iPon Hírek

Az érem másik oldala: Win7 - megugró PC-eladások

Dátum | 2009. 11. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Bár netes jelenlét szempontjából a Mac-ek erősödtek a Win7 érkezését követően, ezzel együtt azonban (Ballmer várakozásainak megfelelően) a PC-eladások száma is igen jelentősen megugrott - mutatott rá Katheryn Huberty, a Morgan Stanley elemzője.


Mint mondta, csak az emúlt hét során kerek 40%-kal több PC került eladásra, mint tavaly ugyanekkor. Ez persze részben annak tudható be, hogy nagyjából két héttel a Win7 érkezése előttől kezdve már igen sokan döntöttek úgy, hogy "most már megvárják" a Win7-et - ebben az időszakban ugyanis összesen 31%-kal csökkentek az eladások (a tavalyihoz képest), szemben az ezt az időszakot megelőző hetek közel 19%-os növekedésével.

Hozzátette még azt is, hogy a forgalmazók is pontosan erre számítottak, ezért már jó előre megszabadultak a Vista-alapú rendszereiktől és felkészültek a Win7-rohamra - és a jelek szerint jól is tették, mivel az idevágó adatok tanúsága szerint az árukészletük máris jóval az ilyenkor szokásos átlagszint alá esett vissza - szemben a szeptember elei átlagon felüli telítettséggel.


PC-eladások terén tehát egyelőre örülhet az MS, ám arra már Huberty sem vállalkozott, hogy megtippelje, vajon ez egy tartósabb trend kezdete-e, vagy csak egy ideiglenes fellángolás, ami azon nyomban le is lohad újra, amint mindazok megvették az új gépüket, akik kimondottan a Win7-re vártak már jó ideje. Ballmer ugyanakkor meglehetősen biztos benne, hogy ez utóbbi verzióról van szó: szerinte ez nem lesz egy hosszú életű dolog, és a legtöbben egyszerűen akkor vesznek majd új gépet, amikor elérkezettnek látják az idejét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. asimov007
2009.11.04. 21:42
Minden csoda 3 napig tart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. YuGabe
2009.11.04. 21:58
Szerintem az "XP csoda" sem 3 napig tartott, és nagyon jó kilátásai vannak a cégnek emellett is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rini
2009.11.04. 22:59
Még a Karácsony nyomni fog rajta rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Pelikan86
2009.11.04. 23:38
Ne felejtsük el hogy a win XP is az első SP1 pack után lett k*rva f*sza!!! Addig nem kellet sok mindenkinek. Szerintem a helyzet kísértettesisen hasonlít arra a helyzetre, csak az SP1 csomag tartalma fog változni. (Ugyanis Win XP alatt a legnagyobb előretörés, ami látványban volt, az az USB gond nélküi fogadása - az hogy erre menyire memóriánk és fölösleges dolgunk ment rá azt most hagyjuk - .) Szerintem ezek ellenére is a windows 7 egy remek Op rendszer bárki bármit mond. A felülete Windows Vista a memória foglalása win XP. (Ezt csak röviden, természetesen ez így pont nem igaz). Ugyhogy Remélem karácsonyra a felemelkednek a win 7 eladásai. És hogy miért reménykedek ebben??? Mert K*urvára megérdemli. A win Xp sp1 -2 nagyon jó volt 2003-ban de ma már 2010-et írunk (lassan), haladni kell a korral és ez egy jó választás!!! Sőt nem jó hanem kiváló. (Bár aláírom hogy a rendszer igénye magasabb mint az Xp-é, de funkcionalitásban gond nélkül veri. És ezek mellett őszintén valljuk be, még a szekpticisták is, hogy - akárhogy is számolok - 6 év alatt aki nem fejlesztett egy magos processzorrol 2-őre és min nincs 2 Gbyte ramja az vagy közép vagy kelet európai!!! A többinek gond nélkül megvan !! ) ugyhogy csak mi keresünk keveset hozzá!!! SAJNA De REmélem mindenkinek Win 7-e lesz nemsokára vagy linux
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pgguru6
2009.11.05. 11:09
nem kell az i7-nek akkora gép, 4 hónapja megvan, általában egyszerre fut minden a gépemen, 1giga ram 1magos procim van, és nem lassul be, egyáltalán nem. csak be kell állítani úgy hogy neked jó legyen. holnap érkezik még 1 giga ram, azzal tökéletes lesz, nem is fogok a közeljövőben gépre költeni, van fontosabb dolog, minthogy gépre költsek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.11.05. 13:37
Pelikan86: igazad van, hogy az XP azzal tarolt, hogy megoldotta az USB problémát. De megold-e bárminemű hasonló kaliberű problémát akár a Vista, akár a Win7? OK, a Win7 teljesíti azt, amit a beharangozó reklámok alapján az emberek a Vistától reméltek. De végülis van-e bármi igazán lényeges, az USB problémamentes használatához hasonlítható kaliberű dolog, ami a Vista/Win7 program-család mellett szól? Az nem érv, hogy a Win7 már nem olyan erőforrás zabáló, hanem már összemérhető, egy lapon említhető az XP-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!