iPon Hírek

Az EU újabb Galileo műholdakat rendelt

Dátum | 2012. 02. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Európai Unió csütörtökön Londonban szerződést írt alá német és francia tervezőcégekkel további nyolc navigációs műhold megépítéséről és Föld körüli pályára juttatásáról. A szatellitek a Galileo helyzetmeghatározó rendszer részei lesznek.

A program célkitűzések szerint 2014-től a rivális műholdrendszerekkel versenyképes navigációs adatokat kívánnak szolgáltatni. A német OHB System AG-val 250 milliós, a francia Arianespace és Astrium SAS cégekkel pedig 60 millió eurós költségekben egyeztek meg.

Ahogy Antonio Tajani, az EU ipari biztosa nyilatkozatában elmondta, a megegyezés egyben azt is jelenti, hogy a Galileo program a tervek szerinti ütemben és a meghatározott költségvetési keretek között halad.


A Galileo műholdjait párokban lövik fel az oroszok Szojuz rakétái segítségével. Az első két szatellit októberben indult útjára a dél-amerikai Guyana Űrközpontból.

A Galileo program összköltségvetése 5,4 milliárd euró lesz, és célja Európa függetlenítése az Egyesült Államok műholdas helyzetmeghatározó rendszerétől (GPS). A tervek szerint 2020-ra teljesen elkészül, addigra 27 működő műhold lesz pályán és az esetleges meghibásodások gyors kiküszöbölésére három tartalék szatellit is a Föld körül kering majd.

A műholdak 23 200 kilométer magasságban fognak keringeni, három különböző pályasíkban, egy méteren belüli helyzetmeghatározási pontosságot biztosítva a földfelszínen, szemben a GPS által jelenleg szolgáltatott 3‒8 méteres pontossággal.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. pjszilard
2012.02.03. 21:22
Zoldek ilyenkor sehol? Nagy rakete kicsi muhold sok co2...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. jozsefm
2012.02.03. 21:48
a francia Arianespace

a k...a a...a most már még inkább érthető a másik hír..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. axe
2012.02.03. 22:40
szemben a GPS által jelenleg szolgáltatott 3‒8 méteres pontossággal?? egyszerűen nem akarják hogy a laikus felhasználó használja a pontosabb helymeghatározást. lásd hadi technika.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sensorprim...
2012.02.03. 23:06
és kinaiak meg az oroszok is épp ezen dolgoznak hogy mindenkinek meg legyen a saját navigációs műhold hálózatuk. Akkora műhold forgalom lehet már odafönt hogy az valami brutális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Emberfej
2012.02.04. 00:48
Hétköznapi használatra felesleges ekkora pontosság, űrállomással meg majd még több űrkacatot kell kerülgetniük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bodomehesz...
2012.02.04. 08:04
Erre persze van pénz, de arra, hogy a magyar államadósságot elengedjék arra nincs...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BitiOne
2012.02.04. 08:39
pjszilard: ha jól tudom az űrrakétákban folyékony hidrogént és oxigént égetnek el, aminek a végterméke vízgőz lesz. Ezért nem hallod a zöldeket reklamálni, mivel ez a folyamat egy környezetbarát megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tassika
2012.02.04. 10:12
@sensorprime - :-) Ne aggódj, ez a 27 műhold nem oszt szoroz. Múltkor valamelyik adón volt egy dok.film, amiben pont a műholdakról volt szó. Mutatták egy képernyőn az aktív-inaktív műholdak pozícióját, hát már most brutális. Több ezer kering kint. Nagyon sok, és sűrűn helyezkednek el. Egy külön csoport létezik, akik folyamatos megfigyelés alatt tartják őket, az esetleges pályaletérés, ütközés elkerülés miatt. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kiskoller tassi...
2012.02.04. 10:58
A NASA attól fél hogy többszáz évre blokkolva lesz bármilyen nemű fellövés egy-két műhold ütközése eredményeként, ugyanis az icipici törmelékeket nem tudják figyelemmel kísérni, márpedig egy pár centis tárgy is végzetes lehet egy űrállomásra nézve...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. aAron_
2012.02.04. 16:09
OFF

bodomeheszet: Mégis miért engednék el?? ha te kölcsön adsz valakinek akkor gondolom te sem szívesen mondanál le a pénzedről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95
2012.02.04. 16:55
Hova fér el még ennyi műhold?!
Annyi űrszemét, publikus- és letagadott-műhold van a föld körül, hogy lassan egy gombostűt nem lehet felküldeni.
OFF//
Kár hogy Tesla nem tudta befejezni telekommunikációban végzett munkáit. Elvileg 6 torony el tudná látni a föld távközlési és helymeghatározási igényeit, ha léteznének.
De szent igaz, ez így mindenkinek jobb, hiszen egy antennát könnyebb forgalmon kívül helyezni, mint egy műholdat.\\OFF

