iPon Hírek

Az EU támogatja a fájlcserét

Dátum | 2008. 02. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az Amerikai Egyesült Államok területén számos internet szolgáltató nagyvállalat próbálja különböző módszerekkel visszaszorítani a BitTorrent platform adatforgalmát, ezt a vállalatok kisebb-nagyobb sikerekkel teszik. Ezzel egy időben az Európai Únió területén viszont a protokoll különböző felhasználási módjaira adnak támogatást, természetesen ezek között továbbra sincs jelen az illegális adatforgalmazás támogatása.

A TorrentFreak információi szerint a BitTorrent által nyújtott lehetőségeket egy új projektben kívánják kihasználni: a P2P-Next névre hallgató BitTorrent streaming platform 22 millió dollárnyi EU támogatást kapott, a projekt célja, hogy a nagyobb sávszélességet igénylő adatokat és adásokat a BitTorrent protokoll segítségével továbbítsák, ezzel csökkentve a kiadásokat és növelve az adattovábbítás hatékonyságát.


A projekt lényege, hogy nagyobb adatmennyiség forgalmazása több felhasználó felé hagyományos úton elég nehézkes és költséges, így a BitTorrent platformját hívják segítségül. A BitTorrent protokoll esetében minden kliens egy időben szerverként is funkcionál, így az adatok továbbítását gyakorlatilag a hálózat minden tagja végzi, így az adattovábbítás hatékony és költségkímélő. A P2P-Next mögött tulajdonképpen a Tribler névre hallgató BitTorrent kliens fejlesztőcsapata áll, a tervek szerint a P2P-Next platform nyílt forráskódra épül majd, a platform főként élő adások továbbítására (streamelésére) lesz felkészítve. A P2P-Next platformot a jelenlegi tervek szerint főleg ipari és tudományos célokra fogják majd felhasználnia  különböző vállalatok és konzorciumok, az előzetes információk alapján a technológia rendkívül ígéretesnek tűnik.

A projektben 12 országból összesen 21 partner vesz részt, amelyek között jelen van a BBC, a European Broadcasting Union, a Lancaster University, a Markenfilm, a Pioneer Digital Design Centre, és a Finnországban található VTT Technical Research Centre. A források szerint a tagok összesen körülbelül 4 millió euróval szálltak be a fejlesztésbe. A BBC a hírek szerint saját műsorait kívánja majd a nézőkhöz eljuttatni az új eljárás segítségével.

Az új terv egy remek példa arra, hogy a BitTorrent P2P protokollját nem kizárólag illegláis letöltésre, hanem akár tudományos célokra és különböző tv műsorok streamelésére is lehet használni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!