iPon Hírek

Az FBI lehallgathatná az internetes szolgáltatásokat?

Dátum | 2012. 05. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda egy meglehetősen érdekes törvény kiegészítésért lobbizik 2008 júniusa óta a Fehér Háznál és a szenátusnál. A kiegészítés az 1994-ben hozott CAELA (Communications Assistance for Law Enfrocement Act) törvényt célozza meg. Az utoljára 2004 folyamán bővített törvény alapvetően a szolgáltatók és a rendfenntartó szervek közötti együttműködési kötelezettségeket foglalja össze, de a hatóság szerint ezek felett már eljárt az idő, így mindenképpen frissíteni kellene a törvényt.

Mivel manapság már a telefon mellett több egyéb platformon is zajlik a kommunikáció az emberek között, így a szervek hatékony munkájához nem elég, ha csak a telefonos beszélgetéseket hallgatják le – ennél sokkal szélesebb körű lehallgatási lehetőségre van szükség. Az FBI ennek érdekében azt szeretné, ha a törvénymódosítás következtében alapos indok esetén lehetőség nyílna az azonnali üzenetküldő szolgáltatások, a levelező szolgáltatások, a VoIP alapú internetes telefonok és a közösségi oldalak zavartalan lehallgatására is. Amennyiben a törvénymódosítást elfogadják, úgy azoknak az amerikai cégeknek, amelyek a fenti platformok valamelyikén szolgáltatásokat nyújtanak, egyfajta hátsó kaput kellene nyitniuk a hatóság számára, így az adott szolgáltatáson zajló kommunikáció lehallgatható lenne – beleértve a privát, személyes üzeneteket is. Persze fontos kihangsúlyozni, hogy effajta lehallgatásra csak alapos indok esetén, a törvény betartása mellett lenne mód.

A módosítás lehetősége nem csak a bűnözők számára rossz hír, hanem a gyanakvó átlagfelhasználók számára is, hiszen azáltal, hogy szükség esetén bármikor, bárkinek a személyes levelezéséhez, privát üzeneteihez és egyéb privát dolgaihoz hozzáférnek a hatóságok, a felhasználók bizalma csökkenne az adott szolgáltatásokkal szemben. Az új törvény életbe lépése után a különböző amerikai cégektől elpártolhatnának a gyanakvóbb, bizalmatlanabb felhasználók és helyettük olyan alternatívákat kereshetnének, ahol nem kell lehallgatástól tartaniuk – még ha egyébként semmi okuk sem lenne félni a lehallgatástól. Az ellenzők szerint ez a módosítás sokkal nagyobb károkat okozna a felhasználók várható elvándorlása miatt, mint amekkora előnyökkel járna, sőt, még a bűnüldözés hatékonysága sem növekedne jelentősebb mértékben. A bűnözők egyből „biztonságosabb” alternatívákat keresnének a kommunikációra – az igazán nagy halak pedig eddig is „biztonságos” csatornákon keresztül kommunikáltak egymással.

Hogy mely szolgáltatásokat érintene a CAELA törvény módosítása, azaz mely alkalmazásokban nyílna hátsó kapu a hatóságok számára? A Google és a Yahoo összes netes szolgáltatását, a Facebookot, a Microsoft Hotmail levelező rendszerét, az MSN-t, a Skype-ot és az Xbox Live chatet, sőt, az Apple iChat és Facetime szolgáltatását is.

Természetesen egyes vállalatok már hangot adtak nemtetszésüknek, mások pedig látszólag csendben kivárnak. Hogy mikor és hogyan zárul le a történet? Ez egyelőre rejtély.

Egy biztos: figyelni fogjuk a fejleményeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Turai
2012.05.07. 14:04
Az FBI lehallgathatná az internetes szolgáltatásokat?

Rossz a cím...!!!


Az FBI legálisan akarja lehallgatni az internetes szolgáltatásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2012.05.07. 14:21
Turai

Magától érthető hogy legálisan hallgatná le hiszen illegálisan nem teheti, vagy ha akarná is tenni azt nem szokták nyilvánosan bejelenteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Turai
2012.05.07. 14:32
atti2010

"illegálisan nem teheti, vagy ha akarná is tenni azt nem szokták nyilvánosan bejelenteni"
Eddig is tette és ezután is tenné csak törvényileg akarják legalizálni amit eddig is csinált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Simba
2012.05.07. 14:37
Bekaphatják!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hpeter105
2012.05.07. 15:07
be hát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim
2012.05.07. 15:51
Csak én gondolom úgy, hogy backdoor-t hagyva ezekben a progikban könnyen hackelhetővé teszik őket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. TheRealTsL
2012.05.07. 16:08
#6: Nem a "te" gépeden futó programhoz férnek hozzá, hanem a központi szerverhez, amin át folyik az egész dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2012.05.07. 16:27
Az emberek szabadságjogait nap mint nap gyalázzák. Vagy nyíltan, mint a Közel-Keleten vagy rejtetten, mint a lehetőségek országában(hazánk a korlátlan lehetőségek országa).
Most már legalizálni is akarják. Vicces.

Arról nem is beszélve, amit Asagrim mond: ami kiskapu a kormánynak, az a hackereknek is. TheRealTsL: Nekem már az is eleve gyanús, hogy mennyi súlyos hibát találnak az operációs rendszerekben, böngészőkben, stb és általában magánszemélyek találják, nem hivatalos szervek.

A fakebook és egyéb mutyizó alkalmazásokról nem is beszélve: hozzáfér szinte mindenhez, főleg mobiltelefonon és, ha már mobilok, akkor ott vannak a szifonok és a többi okostelefon, amit még kikapcsoltan is be lehet mérni, távoli kameraelérés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Mandris90
2012.05.07. 17:22
tehet egy szivességet a nagy testvér tövig és bönyállal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MaximumGam...
2012.05.07. 17:27
TheRealTsL : Szóval még is látják a géped mi megy rá
a Sok Gyilokpornót meg kecske pornót figyelik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noPublicFG
2012.05.08. 00:46
+1 MaximumGame

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2012.05.08. 08:43
Azért nem ugyanaz, egy bíró által alapos indoklásra engedélyezett lehallgatás, mint egy alanyi jogon járó kontrolálhatalan, dokumentálatlan folyamatos adatgyűjtés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!