iPon Hírek

Az emberi bőr lehet a következő rák elleni fegyver

Dátum | 2017. 02. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bőrsejtekből génmódosítással tumorsejteket ölő őssejteket hoztak létre az Észak-Karolinai Egyetem kutatói. Bár a módszert egyelőre még csak egereken tesztelték, ha embereken is működőképesnek bizonyul, az minden eddiginél hatékonyabb, személyre szabott terápiát jelenthet az agydaganatok egyik halálos típusa ellen. A szakértők arra a meglepő, évekkel ezelőtti felfedezésre alapozták módszerüket, hogy az agyi őssejtek valamiért nagyon vonzódnak a tumorsejtekhez. Így a kutatók felnőtt emberi bőrsejteket programoztak át ilyen őssejtekké, majd olyan hatóanyagokkal is felszerelték ezeket, amelyek elpusztítják a daganatos sejteket. Az őssejteket ezt követően olyan egerek szervezetébe juttatták be, amelyekben előzőleg emberi agydaganatokat, glioblasztómákat növesztettek. A kezelés hatására a tumorok mérete jelentősen csökkent, az egerek pedig sokkal hosszabb ideig éltek, mint a kontrollcsoport tagjai. Bár az őssejtterápiák többsége valamilyen szerv vagy szövet növesztésére, regenerálására irányul, ezek a sejtek a jelek szerint más célokra is használhatók lehetnek. Ha pedig tényleg beválnak a glioblasztómák ellen, az óriási dolog lenne. Ezek a daganatok azért nagyon veszélyesek, mert mindent behálózó nyúlványokat bocsátanak ki magukból, így ha daganat fő tömegét sikerül is eltávolítani, akkor is maradnak az agyban tumorsejtek. A főként felnőtteket érintő betegség így nagy arányban halálos, és évtizedek óta nem született új gyógymód vagy hatóanyag a helyzet javítására.
Az agyi, pontosabban idegi őssejtekhez ugyanakkor nem könnyű hozzájutni. Felnőttekben ezek az agykamrák falában rejtőznek, és lehetővé teszik, hogy az agy korlátozott mértékben ugyan, de regenerálódjon. Ezekből viszont egyrészt nincs sok, másrészt nem lehet anélkül hozzájuk férni, hogy felboncolnák az agyat. A szakértők így a génmódosításhoz eszközéhez nyúltak, és felnőtt testi sejtekből, könnyen hozzáférhető bőrsejtekből csináltak idegi őssejteket. Az ehhez szükséges géneket vírusok révén juttatták be a sejtekbe, és így mindössze négy nap alatt az idegi őssejtekhez hasonló sejtekhez jutottak. Ezt követően újabb módosításokat hajtottak végre: a sejtek egy részét egy olyan génnel szerelték fel, amely lehetővé teszi, hogy a sejt egy gombaellenes szerből a tumorsejtek helyén kemoterápiás hatóanyagot hozzon létre. A másik sejtcsoportot pedig egy olyan fehérjével látták el, amely a tumorsejtekhez kötődve apoptózisra (gyakorlatilag öngyilkosságra) készteti azokat. Mindkét sejttípus hatásosnak bizonyult az emberi gliobasztóma sejtekkel beoltott egerek tumorjai ellen, mintegy 30 nappal megnyújtva az állatok életét. (Mivel az egerek átlagosan két évig élnek, ez jelentős időtartamot jelent.) A kutatók aztán a jövendő emberi kezelést is tesztelték az egereken. Az elképzelés az, hogy