iPon Hírek

Az Epic epikus tervei

Dátum | 2011. 10. 28.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Az Unreal Engine alkotója és tulajdonosa, az Epic Games tervei szerint aktívan befolyásolná hogyan alakítja otthoni konzol rendszereit a Microsoft és a Sony. Az Epic elnöke, Mike Capps egy interjúban elmondta, ahogy közeleg az új rendszerek ideje, cége szeretne együttműködni a platformok tulajdonosaival. "Ez a tervünk, de többet nem árulhatok el róla." – mondta, de aztán rejtélyesen még hozzátette: "Oké, egy éve ez volt a tervünk, de nem árulhatom el, hogy megvalósítottuk-e, vagy sem."

Capps elmagyarázta, hogy az a Samaritan demo volt tervük első része, melyet tavaly mutattak be a GDC-n. "A Samaritan koncepció, ha a PC-s hardvereket nézzük az elkövetkezendő 2-4 évben olyasmi, amit a következő generációs konzolok is elérhetnek. Egyszerűen arról van szó, hogy senki sem tudta, hogy fog kinézni egy új generációs játék, innen jött az ötlet, hogy megmutassuk, mi az, amit mi el tudunk érni."

"A Samaritan valós idejű demo, ami úgy néz ki, mint egy animációs film kb. öt évvel ezelőtt - ennyire kifinomult lett a technológia. A célunk egyrészt az volt, hogy bemutassuk azoknak a technológiáknak egy részét, amit a következő generációs platformokon látni szeretnénk, másrészt szeretnénk a Samaritant benchmarkként is használni. Hisszük, hogy amit bemutattunk, annak fejlesztése elérhető áron megvalósítható, szóval ez lesz az, amit a játékosok majd a következő generációs játékoktól elvárnak ."

Capps pontosan részletezte, mit vár a konzolok új generációjától. Elsősorban több kakaót. "Szerintem nagyon fontos, hogy a játékosok az új generációs konzolokat nézve tisztán lássák, hogy azok olyasmit tudnak, ami nem megvalósítható a régi konzolokon. Ez a siker titka, és nem kis feladat megvalósítani. A PS3 még mindig király, a Heavy Rain eszméletlen jól néz ki. Ahhoz, hogy lemossuk, új hardver kell."

Capps másik fontos elvárása az lenne, hogy a platformtulajdonosok nyitottabb tartalomszolgáltató rendszert bocsássanak a kiadók és a fejlesztők rendelkezésére.

"Azt hiszem a másik, ami megváltozott az, ahogyan az emberek hajlandóak pénzt költeni. Ehhez a konzoloknak is alkalmazkodnia kell. A játékbevételek megszerzésének módja egyre inkább a szolgáltatások és a mikrotranzakciós modellek irányába tolódott. Ideje lenne, hogy a konzolok is hozzászokjanak ehhez. Olyan rendszerre van szükség, amelyben a kis, húszcentes virtuális tárgyakat hosszú igazoló, és jóváhagyó folyamatok nélkül lehet megvásárolni. ... A jelenlegi rendszerben nem engedik, hogy megszabjuk, vagy megváltoztassuk a virtuális tartalmak árát. Nem hiszem, hogy ez a protekcionista megközelítés sikeres lesz egy olyan világban, ahol a virtuális tárgyak ára nap mint nap változik."

Capps vitába szállt amellett, hogy engedni kellene, hogy a fejlesztők szabják meg a játékok árát, ahogyan PC-s digitális piacon is, hisz ez az alapja egészséges piac fenntartásának.

"A középkategóriás játékok nem fognak visszatérni, amíg a hozzáállás az, hogy vagy 60 dollárért adják a játékot, vagy kis sem adják. A konzolgyártóknak engednie kell. Azzal, hogy a konzolgyártók nem engedik a fejlesztőknek, hogy meghatározzák  virtuális tárgyaik árát csak a PC-s piac felé terelik őket. Nagyszerű lenne olyan szintű szabadságot elérni, amit pl. a Steam nyújt."

Nem ez lenne az első eset, ha a konzolgyártók vennék a lapot, amit az Epic osztott le nekik. A cég sikeresen meggyőzte a Microsoftot, hogy duplázza meg a memória mennyiségét (256MB-ról 512MB-ra) az Xbox 360-ban, azzal érvelve, hogy a Gears of Warnak szüksége van az extra kakaóra, ahhoz, hogy HD-ben fusson (bár finoman hozzátesszük, hogy valószínűleg nem csak ez állt a háttérben amikor az MS döntött).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. homeware
2011.10.28. 12:07
No igen, sajnos bár a mai PCk sokkal többre képesek, a játékok még mindig megragadtak az Xbox360 szintjén. (kevés kivétellel)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ájPon
2011.10.28. 12:21
"epikus"
Hmmm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Morte
2011.10.29. 12:00
Az epikus szándékos (és nem az elbeszélő költészetre gondoltam).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BetaUser
2011.10.29. 12:25
Azért ez nagyon szép. Remélem megy még lejjebb az ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gyigyo
2011.10.31. 11:03
Azt kár hogy nem írta oda a cikk író hogy 3x SLI GTX 580-kell a samaritán megjelenítéséhez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!