Most már tisztább miért perelik a Google-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. fbi1984
2012.02.04. 17:27
Miért kell Európának saját műholdrendszer?
Már az USA rendszerét nem használhatjuk sokáig? Vagy cserére szorulnak?
Csak nem értem, ha van egy jól működő rendszer, akkor miért kell még egy ugyanolyan.
A 3-8 m-es pontosság meg sok mindentől függ pl.
- hány műholdat látsz?
- milyen gyorsan mozogsz
- mennyire vagy északra/délre (latitude)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. fbi1984
2012.02.04. 17:36
Egyébként meg nem hiszem, hogy már most nagyon sűrűn lennének.
Ha egy 45 000 km-es kerületet feltételezel (23 200 Km magasan ez jóval nagyobb)
akkor 45 Km-enként van egy (pl. ha egy vonalban lennének egyenletesen elosztva).
Ezek a pozicionálási adatok pontossága:
PPS Predictable Accuracy
22 meter Horizontal accuracy
27.7 meter vertical accuracy
200 nanosecond time (UTC) accuracy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2012.02.04. 17:47
ha valakinek kölcsönadsz pénzt, közben neked nagyon sok pénzed van, akkor is jár neked.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. saxus
2012.02.04. 18:26
Ennyi sok olvasni képtelen fogyatékost:

"célja Európa függetlenítése az Egyesült Államok műholdas helyzetmeghatározó rendszerétől (GPS)"

Nem tudom emlékszik-e valaki, arra, mikor az ukránok egyszer csak úgy döntöttek, hogy akkor most EU nem kap gázt, hacsak nem fizet többet. Na, az ilyenek miatt szívás más országtól függeni. Kína sem véletlen csak technológiát vesz, hogy utána mindent házon belül csináljon. Nem véletlen, hogy minden ország szereti a saját kezében tartani a saját infrastruktúráját (villany, víz, távközlés, közlekedés, hadsereg, egészségügy, stb.) és nem véletlen bevállal olyan dolgokat is időnként, amely közvetlen nem hoz hasznot. (Ld. tömegközlekedés: hiába veszteséges pl. a BKV, szüksége van Budapestnek, különben rengetegen nem jutnának el a munkahelyére és megbénulna a termelés).

Arról az _egészen_ aprócska különbségről még csak véletlenül sem feledkezzünk meg, hogy a GPS az US védelmi minisztérium hatáskörébe tartozik, (ergo katonai objektum - bármikor visszakapcsolhatják a zavarást vagy ki is kapcsolhatják), míg a Galileo elsősorban civil és kifejezetten EU-ra tervezték (ellentétben a GPS-t), ezért is lesz itt pontosabb, mint a GPS.

Arról az apróságról nem is beszélve, hogy ha több ilyen rendszer lesz, aggregáltan még pontosabb vagy gyorsabb helymeghatározást el lehet érni.

Aki meg azt hiszi, hogy nem számít 1 vs 3-8 méter, az szimplán hülye és ne menjen még csak véletlenül se mérnöki pályára.

Arról nem is beszélve, hogy amennyi pénzt beleöltek eddig a Nemzetközi Űrállomásba (úgy, hogy jelenleg igencsak félgőzzel tud menni), ahhoz képest viszonylag aprópénz egy saját, független navigációs rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sytyx
2012.02.05. 00:53
"Nem véletlen, hogy minden ország szereti a saját kezében tartani a saját infrastruktúráját (villany, víz, távközlés, közlekedés, hadsereg, egészségügy, stb.)" Ha ezt a mondatodat Magyarországra értetted akkor nevetnem kell. (Bár inkább sírnék)

A függetlenedés amerikától érthető, hiszen eredetileg ez lett volna a célja az EUnak. Csak közben seggnyalás ment amerika felé mert van pár nyűves csúzlival több náluk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. saxus
2012.02.05. 00:57
@Sytyx: nyilván nem célja az EU-nak összerúgni a port az USÁ-val.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sytyx
2012.02.05. 02:58
Nem célja, mert kinek is jó összerúgni a port, de azért hozták létre az EU-t, hogy Európa országai gazdaságilag versenyben maradjanak az USAval szemben, mert egyesével könnyen kifingatná az USA.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2012.02.05. 15:21
Sytyx - manapság már Kína és a keleti országok dominálnak a világgazdaságban, de törékenyek is abból a szempontból, hogy az USA a fő felvevőpiacuk. Ha az USA újra elkezd normálisan termelni, akkor lesznek aztán érdekes dolgok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!