iPon Hírek

Az emlékek helye

Dátum | 2012. 03. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az MIT kutatói elsőként mutatták meg, hogyan raktározódnak az emlékek az agysejtekben. Idegsejtek apró csoportját ingerelve a tudósok specifikus emlékek felidézését érték el a kísérlet alanyainál. A sejtek eltávolítása pedig az emlék elvesztését eredményezte. A kísérletről beszámoló tanulmány a Nature oldalain jelent meg.

Egy-egy neuron aktiválása nem egyszerű feladat, hiszen az apró idegsejtekre nem lehet elektródákat rögzíteni. A kutatók az optogenetikát hívták segítségül, amelynek lényege, hogy a sejteket genetikailag úgy módosítják, hogy fény segítségével aktiválhatók legyenek. A módosított idegsejtek így lézerrel ki- és bekapcsolhatóvá válnak. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy egy apró lyukat fúrnak az alany ‒ jelenesetben egy egér ‒ agyába, és ezen keresztül világítják meg a kérdéses sejtcsoportot.

A kutatók a kísérlethez tehát genetikailag módosított egereket tenyésztettek ki, amelyek idegsejtjei fénnyel aktiválhatók. Az egereket enyhe elektromos sokknak tették ki, ami a létrehozott egy félelem-emléket a hippokampuszban. Amikor később lézerrel megvilágították az emléket tároló sejteket, az egér rögtön mozdulatlan, összekuporodott testtartást vett fel, ami arra utal, hogy újra átélte a sokkolás emlékét.


A kutatás rendkívül jelentősnek mondható, hiszen bizonyítja, hogy az emlékek fizikailag tárolódnak az agyban, ami felveti annak lehetőségét, hogy egyes specifikus emlékeket törölni is lehet, ahogy a filmekben (például az Egy makulátlan elme örök ragyogásában) történik. A kísérlet eredményei segítségével jobban megismerhetővé válhatnak a degeneratív betegségek és pszichiátriai zavarok is, amelyek többnyire hibás vagy leépülő neuronközi kapcsolatok eredményei. „Minél többet tudunk az agy mozgó alkatrészeiről, annál jobban fogjuk érteni, hogy mi történik, amikor valami elromlik a rendszerben” ‒ mondja Steve Ramirez, a tanulmány egyik szerzője.

Az MIT tudósaink mostani munkáját megelőzi az a tavalyi kutatás, melynek során rábukkantak az Npas4 nevű génre, amely az emlékek létrejöttéért felelős. Ennek hiányában képtelenek lennénk emlékezni bármire is. A következő kérdés az lehet, hogy hogyan történik az emlékek tényleges kódolása. És ha ezt sikerül megfejteni, akkor elképzelhető lehet-e mesterségesen létrehozott és megfelelően kódolt emlékek beültetése az agyba egy lézer segítségével. Gondoljunk csak bele, mennyivel egyszerűbb lenne a tanulás egy ilyen módszerrel.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Sr4c
2012.03.29. 15:21
jajjj szegény patkány :[
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010 Sr4c
2012.03.29. 15:48
Szegény emberek akiken alkalmazni fogják "memóriatörlés, foglaljon helyet a székben", reméljük a jó oldal fogja hasznosítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. cortex_
2012.03.29. 16:13
persze, arról híres az ember, hogy az ilyeneket jóra használja és másokon segít vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95
2012.03.29. 16:30
LOL, az alternatív felhasználásokról inkább ne is beszéljünk....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sniperjoce...
2012.03.29. 18:39
Nomeg ha megvalósítható lesz akkor a börtönöket ki lehetne üríteni és az összes elitélt új és hasznos életet élhetne nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6...
2012.03.29. 19:40
bemész és veszel egy emléket 3 16 éves japán lánnyal... ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti2010
2012.03.29. 21:12
Milyen jó kis "szoftvert" lehet majd feltölteni a katonáknak, a CIA már dörzsöli a tenyerét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mtrx220
2012.03.29. 22:47
MENJ EL A MARSRA..MENJ EL A MARSRA..MENJ EL A MARSRA..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. peti198706...
2012.03.30. 02:36
FELHŐ.FELHŐ!FELHŐ.FELHŐ.. halandó élet pápá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. balikabo
2012.03.30. 08:26
Valószínüleg, ha tényleg ennyire sikeres lesz akkor miden téren meg fog jelenni, viszont akkor az hogy egyéniség, magánszemély, tulajdon mint olyan eltűnik. Pl gondold el, netán alkalmazható lesz tényleg tanulásra, átalakítják az "iskolákat" ilyenné. Persze és az akkori hataloméhes állam majd szépen sunyiba a bécsi béke mellé betáplálja hogy ők a jók, és mindent a szerint kell tenni ahogy ők akarják. Agymosás felsőfokon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. trent
2012.03.30. 18:13
vagy betiltják majd, mint a klónozást... (úgy a következő világháború utánig, kb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6...
2012.03.31. 10:11
balikabo - igazából, ha így tudnánk tanulni, akkor olyan szintű általános tudásra tehetne szert az emberiség nagyon rövid idő alatt, hogy nem lenne szükség vezetésre meg semmire. Ez olyan technikai fejlődést tudna elindítani, hogy az embernek valóban semmi dolga nem lenne többé a világon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!