iPon Hírek

Az FBI lecsapott a konzolhackerekre

Dátum | 2015. 01. 05.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

Meg a szaksajtó képviselői közül is sokan csak nevettek, amikor 2014. december 8-án a hackerekből álló Lizard Squad csapatának tagjai azzal fenyegették meg a Microsoftot és a Sonyt, hogy karácsonykor megbénítják azok online hálózatait. Az állításuk szerint a „céges kapzsiság” ellen küzdő önjelölt igazságosztóknak azonban a várakozásokkal ellentétben mégis sikerült beváltaniuk ígéretüket, több millió ember ünnepét téve tönkre, sőt, pár különösen balszerencsés Xbox 360 tulaj a mai napig nem képes használni az online szolgáltatásokat. A történet pikantériája, hogy a csoport végül csakis azért állt le a DDoS támadásokkal, mert az excentrikus életviteléről ismert warezkirály, Kim Dotcom nem mindennapi ajánlatot tett nekik. A két ünnep közötti holtidőt a Destiny Xbox One-os verziójával elütni akaró férfi háromezer, örökös prémium kategóriás felhasználói fiókot kínált fel a banditáknak, ha azok befejezik áldatlan tevékenységüket. Az alku megköttetett, így Dotcom nagylelkűségének köszönhetően december 26-án már a többség belevethette magát az online viadalok pörgő világába. Az igazán abszurd és váratlan fordulat azonban csak ezután következett. Az LS hackerei ahelyett, hogy meghúzták volna magukat, arccal vállalt interjút adtak a Sky News hírtelevízió riportereinek, és részletesen kifejtették, hogyan is zajlott le a merénylet. Nyilatkozatuk során láthatóan nem érezték úgy, hogy tettük miatt bármiféle megbánást kellene tanúsítaniuk. Sőt, egyikük, egy bizonyos „Ryan”, akit később Julius Kivimäkiként azonosítottak, bicskanyitogató stílusban meg is jegyezte, hogy ő és a cimborái végső soron csak annyit tettek, hogy elérték, hogy a kölykök a szeretet ünnepén inkább a családtagjaikkal beszélgessenek, ahelyett hogy a billentyűket nyomkodnák.
Mint ahogy az várható volt, a felháborító támadás felkeltette a hatóságok figyelmét. Az interjúban „online biztonsági elemzőként” nyilatkozó Vinnie Omarit már le is tartóztatta az Egyesült Királyság rendőrsége egy rajtaütés során, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, valamennyi elektronikus kommunikációs eszközét lefoglalták, mint potenciális bűnjelet. Bár Omarit elvileg PayPalon elkövetett csalások miatt vitték be, nagyon úgy fest, hogy mindez csak ürügy volt arra, hogy információkat szerezzenek a támadásban részt vevő többi tagról is. Emellett az FBI nyomoz a többi feltételezett elkövető ellen is, de szóvivőjük a nyomozás érdekeire hivatkozva nem akart ennél többet elárulni. A történetnek még biztos nincsen vége. Semmiképpen nem lehet kizárni, hogy az egyik tagjuk letartóztatása miatt feldühödött komputerkalózok, hogy megmutassák, nem félnek a hatóságoktól, ismét elérhetetlenné teszik a két nagy konzolgyártó online felületeit, mint ahogy annak a lehetősége is fennáll, hogy hamarosan újabb őrizetbe vételekről adhatunk majd hírt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

29. capalol
2015.01.05. 13:14
Aha, mert konzolon nyilván csak 'kölykök' játszanak és egész karácsonykor a családdal kötelező bazsalyogni. Remélem börtönbe vágják őket mind, ugyan pont nem vagyok konzolos, de semmi rációt nem látok abban, hogy ilyen hülyegyerekeknek kéne eldönteni, ki mikor játszhat a konzolján....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Bloodx
2015.01.05. 13:14
Az arcat es hangjat nem leplezve video anyagot szolgaltatott az "egyikuk" a nagyvilagnak... ez most komoly?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Freelancer Blood...
2015.01.05. 13:24
Nem az egyikük, ketten is nyilatkoztak. Egyik kedves ismerősöm szavajárását idézve, a "bűn Napóleonjai."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. SzAdamAndy
2015.01.05. 13:40
Kim Dotcom miért is warezkirály? Egy olyan fájlmegosztót működtet MEGA néven ahova azt raksz fel amit akarsz, hogy legyen szabadságjogod a neten is. Persze ha másolt filmet rakok fel és osztom meg a linkjét akkor most lehet taámadni a MEGA-t bűnrészeddég miatt? Kicsit felháborító.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Bloodx Freel...
2015.01.05. 13:44
Az feltunt, hogy tobb embert ir a cikk, de a videoban csak egy valakit lattam. A biztonsagi szakertore gondolsz? Nekem valahogy nem esett le, hogy o a csoport reszekent nyilatkozik. Bar itt mar emlititek, hogy kideritettek, hogy koze lehet a Lizard Squadhoz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Freelancer Blood...
2015.01.05. 13:46
Igen, a végén "biztonsági szakértőként" nyilatkozó srácot kapták el, és esélyesen ő is benne volt a hírek alapján a támadásban. Biztosat persze csak a nyomozás után lehet mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Lazahunter
2015.01.05. 13:56
""céges kapzsiság” ellen küzdő önjelölt igazságosztók" VS "háromezer, örökös prémium kategóriás felhasználói fiókot kínált fel a banditáknak, ha azok befejezik áldatlan tevékenységüket. Az alku megköttetett"