a gliobasztóma javát továbbra is műtétileg távolítanák el, majd a kiemelt daganat helyére tennék be a beteg saját bőrsejtjeiből létrehozott idegi őssejteket, hogy azok elbánjanak a daganat nyúlványaival. Az így kezelt egerekben az újra kifejlődő daganat azonos idő alatt harmad akkorára nőtt, mint a kontrollcsoport tagjaiban. A kezdeti eredmények tehát nagyon biztatók, az viszont még évekbe telhet, mire a kezelés eljut a klinikai gyakorlatba, ha embereken egyáltalán működik. A terápia kapcsán az egyik nagy kérdés ugyanis az, hogy az idegi őssejtek mennyire mozgékonyak, vagyis mennyire képesek követni az egérénél jóval nagyobb emberi agyban a tumor kiterjedt nyúlványait. A szakértők mindenesetre gőzerővel dolgoznak a problémák megoldásán, és azt remélik, hogy ha a ma diagnosztizált betegeken már nem is tudnak segíteni, azokat, akikről mondjuk két év múlva derül ki, hogy glioblasztómájuk van, már talán kezelhetik az új módszerrel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Tommy7
2017.02.08. 11:51
A rák ellen az aszkorbinsav, tiszta víz, D3 vitamin a legjobb fegyver.
Orvosok 0-1 Természetgyógyászok és minden más értelmiség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Pendra37 Tommy...
2017.02.08. 12:10
A homeopatia kimaradt. Az is megkerulhetetlen eleme a rak gyogyitasnak.
Emellet meg a gyogyito energia TV-n keresztuli kuldese is novelheti a tuleles eselyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Renhoek
2017.02.08. 12:57
Ez óriási előrelépés... majd elolvasom részletesen az eredetit, mert ez teljesen új világot nyithat meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ChoSimba Pendr...
2017.02.08. 13:14
Kihagytátok a mágneses karkötőt és a pi vizet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester ChoSi...
2017.02.08. 13:30
És a Norbi klasszikust, a szódabikarbónát citromlével keverve!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror
2017.02.08. 13:47
A szódabikarbóna nem jó. Majdnem ugyanaz a képlete, mint a metamfetaminnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95 Szefm...
2017.02.08. 13:47
Varázslatos nem? Áltudomány + hasznos ásványok és vitaminok amik túladagolását jól tolerálja az emberi szevezet = rák ellenszere.
Egészséges ember beszedi baj nem lehet belőle, a placebó hatás pedig néha segít a betegnek. De az egész arra vezethető vissza, hogy a mai orvoslás mellőzi a gyógyítás mentális/"szellemi" vonatkozásait, pedig van, hogy a beteg hozzáállásán múlik a gyógyulás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Subi77 Tommy...
2017.02.08. 13:49
Azt el tudom képzelni, hogy egy folyami rákot ilyen koktélba fojtasz (ha jó sok benne az aszkorbinsav), de hogy a rák betegség terén mire gondolsz, az értelmezhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek
2017.02.08. 14:07
Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani ezt a témát , mint amikor valaki befingik a könyvtárban

