iPon Hírek

Az illegális letöltések ellen harcol a McAfee újítása

Dátum | 2013. 04. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A biztonságtechnikai specialista hírében álló McAfee, ami az elmúlt évek során antivírus szoftverei miatt vált ismertté és elismertté, új szabadalom segítségével küzd az illegális letöltések ellen. A cég még tavaly októberben szabadalmaztatta azt a technológiát, amely segít az interneten fellelhető illegális tartalmak felismerésében és ezzel együtt megakadályozza azt is, hogy ezeket az adott felhasználó "véletlenül" letölthesse. Az eljárás lelkét egy feketelista-alapú rendszer alkotja, amelyben összegyűlnek a játékok, zenék, szoftverek és filmek illegális letöltéséhez használható weboldalak címei. Maga az újítás a McAfee SiteAdvisor rendszerébe illeszkedik és egyfajta bővítményként funkcionál. A SiteAdvisor eddig azt a feladatot látta el, hogy figyelmeztette a felhasználókat, ha azok gyanús, adatlopás, illetve egyéb kártékony cselekedetek miatt feketelistára tett weboldalakat látogattak meg. Az újítás lényegében hasonló módon működik, ám már több opciót is kínál. Amennyiben az internetező olyan weboldalra téved, ahonnan illegális tartalmakat lehet letölteni, a rendszer figyelmeztetheti őt, de akár a weboldalhoz való teljes hozzáférést is blokkolhatja. A harmadik opció pedig az, hogy a rendszer a weboldal blokkolásával egy időben egy másik weboldalra irányítja át a felhasználót, ahol az előzőleg illegálisan letölteni kívánt tartalma legális forrásból megvásárolhatja. A McAfee szerint az újítás az internetezők és a jogtulajdonosok számára egyaránt jól jöhet, hiszen a felhasználókat megóvhatja attól, hogy "véletlenül" töltsenek le illegális tartalmakat, amelynek következménye drága, hosszan tartó pereskedés és komoly bírság lehet. A kiadók és a jogtulajdonosok számára azért lehet jó az újítás, mert így valamelyest csökkenthető az illegális letöltések száma. A módszer azoknak mindenképpen jól jöhet, akik nincsenek tisztában vele, hogy a különböző tartalommegosztókon - például torrent oldalakon - található tartalmak többségének beszerzése nem éppen legális cselekedet. A McAfee módszerét idővel valószínűleg konkurensei is követik majd. Más kérdés, hogy hasonló, opcionális megoldásokkal aligha lehet harcolni az illegális letöltések ellen: aki nagyon tilosban akar járni, az mindig megtalálja majd ennek a módját. Persze az újítás nem is a hardcore "kalózokat" veszi célba, hanem inkább a figyelmetlen, tájékozatlan felhasználókat, akik nem akarnak bajba keveredni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. jozsefm
2013.04.25. 20:38
A módszer azoknak mindenképpen jól jöhet, akik nincsenek tisztában vele, hogy a különböző tartalommegosztókon - például torrent oldalakon - található tartalmak többségének beszerzése nem éppen legális cselekedet.

Na erről ennyi jut eszembe:

Piroska sétál az erdőben, előugrik a farkas és megkérdezi:
- Nem félsz Piroska?
- Miért félnék? Pénzem nincs, dugni meg szeretek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Digu
2013.04.25. 20:53
A kiadók és a jogtulajdonosok számára azért lehet jó az újítás, mert így valamelyest csökkenthető az illegális letöltések száma.

Miért van olyan érzésem, hogy ez inkább annak szól, hogy így akarnak támogatást nyerni ezektől a kiadóktól és jogtulajdonosoktól?
Nem elég fényes még az a bizonyos hátsó felük, lehet rajta nyalni még bőven
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. uristen
2013.04.25. 20:59
Ha sikerulne YouTube partnerseg, reg nem a torrentezesen agyalnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mythbuster
2013.04.25. 22:41
Ezt most komolyan el akarja adni az McAfee?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Taragas
2013.04.25. 23:22
Ez egy VIcccccc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gulyasamei...
2013.04.26. 07:24
Bár már most is vannak "korlátozó" megoldások erre, de szerintem ezzel inkább a munkahelyi, egyetemi, stb. rendszergazdákat lehetne megcélozni, hogy az a fránya dolgozó/hallgató nehogy már munka/tanulás helyett a torrenten lógjon a vállalati/egyetemi hálózatról...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror
2013.04.26. 07:33
"hogy ezeket az adott felhasználó "véletlenül" letölthesse."

Most próbálom elképzelni, ahogy véletlenül felmegyek egy torrentoldalra, és a véletlenül felinstallált torrentkliensemmel véletlenül letöltöm az új lédigagát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2013.04.26. 09:53
"A biztonságtechnikai specialista hírében álló McAfee" <- Ez nagyon tetszett!
Biztos valaki még bízik bennük, szerintem vannak sokkal jobb cégek is ezeknél

A biztonságtechnikai cégek jó nagy része tisztában van vele, hogy a felhasználók kisebb-nagyobb mértékben torrenteznek és nem hiszem, hogy meglépnének egy ilyen lépést.
Kevés olyan ember lehet a világon, aki még soha nem töltött le semmi illegálisat (gazdagok, akinek nincsen netje).
Megint csak ismételni tudom magam, hogy a kiadóknak kéne változtatni a termék politikájukon és talán több lenne a legális vásárlójuk. Mert ami ma a szellemi termékek jó nagy részének minőségi jellemzői eléggé kifogásolhatóak...

Nem toom mit nem lehet azon megérteni, hogy a szart nem akarják megvenni az emberek.
Természetesen az sem jó, ha gátlástalanul torrentezik valaki! Ha letöltöd és tetszik, vedd meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Mandris90
2013.04.26. 09:56
aki eddig használta is az ezután kevésbé fogja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bandras022...
2013.04.26. 17:07
McAfee uninstall,oszt jónapot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2013.04.26. 18:37
Az AVG is nyújt ilyen szolgáltatásokat, kb 3 hete bugos lett a Chrome bővítménye és nem tudtam kikapcsolni ezt a bizonyos szűrést, azóta Avirát használok....
Következő lépcső, hogy a vírusírtó, tűzfal, Internet Security, stb amiért fizetsz 'beköp' a jogtulajdonosoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dzsuz87
2013.04.26. 19:11
A vállalatokban eddig is megvoltak a módszerek arra, hogy hogyan szűrjék az ilyen tartalmakat. (A legtöbb helyen SEP van ha jól tudom, mert messziről könnyebb menedzselni.) Nem hiszem, hogy pont egy ilyen próbálkozás miatt javulnának az eladásaik. A magánfelhasználóknak pedig végképp nincs szükségük erre szerintem.

Vajon a NOD32 is bepróbálkozik ezzel? Júniusban lejár a kulcsom, nehogy megszívassanak ezzel pár hónappal később!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!