iPon Hírek

Az eSport eredete

Dátum | 2014. 10. 29.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

Az eSport, azaz a versenyszerűen, nem ritkán csapatban űzött számítógépes játék apránként kezd beszivárogni a köztudatba. Míg pár évvel korábban a fősodorba tartozó sajtó legfeljebb megmosolyogni való érdekességként mutatta be a szcénát, és bajnokait, mostanra a jég ha lassan is, de megtörni látszik. Ezt jelzi az is, hogy a chicagói Robert Morris Egyetemre már nem csak atléták, rögbijátékosok, és a kosárlabda virtuózai juthatnak be sportösztöndíjjal, hanem a Leauge of Legends legjobbjai is ingyen tanulhatnak, ha vállalják az intézmény képviseletét a világversenyeken. Ráadásul, az ESPN 3-as számú adója annak ellenére közvetítette a LoL világbajnokságot, hogy korábban a csatorna elnöke, John Skipper többször is azt nyilatkozta, hogy a számítógépes sportokat nem lehet egy lapon említeni az egérrel való klikkelésnél, és a billentyűzet nyomkodásánál több erőt, vagy ügyességet igénylőekkel. Így, figyelembe véve az eddig elért eredményeket, nincs kizárva, hogy a közeljövőben beigazolódik Brandon Becknek, a Riot Games alapítójának és vezérigazgatójának azon jóslata, miszerint, az eSport egyes ágai még az ő életében olimpiai számmá nemesedhetnek. Az ágazat fokozatos térhódítása közben érdemes visszagondolnunk, hogy miközben ma már egy életet megváltoztató diploma kedvezményes megszerzésének lehetősége, vagy éppen kényelmes megélhetést biztosító pénznyeremény jár a leginkább rátermetteknek, az első feljegyzett verseny még lényegesen szerényebb keretek közt zajlott le 1972. október 19-én a Stanford Egyetem diákjai között. A hallgatók az 1962-ben elkészült Spacewar! c. játékban mérték össze tudásukat. A programban két űrhajó vív halálos párharcot, de nem csak az általuk kilőtt lövedékek vethetnek véget a harcnak, hanem a pálya közepén elhelyezkedő, gyilkos csillag gravitációs vonzóereje is, ami ha beszívja őket, akkor megsemmisülnek. Az „Intergalaktikus Spacewar! Olimpiának” nevezett rendezvényről az esemény szponzora és védnöke, a jó hangulatról ingyen fogyasztható sörrel, és a bajnokoknak járó egy éves előfizetéssel gondoskodó Rolling Stone magazin számolt be.
A „mindenki mindenki ellen” meccset Bruce Baumgart nyerte, a csapatviadalnál viszont csak Robert E. Maas nevét ismerjük pontosan. Ugyanis, bár Maas társát, egyben az egy-egy elleni játékok győztesét több helyen is „Slim Tovar”-ként tűntetik fel, az eredeti cikket olvasva kiderül, hogy a „slim” szócska kisbetűvel van írva, így az jelző, nem pedig keresztnév. Tehát, ironikus módon az 1972. december 7-én megjelent, élvezetes stílusban megírt, nagyszerű kordokumentumnak számító helyszíni tudósításából egyetlen, apró és lényegtelen dolog nem derül ki mindössze, mégpedig, a bajnokság legeredményesebb játékosának személye. A cikk, amit az ismert környezetvédelmi aktivista, valamint az ellenkultúra egyik legnagyobb hatású csoportjának, a Ken Kesey író körül szerveződő „Merry Pranksters”-nek a tagjai közé tartozó Stewart Brand jegyez, ide kattintva olvasható el teljes terjedelmében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. erkxt
2014.10.29. 12:53
Én is szívesen vennék részt ilyesmin ,ha BF3-4 verseny is lenne.
Esetleg CoD.
Csak egy jó csapat kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. wishformor...
2014.10.29. 13:34
@erkxt
ezen jatekok egyike sem uti meg a competitv szintet....
feltetelezem hogy nem a cod:mw1 rol beszeltel, mert ott meg volt moddolhatosag + promod + dedikalt szerverek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.29. 13:58
A BF azért megüti...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.29. 14:06
És habár a CoD nem túl komplikált (a CS se), igazából az is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Lacroix
2014.10.29. 14:48
Én támogatom az eSport-ot, nagyon jó dolognak találom, de ne essünk át a ló másik oldalára. Azért itt nem olyan fizikai megmérettetés van, mint egy atlétának. Ezt maximum a szellemi sportokkal lehet összehasonlítani, mint a sakk és társai. Tanulmányi szinten legalább is biztosan. Ha az egyetem tud ezzel valami kezdeni akkor oké, de legyen azért egy választó vonal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Lacroix eriol
2014.10.29. 14:52
Ahol loadout van, az nem kompetitív, ha FPS-ekről beszélünk. Ott ha elkezdődik a játék, mindenkinek egyenlő esély kell, hogy legyen. COD is azért van MLG-n, mert csomó pénzt "fektetnek" bele. Quake 3, UT, COD1, ezek illenek bele egy ilyen versenybe... képzeljétek el, ha lövészeten valaki magával hozná a rakéta vetőjét. Vicces sport lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. wishformor...
2014.10.29. 18:40
@eriol
ugyeskedsz meg par evet ezen jatekok kornyeken, es majd meglatod hogy mi t jelent a competitv gameplay es egy kompetitiv kornyezet. ezt a Cod az utobbi sok verziojaval, es a Bf3 /4 nem tudja, tudja, es vaszleg a BF hardline sem fogja megadni, ezek elmennek ilyen weekendgamer lovoldeknek, mokazni jo, de nem kell megygozni magad, hogy kompetitiv jatekkal / kornyezetbe tolod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.29. 18:47
CoD -ot igazából nem nézek, úgyhogy ahhoz nem tudok hozzászólni. De nem tudom mi a probléma a BF4 -el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.30. 00:07
A maga nemeben a jatek competitive mert mashogyan kell jatszanod a cs-t cod-t illetve a bf-t. Lattam eleg cod illetve cs jatekost bf-ben es nem tudtak erdemben felmutatni vagy csak nagy nehezen valamit. Mas jatek, mas kategoria, mashogyan kell jatszani es megerteni.
Sokaig csztem de a bf -re valo atallas eltartott egy ideig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Trevize198... Lacro...
2014.10.30. 07:19
Nem értem mi nem kompetitív egy CS, BF3/4-en. Nem is a publicozásra gondolok, hanem egy ligára, ESL stb. Ott szabályok vannak, felszerelésre, mindenre. Abszolút egyenlő esélyek. A loadout választás is része a taktikának (max 1 sniper, ilyesmi). Szóval itt konkrétan nem értem miről beszélsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. wishformor...
2014.10.30. 09:30
@Trevize1987
Vegulis lehet competitv, egyebkent van paralimpia is, ott is competitivkednek, es vannak szabalyok is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!