Leblokkolja az olvasgatást, tanulást, értelmes beszélgetést... és hirtelen mindenki elkezd röhögni, vagy káromkodva hessegetni a metánt, (+ egyesek bőszen helyeselnek, és támogatják a könyvtárban fingást. Evidens, hiszen a fing gyógyítja a rákot.)

Bocs, az alpária expresszért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dzsuz87
2017.02.08. 14:17
A kuruzslás az "a rák" kifejezéssel kezdődik, erről könnyen fel is ismerhető szerencsére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Busterftw
2017.02.08. 15:09
Ezek a rak hirek epp olyanok mint az (mobil) akku hirek.

Minden evben jon 3 uj hatalmas attores ami par ev mulva majd megvaltoztat/megduplaz mindent, aztan 5 ev utan semmi, es meg mindig ugyanazt hasznaljuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Renhoek Buste...
2017.02.08. 16:07
Mert érdemes lenne értelmezni a cikket is és a téma hátterét (Ahogy az akkuknál is...)

A rák nem egy betegség hanem a teljes genetikai kódrendszer mellékterméke... rengeteg jelátviteli útvonal és javítomechanizmus sérülhet, rengeteg féle sejttípusban. Gyakorlatilag még tumoron belül is több sejtvonal van sajnos. Gyógyulásról nagyon ritkán beszélhetünk, csak 5-10-15 éves túlélésről.

Tehát egy betegségcsoporton belül az egyik nagyon nehezen kezelhető, szinte mindig halálos kimenetelű tumorfajtánál kiderült egy nem várt őssejtes hatás.

Nem is lesz soha általános kezelés, csak egy óriási adatbázis a terápiák és betegségek összességéről. Ha figyelmesen olvasol pontosan ilyen hírek születnek.

Csak a kuruzslók és áltudományhívők állítanak csodamódszerekről bármit is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek
2017.02.08. 16:12
Ugyan úgy ahogy az akku-s "áttöréseknél" is, az energiatárolás és a genetikai rendszerünk "gyengesége" analóg egymással... kb a fizika-biológia határait feszegeti a probléma megoldása.

Nagyon apró lépésekben haladhatunk, és 99%-ban az újságírók hibásak az "áttörés" kifejezésért. Az eredeti publikációkban mindig ott van, hogy milyen állapotban van a kutatás... és aki kicsit is ért a témához világosan látja, hogy a kezdeti sikerek után még micsoda nehézségek várnak a találmányra. A rákkutatásnál a humán modellállat transzlációtól kezdve a humán engedélyekig kb 10 év, sokmillió dollár és rengeteg bukás vezet.

Az akkuiparban ugyan ez, csak skálázhatóság, gyárthatóság, gazdaságosság, tartósság...

Ha figyelmessen elolvassa az ember a mögöttük lévő publikációkat és nem az újságírói kivonatot, akkor azonnal látszik, hogy soha senki nem ígér áttörést, forradalmi technológiát vagy általános gyógyulást. Amit lehetett már felfedeztek és a nagy tudományos áttörések kora már rég lejárt. Mint mondjuk anno a penicilin felfedezése, vagy a váltóáramé stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Busterftw Renho...
2017.02.09. 11:37
Ertelmeztem a cikket, es nem azt mondom, hogy a rakgyogyitas egyszeru, es hol van mar az a tabletta ami mindegyik tipust gyogyitja, hanem az idobeli igergetesekkel hoztam parhuzamot.

Ugyanis a legtobb cikknel (akku) ott van a vegen, hogy par even belul megjelenhet a csucstelokban, stb. Aztan ezek a cikkek mar 5-6 eve jonnek.
Ugyanez itt is, evente jonnek az uj modszerek, nehany mar klinikai teszteken is tul van, aztan sehol semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek Buste...
2017.02.09. 14:41
Pont ezt mondom... az újságíró cikkében olvasod az ígérgetést, vagy az NCBI publikációban?

Mert nem mindegy... nyilván én is bizakodóan nyilatkoznék egy cikkben, ha megkérdeznek, mikor lesz használható eredménye a kutatásunknak (mostantól számítva 3-4 év az első humán egy epilepsziával kapcsolatos projectre, csak maga a kémiai anyagra... ez is több 100 millióba fog kerülni nekünk, és be sem adtuk még senkinek sem. Ahhoz hogy műteni lehessen az eszközzel és a kémiai anyaggal, még rengeteg év fog elmenni + be kell vonni majd a biotech tőkét, vagy gyógyszergyárak tőkéjét. Hopp máris 10 évnél tartunk és több milliárd Ft-nál... és ez csak egyetlen szer, egyetlen műtéti eljárás... hol van ehhez akár EGY rákfajta kezelése? Ahol durván belenyúlunk a rendszerbe)

Amúgy még a daganatos kezeléseknél kevésbé szigorú az FDA, mert egy végstádiumos betegnek ha bármi is segít az pozitív.

Ahhoz, hogy gyorsabban menjenek a dolgok konkrétan emberek élete árán kéne előrébbjutni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!