak kell lenned, ami egy Elcornak nem tudom hogy ment (elvileg azok voltak már, amikor az Asarikkal találkoztak e szerint [LINK])

Meg itt ez a kép, ami számomra tökéletesen leírja, hogy mi a baj egy elcor szerű fajjal [LINK] Hát mit csinál az a szerencsétlen a konzolnál? Mivel lép vele interakcióba, hogy üti le a billentyűket/érinti meg a képernyőt? áááhh, az ilyen teljesen kiégeti az agyam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim FaL
2015.07.21. 20:25
Tehát szándékosan ignoráltad azt a részt ahonnan a videót linkeltem, miközben mondja hogy "That's my preferred grip but some people prefer to do that." ... és a mutató ujjával szorítja, nem a hüvelykujjával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.21. 22:52
nem, csak úgy linkelted, hogy nem láttam mi van

de ha 1:08-nál pause-olsz, akkor láthatod, hogy abban a fogásban is a hüvelykujjhoz tartozó izmoknak van támasztva a lándzsa. Ha nem lenne hüvelykujjunk, akkor a hozzá tartozó izomcsoport sem lenne, de semmiképp sem ilyen kifejlett, tehát nem tudná mihez odaszorítani a lándzsát sem.

Hidd már el, hogy a befelé fordítható hüvelykujj nélkül most nem itt lennénk Most nem értem miért ragaszkodsz ehhez a dologhoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zorrd023 FaL
2015.07.22. 17:33
Nem azt kérdőjelezzük meg, hogy a hüvelykujj hasznos. Hanem azt az elméletet bontogatjuk hogy: Mi lenne ha nem lenne ama ujjunk. De ezt mint írtam max. olyan emberekkel lehetne vizsgálni mennyire ügyes akinek nincs meg nagyon rég az ujja. Van aki lábbal ép úgy tud pl hámozni mint más kézzel. Igaz a keze nincs meg, mivel máshogy nem tett volna energiát a lábai ügyességének fejlesztésébe. Lábon pedig nem szembe fordítható mégis ügyes. Simán járható lenne az az út is. De mivel nem szembefordítható ujj nélkül fejlődtünk így nehéz elvonatkoztatni. Még mindig érdekelne egy olyan vizsgálat ahol x éve nincs meg valakiknek az ominózus ujja, de csak az. És mit kezd így vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zorrd023
2015.07.22. 17:52
https://www.youtube.com/watch?v=CK2TkN0m1SM csak lábbal.
https://www.youtube.com/watch?v=m3gMgK7h-BA megint csak. Nekem hiába van meg az ép kezem. Semennyire sem tudok gitározni. Szóval FaL gondolj bele mi lenne ha.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!