Akkor Ők most milyenek is voltak?
Ez majdnem olyan, hogy a Tesco előtt éhség sztrájkolok a globalizáció ellen, majd abbahagyom, mert kapok egy 500eFt-al feltöltött bevásárlókártyát

"hogy a kölykök a szeretet ünnepén inkább a családtagjaikkal beszélgessenek, ahelyett hogy a billentyűket nyomkodnák"

Miért, ők mit csináltak? Ők is a billt koptatták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Lazahunter SzAda...
2015.01.05. 14:07
Simán lehet támadni, és azért, mert nem jóhiszeműen jár el, egyszerűen nyereségvágyból engedte, hogy boldog boldogtalan jogsértő tartalmakat tároljon és osszon meg a fájlcserélő szolgáltatással, mindeközben jól megtömködte a zsebeit. Persze utólag mindenki védekezik, hogy ez nem is úgy meg azért volt, de azért elég álszentnek kell lenni ehhez.

Ez a szabadságjog a neten érdekesen hangzik ... menj már le valahová, ahol térfigyelő kamera van, és szólj már nekik, hogy állítsák le, mert így nem tudod kirabolni az arra sétáló nyugdíjast és ez sérti a szabadságjogod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. gab78
2015.01.05. 14:13
Addig ok, hogy a cégek kapzsisága ellen "küzdöttek" (látva a konzolos árakat, egyet is értek velük), de azzal, hogy elfogadták az ajánlatot, a 3000 prémium fiókot, szembeköpték saját magukat, és bebizonyították/megmutatták a világnak, hogy semmivel sem jobbak azoknál, akik ellen azt mondták, hogy "küzdenek", pénzért bármit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. SzAdamAndy Lazah...
2015.01.05. 15:37
Lényeg az, hogy nem fekete fehér terület.

De én bankot akarok rabolni nem nyugdíjast

Sajnos sok bennem a navitás ilyen téren, hogy az emberek egy szebb jövőt építenek, nem pedig a megtömött zsebeikből luxusvillákat maguknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. VictorHUN
2015.01.05. 17:04
A hackerek/csalók az igazi lúzerek (vesztesek) és szánalmasak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. 5hR3kY
2015.01.05. 17:05
Ezek nem hackerek hanem csak szánalmas script kiddie-k.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Szefmester
2015.01.05. 17:19
Még ekkora demagóg balf*szsággal jönni, hogy így a gyerekek a családjukkal töltik a karácsonyt.. Mintha csak karácsonykor kellene szeretni a családot? És arra nyilván egyik gyíkarc sem gondolt hogy a család vett egy konzolt hogy KÖZÖSEN szórakozzanak rajta, netán karácsonykor végre ideje lett volna kicsit kockulni apucinak is a hajtás után, erre pár gyík kiszúr vele...

Vigyék őket Guantanmóra segget tágíttatni őket, vagy veszítsék el őket a börtönök kusza rendszereiben... és fogják rá az elveszést hekkkkertámadásra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Kerty
2015.01.05. 18:39
csak fogom a fejem hogy hogy lehet valaki ilyen buta... mondjuk a feltűnési viszketegség csodákra képes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Norbert_B Victo...
2015.01.06. 00:18
Nananananana ! A "hacker" azt jelenti, hogy szabad, játékos elme, logikus gondolkodó, aki általában nem csak a számítástechnika területén brillírozik, hanem jeleskedik még a zenében, irodalomban, vagy egyéb művészetekben.
Dennis Ritchie egy hacker volt.

ON: Én nem fújok rájuk. "Brühühü, nem tudtunk pár napig online játszani konzolokkal" - szerintem ez a szánalmas. Ez kicsit sem volt etikátlan.
Viszont jó hülyék, hogy arcukat adták ehhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.06. 09:54
"Ez kicsit sem volt etikátlan."

Attól még etikátlan, több ok miatt is, legalábbis az én erkölcsi és morális értékrendem szerint.

Kezdjük ott, hogy elmondásuk szerint a kizsákmányolás elleni küzdelem részeként támadtak, mégis elfogadták a prémium tagságot. Hasznuk származott belőle, így ez egyértelműen nem lehet etikus.

