iPon Hírek

Az IBM-é a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Dátum | 2008. 06. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az IBM legfrissebb szuperszámítógépe megdöntötte az eddigi rekordokat számítási teljesítmény tekintetében: a rendszer áttörte a petaFLOPs-os határt, amely rendkívül figyelemreméltó eredménynek minősül - számolt be az International Herald Tribune. Az IBM által kifejlesztett rendszer 133 millió dollárt ér, a készülék Roadrunner névre hallgat, a szerkezet másodpercenként 1026 billiárd lebegőpontos művelet elvégzésére képes, ami világrekord eredmény.

Ahhoz, hogy ezt a hatalmas számolási teljesítményt megértsük, a National Nuclear Security Administration-nál dolgozó Thomas D'Agostino a következő hasonlattal élt: "Ha a világon élő 6 milliárd ember mindegyike nekiállna számológéppel számolni, akkor egy olyan számítást, amit a Roadrunner egy másodperc alatt elvégez, az emberek nagyjából 46 év alatt tudnának elvégezni, ha napi 24 órában, a hét minden napján megállás nélkül számolnának."


A Roadrunner 12960 darab Cell Broadband Engine processzorból áll, ám ezen egységek munkáját néhány AMD Opteron processzor is segíti, így a teljes rendszerben összesen 116.640 darab processzormag végzi a különböző számításokat. Az egész rendszer nagyjából akkora helyet foglal, mint egy bevásárlóközpont; a Roadrunner nagyjából 3 Megawattos fogyasztás mellett üzemel.

A nagy számítási teljesítménnyel rendelkező konfiguráció első komolyabb feladata az lesz, hogy segítsen a tudósoknak megoldásokat találni olyan komoly kérdésekben, mint például a klímaváltozás. A rendszert ezek után kizárólag titkos katonai feladatok elvégzésére használják majd: az Amerikai Hadsereg többek között azt fogja vizsgálni, hogy a nukleáris fegyverek működése azok öregedésével hogyan változik. A Roadrunner szimuláció segítségével deríti ki, hogy a fegyverek a robbanást követő első másodpercben hogyan viselkednek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások