iPon Hírek

Az EU beleegyezését adta a Google‒Motorola üzlethez

Dátum | 2012. 02. 14.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az EU jóváhagyta a Motorola tervezett felvásárlását. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Google tavaly augusztusban jelentette be vásárlási szándékát, az európai hatóságok azonban felfüggesztették a folyamatot, amíg az Európai Bizottság trösztellenes ügyekkel foglalkozó hatósága kivizsgálta az ügyet. Hosszas ügymenet után végül engedélyezték az üzlet lebonyolítását.

A Motorola Mobility felvásárlásával a Google 17 ezer okostelefon-szabadalomhoz jut hozzá, köztük néhány, az egész iparág számára létfontosságú licenchez is. Az Európai Bizottság ezért külön kiemelte annak fontosságát, hogy a Google a továbbiakban is lehetővé tegye a telefongyártó legfontosabb szabványainak FRAND-szempontok (fair, reasonable and non-discriminatory – korrekt, méltányos és megkülönböztetéstől mentes) szerinti licencelését. Joaquín Almunia, az EU versenypolitikai biztosa elmondta, hogy továbbra is szemmel fogják tartani a szektor piaci résztvevőinek viselkedését, és kiemelten figyelik a szabadalmak stratégiai kihasználását célzó tevékenységeket. Minden eszközzel azon lesznek a jövőben is, hogy betartassák a tisztességes verseny szabályait. Jelenleg is vizsgálat folyik a Samsung ellen annak ügyében, hogy a cég visszaélt-e fontos szabadalmakkal az Apple ellen.


A Google elkötelezte magát a FRAND-licencelés mellett, azonban a legnagyobb szabadalmi szervezetnek szóló levelében jó néhány helyzetet felsorolt, amelyek fennállása esetén nem érzi magára kötelezőnek a FRAND szerinti kereskedés betartását. Ez persze nem újdonság, ahogy Florian Müller szabadalmi szakértő megfogalmazta: „A Google lényegében annyit ígér, hogy pontosan ott folytatja, ahol a Motorola abbahagyta.”

Az EU hozzájárulásának időpontjában a mobilipar vezető cégei ‒ az Apple, a Microsoft, a Samsung és persze a Google ‒ számtalan szabadalmi ügyben indított bírósági eljárásban igyekeznek legyűrni egymást. A szektor vezetője pillanatnyilag a Google az Android mobil operációs rendszer 38 százalékos elterjedtségével az Apple 27 százalékával szemben.

Órákkal az EU bejelentése után ‒ hasonló feltételek mellett ‒ az Egyesült Államok igazságügyi hivatala is rábólintott az ügyletre, így rövidesen megtörténhet a felvásárlás. A Google 12,5 milliárd dollárt fizet a Motorola Mobility-ért. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. StevyXIX
2012.02.14. 17:24
Eddig se kellett hozzá a hardver, szoftveres úton szerzett és jutott információkhoz.
Én örülök hátha rendes szoftveres támogatás lesz végre a Motorola mobilokhoz, érint a dolog persze.
Piacnak is jó lesz még egy csúcsgyártó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tixem
2012.02.14. 19:59
Én örülök a lépésnek, a Google magáénak tudhat egy nagyon jó gyártót. Mostanában a Motorola nagyon egyedi és kreatív dolgokat művel, csak a support ne lenne ilyen kaki. De evvel az összeborulással várhatóan ez is javul. Szurkolok a Moto-nak, szimpatikus gyártó. Mindkettő fél jó hatással lesz egymásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!