iPon Hírek

Az időjárás hatással lehet a napok hosszára

Dátum | 2014. 05. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Föld forgási sebességét és a napok pontos hosszát számos tényező befolyásolja. A geológiai faktorokon túl bolygónk tengelyforgásának aktuális gyorsaságában meglepő módon az időjárásnak is komoly szerepe van. A forgás ütemét persze legjelentősebben olyan események változtathatják meg, amelyek jelentős tömegáthelyeződéshez vezetnek a bolygó szerkezetében. Ez történik például, ha egy nagyobb földrengés során a kéreg a korábbinál gyorsabb mozgásba lendül. A külső mag, a köpeny és a kőzetlemezek megszokott áramlásai szintén meghatározóak a pillanatnyi sebesség alakulásában. A bolygó azonban a kéreg fölött is tetemes tömegeket hordoz, amelyek mozgását egészen más rendszerek határozzák meg, mint a bolygó belsejében levő anyagáramlásokat. Az El Niño és a La Niña nevű, pár évente beinduló éghajlati folyamatok például jelentős mértékben befolyásolhatják a Föld forgási sebességében bekövetkező apróbb változásokat. A La Niña idején a Csendes-óceán keleti vizeinek felső, meleg rétege nyugat felé kezd áramolni, hidegebb vizeket hozva felszínre a folyamat eredményeként. Az El Niño időszakában ennek ellentéte történik: a meleg víz kelet felé áramlik, mélyebbre nyomva a hideg rétegeket. (Ezen belül két különböző változatot is elkülönítenek, az egyik esetén a legmelegebb vizek a Csendes-óceán keleti részén gyűlnek össze, a másik fajta El Niñónál pedig a középső régióban.) A vízfelszín hőmérsékletében bekövetkező változások jelentősen befolyásolják a légköri áramlásokat, és ezzel a Föld időjárását.
Egy ideje már azt is sejtik a kutatók, hogy ezek a tengervíz-áramlások a Föld forgására is hatással vannak, mostanáig azonban senki nem vizsgálta meg, hogy pontosan milyen mértékűek a következmények. A La Rochelle Egyetem kutatói az elmúlt 66 év adatainak elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy a Csendes-óceán keleti medencéjében koncentrálódó El Niño van a legnagyobb hatással a forgási sebességre, mivel ez akár 0,1 ezredmásodperccel is megnyújthatja a napok hosszát. Az El Niño másik fajtája ezzel szemben csak 0,05 ezredmásodperccel hosszabbítja meg a napot.
El Niño
A kutatók szerint a háttérben az áll, hogy a keleti El Niño hatására alacsony légköri nyomás lép fel az Andok, a Sziklás-hegység és a Himalája nyugati oldalán, míg a hegyek ellentétes lejtőin ehhez képest magasabb nyomás uralkodik. Ennek nyomán a légkörben erőteljes nyugati irányú áramlások indulnak meg, nyugat felé nyomva az útjukba álló óriási hegyeket. Ez az erőhatás pedig, mivel a forgási iránnyal ellentétesen hat, lassítja a bolygó forgását. A Csendes-óceán középső vidékein koncentrálódó El Niño hatására a magas és az alacsony nyomású régiók nem sorakoznak fel olyan pontosan a legnagyobb hegységek gerincei mentén, így viszont kisebb lesz a forgatónyomaték. A La Niña idején a nyomásviszonyok felcserélődnek, így a légköri áramlás a forgási iránynak megfelelően igyekszik előre hajtani a Földet, vagyis a napok rövidebbé válnak. Összességében persze mindezen óriási, globális erők is csak nagyon aprócska hatást tudnak gyakorolni a forgás sebességére, így attól nem kell tartani, hogy a légkörben bekövetkező bármilyen változás jelentősen felgyorsítaná vagy lelassítaná bolygónk forgásának ütemét.
La Niña
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. raiden
2014.05.08. 10:24
A munka is megváltoztatja a napok hosszát, 24 óráról 48-ra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VAjZY
2014.05.08. 14:24
Meglepő módon? Minek kéne tudni hatással lenni rá, ha nem a globális erőknek? Ám azt tudtátok, ha a forgással ellentétes irányba futtok, akkor is hatással vagytok a forgásra, csak épp elhanyagolhatónál is elhanyagolhatóbb mértékben, tehát egyáltalán nem meglepő hír ez, hogy a gravitáció után az uralkodó globális erők vannak hatással a forgásra. Persze meg kellett mérni, hogy lássuk a mértékeket, ne kelljen nagyon félni, hogy megállítja valami ezt a forgást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cannapeace
2014.05.10. 09:16
Majd legközelebb azt is közlik hogy a légkör is forog a bolygóval nem tom én a meteoritra tippeltem volna vagy az ozon réteg hiánya....
Lehet hogy ellenörzik a tudományt & most mindent újra próbálnak....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!