iPon Hírek

Az IBM már optimista

Dátum | 2009. 07. 17.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az International Business Machines kilátásain javítva az idei évre legalább 9,70 dolláros részvényenkénti nyereséget vár az eddigi 9,20-al szemben. Ezen felül 10-11 dolláros, jövő évre vonatkozó profitcélja teljesíthetőségét határidejét is előrébb hozta a vállalatvezetés - írja a Reuters.

A második negyedévben az elemzők 2,01 dolláros részvényenkénti nyereségvárakozásával szemben lényegesen jobban, 2,32 dollárra jött ki az IBM eredménye. Ez összességében 3,1 milliárd dolláros nettó profitot takar, amit elsősorban költségmegtakarítással, valamint a magasabb profitmarzsú software és szolgáltatás tevékenység előtérbe tolásával értek el.

A tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentés hatására 3 százalék felett erősödtek a cég részvényei az elektronikus kereskedésben.

Elemzők szerint a profitcél emelése, illetve a magasabb nyereség ellensúlyozta azt, hogy a második negyedévben a vártnál valamivel rosszabb, 23,3 milliárd dolláros árbevételt ért el a cég. Ráadásul ötvözve az IBM eredményét az Intel bravúros jelentésével és harmadik negyedéves kilátásaival úgy tűnik, a tech-szektor már túl lehet a válság nehezén.

Más elemzők ellenben arra hívják fel a figyelmet, hogy az IBM módosított profitcélja nem jelzi feltétlenül az egész szektor helyzetének javulását. Az emelkedő nyereség ugyanis elsősorban a magasabb marzsoknak, és nem a felpörgő forgalomnak köszönhető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!