iPon Hírek

Az ENSZ komoly lépésekbe kezd a Földet veszélyeztető aszteroidák elhárítása érdekében

Dátum | 2013. 10. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Amikor idén februárban az oroszországi Cseljabinszk fölött felrobbant az azóta híressé vált meteor, a világ űrügynökségei ugyanúgy a közösségi médiából értesültek az eseményről, mint bármelyikünk. Ez pedig, ahogy Ed Lu egykori asztronauta fogalmazott, elfogadhatatlan, és a véleménnyel az Egyesült Nemzetek Szervezete is egyetért. Az ENSZ múlt héten megtartott éves közgyűlésén éppen ezért egy sor olyan asztronauták és egyéb űrkutatási szakértők által kidolgozott indítványt vitattak meg és fogadtak el, amelyek célja bolygónk megvédése a további hasonló eseményektől. Az ENSZ az első lépésben egy Nemzetközi Aszteroidafigyelő Csoport felállítását tervezi, amelynek keretén belül a tagországok tudományos intézményei megoszthatják egymással a Földre potenciális veszélyt jelentő égitestekkel kapcsolatos adatokat és ismereteket. Ha pedig egy csillagász bolygónkra közvetlenül veszélyesnek tűnő aszteroidát fedez fel, az ENSZ Világűrbizottsága fogja koordinálni az elhárítási munkálatokat, amelyek során a jelenlegi elképzelések szerint egy űrszondát ütköztetnek majd a Föld felé száguldó szikladarabbal, letérítve ezzel pályájáról az objektumot. Az egykori és jelenlegi űrhajósokból álló ASE (Association of Space Explorers) kulcsszerepet töltött be a kezdeményezés útjára indításában. Ahogy Rusty Schweickart, az 1969-es Apollo−9 küldetés egyik résztvevője fogalmazott, az eddigiek során egyetlen ország kormánya sem ruházta fel saját űrügynökségét bolygóvédelmi feladatokkal, így komoly problémákat okozhat, ha egy, a cseljabinszkihez hasonló vagy még súlyosabb esemény bekövetkezik. Technológiai akadálya nem nagyon lenne a legtöbb aszteroida és meteor eltérítésének, a sikerhez azonban időben értesülni kell ezek közeledtéről, amihez nemzetközi összefogásra van szükség, illetve előre kidolgozott és előkészített tervek kellenek, amelyek bármelyik pillanatban mozgásba lendíthetők.

Lu elmondása szerint nagyjából egymillió olyan aszteroida létezik a Naprendszerben, amelyek esetleges becsapódása egy New York városánál nagyobb terület pusztulásához vezetne, ezeknek azonban alig egy százalékát találtuk meg. A következő lépés tehát ezen égitestek módszeres felkutatása lenne, mivel időben cselekedni csak akkor lesz lehetőség, ha pontosan megismerjük az aszteroidák pályáját, még jóval azelőtt, hogy a Föld közelébe kerülnének. Minél korábban felfedezésre kerülnek ugyanis ezek az égitestek, annál kisebb pályamódosítást kell végrehajtani bolygónk elkerüléséhez. Ha 5−10 évvel a megjósolt becsapódás előtt sikerülne az aszteroidához juttatni az eltérítést végző űreszközt, pályamódosítás minimális energiabefektetéssel is megoldható lehet. És persze amennyiben nem sikerülne eltéríteni az égitestet, akkor is nagyon lényeges az időben való értesítés, hogy ki lehessen üríteni a becsapódás várható helyét.

A Lu és társai által létrehozott B612 Alapítvány, amelynek tevékenységéről és terveiről tavaly egy hosszabb cikkben számoltunk be, az egyik élharcosa a földsúroló objektumokkal szembeni védekezésnek. Az alapítvány 2017-ben egy Sentinel nevű, infravörös távcsövet szándékozik Nap körüli pályára állítani, amely hét földi hónap alatt kerüli majd meg központi csillagunkat, és közben az állócsillagokból álló háttérhez képest elmozduló objektumok után kutatva pásztázza az eget. Az adatokat aztán visszasugározza a Földre, ahol a kutatók kiszámítják a felfedezett objektumok következő száz év során várható pályáját. A távcső az ütemterv szerint 5 és fél év alatt felkutatja a 140 méternél nagyobb átmérőjű aszteroidák 90 százalékát, és az ennél kisebb égitestek jelentős részét is. Az ASE űrhajósai szerint ezzel párhuzamosan arra is szükség lenne, hogy az ENSZ koordinálásával megkezdődjön az űrbéli szikladarabok eltérítésére használható technológiák tesztelése is, hogy minden készen álljon, ha ténylegesen veszély közeledik. Ahogy Lu elmondta, a cseljabinszki esemény, és főleg annak sikertelen előrejelzése balszerencse volt. Ha viszont 20 év múlva még mindig ott tartunk, hogy egy hasonló eset megtörténhet, már nem okolhatjuk a rossz szerencsét, hanem csak a saját hülyeségünket, tette hozzá az asztronauta.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. EpicTroll
2013.10.30. 09:11
Ocsabi igazi kocka vagy :-D Ez legyen a legnagyobb gondod ha betalál egy ilyen :-D