Aztán itt van még az, hogy kik ők, hogy mások életébe beleszóljanak és rajtuk uralkodjanak. Ugyanolyan elnyomó autokraták, mint azok, akik ellen "harcolnak". Tehát korlátozták másokat, hogy törvényes szolgáltatást élvezzenek, amiért fizettek. A mások felett való zsarnokoskodás és mások elnyomása, szolgáltatásból való önkényes kizárása szintén nem etikus.


"...sőt, pár különösen balszerencsés Xbox 360 tulaj a mai napig nem képes használni az online szolgáltatásokat"

Nem tudom hogy vagy vele, de ezen személyeknél nem csak arról van szó, hogy "Brühühü, nem tudtunk pár napig online játszani konzolokkal", hanem itt anyagi kár származott belőle, nem is kevés. Nem tudom te mit szólnál hozzá, ha egy fizetett szolgáltatást nem tudnál élvezni, mert másnak "harcolni" támad kedve. Mondjuk, ha éppen az áramszolgáltatást tenné tönkre valaki, aztán más beköhögné, Hogy szánalmas, mert "Brühühü, pár napig sötétben kellett ülni", az ELV UGYANAZ.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. KatonaKM Lazah...
2015.01.06. 10:15
Akkor a Dropbox és a többi is warezkirály?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DogTheDog Norbe...
2015.01.06. 10:49
Aztan a DDOS az hatalmas brillirozas te szerencsetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. asdsa
2015.01.06. 18:11
Azt hiszem egy régi hackeres filmben volt, hogy a tizenéves csúcshacker házi őrizetet kapott, és még a vonalas telefontól is eltiltották, nehogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentsen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Resike
2015.01.07. 04:39
Inkább az a vicces, hogy ezek a next-gen konzolok internet hozzáférés nélkül még papírnehezéknek sem jók. De az hogy a Sony meg az MS képtelen a saját adatait biztonságosan tárolni, egy mezei dos védelmet felállítani, valamint normális API-t írni a szarjukhoz, na az nem semmi.

De a legnagyobb vicc, hogy nem "elhárították a problémát", hanem lefizették az azt okozókat.

Na az ilyen cégeket aztán megéri támogatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.07. 06:47
Kim Dotcom milyen minősítésben is munkatárs a Microsoftnál és/vagy a Sony-nál?
Csak mert a cikkben az van írva, hogy ő ajánlotta fel a prémium fiókokat, az viszont nem szerepel, hogy bármilyen feladatot is ellátna valamelyik cégnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Resike FRK
2015.01.08. 04:22
Persze és véletlenül volt neki zsebben 3000 prémium account-ja csak úgy. Biztos nem a MS bizniszelte ki az egészet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... Resik...
2015.01.08. 08:39
Az MS-nél tudtommal nem volt még eddig nagyobb gond az adatok védelmével, szemben a sonyval, ahol mindent plain textben tároltak még többszöri behatolás után is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szefmester Resik...
2015.01.08. 16:20
Felhomályosítanál minket, hogy miről is beszélsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6... Szefm...
2015.01.08. 16:51
A 20-asra írtam, csak a fórum motor nem kezeli jól a moderációt, és elcsúsznak a számok.

" az hogy a Sony meg az MS képtelen a saját adatait biztonságosan tárolni"

Erre reagáltam. A sonyt régebben rendszeresen feltörték felhasználói adatokért (többek között banki adatokért) és többször kiderült, hogy a sokadik után sem védték az adatokat normálisan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6... Cyber...
2015.01.08. 17:32
Viszont közben rájöttem, hogy akkor nem is nekem írtad, hiszen el van csúszva a számozás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Resike Szefm...
2015.01.08. 18:51
Igazából nem olvastam utána, csak a cikket és abból az jött le, hogy Xbox lifetime prémium account-okat kaptak a hackerek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Resike Cyber...
2015.01.08. 18:53
Ettől függetlenül ha egy multi-milliárd dolláros cégen ülsz, akkor vajon milyen nehéz eldobálni a 32kbitnál vagy egy adott csomagszámnál nagyobb ping kéréseket? Vagy átirányítani az ilyen támadásokat egy "kuka" szerverre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 5hR3kY Resik...
2015.01.08. 21:09
Utána kellene olvasni mielőtt hülyeségeket írsz.
Kim Dotcom a saját enkódolt Mega nevű tárhelyszolgáltatásához ajánlott fel nekik 3000 lifetime accountot amiből egy fiók 99$ értékű. Azaz pontosan 297 000- dollárnyi cuccot kaptak. Szerintem talán ha féláron el tudják adni akkor kaszálhatnak majd 150 000-et ami durván itthon 36 millió HUF.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!