iPon Hírek

Az érkező Thunderbolt vezérlő komoly újításokat hoz

Dátum | 2014. 04. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Thunderbolt technológiája töretlenül fejlődik, és a jelek szerint hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezik a technológiát biztosító vezérlőchip. Az újdonság az Alpine Ridge kódnevet kapja, adatátviteli sávszélessége pedig pont a duplája lesz a Falcon Ridge vezérlőchipének, azaz 20 Gbps-os helyett immár 40 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel lehet majd gazdálkodni. Utóbbi miatt az Alpine Ridge vezérlőchippel ellátott rendszerek egyetlen kábelen keresztül akár két darab 4K-s felbontású monitor kiszolgálására is képesek lesznek. Ezzel együtt PCI Express fronton is fontos előrelépésre lehet számítani, ugyanis a jelenlegi Gen2-es sávokat Gen3-asak váltják fel, amelyek kétszer nagyobb sávszélességet kínálnak, így a PCI Express alapú eszközök által használható elméleti maximális adatátviteli sávszélesség megduplázódik.
Forrás: chinese.vr-zone.com
Ezek az újítások jól hangzanak, de az talán még ennél is jobb hír, hogy a jelentős gyorsulás nem hoz jelentős fogyasztásnövekedést, sőt, éppen ellenkezőleg: a jelenlegi Thunderbolt vezérlőhöz képest 50%-kal alacsonyabb lesz az új megoldás fogyasztása. További érdekes újítás, hogy az új Thunderbolt vezérlő jóvoltából töltő funkció is rendelkezésre áll majd, amelynek maximális teljesítménye 100 watt lesz. Ez az érték megegyezik az USB Power Delivery szabvány által kínált teljesítménnyel, így remélhetőleg a két séma között kölcsönös kompatibilitás lesz. Az említett teljesítmény a legtöbb esetben külső eszközök közvetlen tápellátására is bőven elég lehet. Az új Thunderbolt vezérlő mellett új Thunderbolt csatlakozó is érkezik, ami a jelenlegi információk szerint mindössze 3 milliméter vastag lesz, így jobban passzol majd az ultravékony konfigurációkhoz. Az új csatlakozóhoz különböző adapterek is készülnek, így a régebbi csatlakozókat használó eszközök kompatibilitása megoldott lesz. Arról sajnos nincs hír, hogy pontosan mikor érkezik az új Thunderbolt vezérlő. A fenti dia alapján az új vezérlő Skylake SoC egységhez kapcsolódik, ami ugye a Broadwell után érkezik. A Broadwell várhatóan már az idei év folyamán megjelenik, de a Skylake esetében egyelőre nem tudható, érkezésére pontosan mikor számíthatunk. Ezzel persze nincs is baj, hiszen még a jelenlegi Thunderbolt alapú eszközök sem igazán hódították meg a piacot. A helyzet az Alpine Ridge érkezésével változhat, ugyanis az új vezérlő számos olyan újítást kínál, amelyek mindenképpen vonzóak lesznek. Az új vezérlő megjelenésével talán az ultravékony noteszgépekhez való külső videokártyák is elkezdik majd meghódítani a piacot.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. ByrDer
2014.04.23. 16:03
Csak úgy a gyengébbek kedvéért megemlíthettétek volna hogy mégis mi a rák az a thunderbolt technológia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2014.04.23. 16:08
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. raiden
2014.04.23. 16:11
Persze, vegyél megint átalakítókábelt 2.000-ért darabonként

"20 Gbps-os helyett immár 40 Gbps-os adatátviteli sávszélesség"

Kitettek magukért, adtak egy dupla sávszélességet... Magyarul ugyanazt kaptad, amit eddig is, csak most kétszer annyit érsz el belőle... Kedves nem?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. I.Jozsef83 ByrDe...
2014.04.23. 17:15
Akár 20-szor gyorsabban másolhatod az adatokat a perifériákról a gépre és vissza, mintha USB 2-t használnál, a FireWire 800 sebességét pedig 12-szer tudod túlszárnyalni. A sávszélesség ahhoz is bőségesen elegendő, hogy több nagy sebességű eszközt köss sorba elosztó vagy kapcsoló használata nélkül. Így például egyetlen Thunderbolt-lánchoz számos gyors külső merevlemezt, egy videorögzítő eszközt, sőt egy kijelzőt is csatlakoztathatsz a maximális adatátviteli értékek fenntartása mellett.Nem egy elterjedt dolog , még legalábbis ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dzsuz87
2014.04.23. 17:25
Én inkább nem szeretném egy láncra felfűzni az összes eszközt. Inkább rádugok mindent közvetlenül a gépre, ahogy eddig is, és a megspórolt >50 ezer forinton lecserélem az összes külső merevlemez házamat USB 3.0-sra, meg még veszek párat pluszba. Vagy veszek egy jobb monitort. Ez a láncra fűzés értelmetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. n30h
2014.04.23. 21:04
Kár hogy nincs elterjedve nagyon jó cuccnak tűnik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. balazs630
2014.04.23. 23:29
A láncra fűzés egyáltalán nem értelmetlen dolog... Eddig se az otthoni felhasználóknak volt kevés a 20 Gbps sávszélesség. Gondolkozz nagyban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2014.04.25. 02:13
Én várok még egy kicsit, de ha ez a dolog tényleg megindul, lehet akkor nyitok egy Thunderboltot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_ 5hR3k...
2014.04.25. 11:39
Szép napot , érdeklődnék - ide küldtek önhöz . Jó boltban vagyok ? Egy Thunder-t szeretnék vásárolni abból az alpina fajtából, de ha ócsó , akkor kettőt is vinnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!