Van pár hely ahova nyugodtan becsapódhatna akár több ilyen is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. szilagyiv
2013.10.30. 09:16
Inkább azt fogják kitalálni, hogy meteor-védelmi rendszert KELL építeni szerte a világon (mondjuk rakétaelhárító fegyverekből) és akkor a hadiipar szép megrendeléseket fog kapni. Az emberek félelméből mindig meg lehet élni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. DogTheDog
2013.10.30. 09:41
Szoval mar nemegy birodalom bebukta az urprogrammal,most ezt Europanak is menni fog.Asszem koltozok lassan Azsiaba,hogy ne koltsek a penzemet ilyen baromsagokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. R3LaX123
2013.10.30. 09:49
"Tuti valami vinyó, vagy ramgyárat fog telibetalálni."
"Aztán ha meg mondjuk a másik országot találja el véletlen" a meteor elhárító az sem baj.óskát kiképzik unios pénzen, h figyelj Jóska, ittvan ez az ionágyú, jön a meteor becélzod, majd meghuzod a ravaszt !"
Te beteg vagy b*szod
Mellékesen amennyi hülye (más jellemzőket inkább nem is mondok) van ezen a bolygón, egy meteor csak jót tenne neki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.10.30. 09:58
Nem mondanál ilyet, ha oda csapódna, ahol te laksz.

A fenyegetés az valós tény, de fel van fújva egy kissé. Minden esetre a témával nem baj, ha foglalkoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csabi02
2013.10.30. 12:06
Azért kiváncsi lennék,hogy pl. ha new york ~10milliós népességét kilakoltatnák és hontalanná válnak akkor az a rngeteg ember mihez kezdene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mezarius
2013.10.30. 12:40
El se olvastam a cikket csak a címet, kommenteket is csak alig, szóval csak így idebüfögök cím alapján. Meteoroktól meg aszteroidáktól akarják megvédeni, de előbb nyírjuk ki magunkat mint hogy ebbe dögölnénk bele. Magunktól kéne megmenteni ezt a szerencsétlen bolygót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Atesz1987
2013.10.30. 14:03
szerintem kőkeményen neki kellene állni, az űrrel kapcsolatos kutatásoknak. Alig néhány évszázad, és kinőjük ezt a bolygót. Ha nem az élhető terület, akkor a nyersanyag fogy el. Lépéseket kellene tenni az ügyben, hogy jelentős mennyiségű nyersanyaghoz jussunk más bolygókról, lehetőleg minél olcsóbban. Lehez ezen nevetni, de a probléma valós. Persze, ha most neki ugranak, akkor is legalább 150 év, mire eljutunk erre a szintre, épp ezért kellene minél hamarabb neki állni. Tetszik, vagy sem, az emberiség jövőjének zálloga a világűr.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. SonicTheHU...
2013.10.30. 14:51
Na feláll majd a SpaceDefense program a kihelyezett nagyágyúkkal együtt, aztán majd pislognak amikor a Muzsika Tv-n adás közben bejelentik h ismét találatot kaptunk és még süllyedünk is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bodocz70
2013.10.30. 17:38
Érdekes, hogy milyen határozott egységes a föllépés ez ügyben.
Akkor most nézzük a globális felmelegedés problémáját !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lorddiablo
2013.10.30. 18:02
bodocz70 pont rávilágítottál a lényegre. Ha csak a globális fölmelegedés ellen küzdünk, védjük a hódokat, attól még egy ilyen meteor simán eltalál és letarol mindent, talán még az összes hódot is. Így semmivel sem vagyunk beljebb. Persze, fontos a környezetünkkel foglalkozni, de ezzel a problémával sokkal fontosabb haladni. Nyilván ez nem igényel akkora erőfeszítéseket, de fontos, hogy egy ilyen bolygóvédelmi rendszert telepítsünk, hogy a hosszabb távú problémáinkkal nyugodtan foglalkozhattunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. piter
2013.10.30. 23:35
Izraelben van raketaelharito.Ami meteorra is jo.Akit erdekel lehet a youtubon videot nezni.Irondome a neve!12 raketat szedett le hibatlanul.Bar az is igaz hogy egy meteor joval gyorsabban jon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. birmar2 piter
2013.10.31. 00:33
Szart se ér az.
A palesztinok házilag gyártott rakétái közt is akadt olyan, ami áthatolt a védelmi rendszeren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!