iPon Hírek

Az imádkozó sáskák is élvezik a 3D mozit

Dátum | 2016. 01. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Gyakorlatilag minden, amit a térlátásról, vagyis a sztereopszisról tudunk, gerinceseken végzett vizsgálatokon alapul. Az elmúlt évek kutatásainak eredményeként a majmokról, a macskákról, a baglyokról és a békákról is bebizonyosodott, hogy ezek az élőlények a két szemük retináin megjelenő két különböző kép összevetése révén képesek a mélységészlelésre. Ezen képesség meglétét eddig csak egyetlen gerinctelen állatcsoport esetében, az imádkozó sáskáknál sikerült igazolni. A Newcastle-i Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a rovarok körében korábbi vizsgálatok során megfigyelt sztereopszis vajon különbözik-e a gerincesekétől, és ettől függetlenül fejlődött-e ki. Ennek kiderítése érdekében a szakértők érdekes kísérletbe kezdtek: apró 3D szemüveggel láttak el néhány imádkozó sáskát, majd olyan filmfelvételeket vetítettek le nekik, amelyeken mozgó célpontok voltak láthatók, és megvizsgálták az állatok reakcióját. A különös ötlet működőképesnek bizonyult. A kutatók először a mozikban használt, körkörösen polarizált szemüvegekkel próbálkoztak, ez a megoldás azonban nem vált be, mivel a sáskák túl közel voltak a vászonhoz ahhoz, hogy a térhatás kialakulhasson. A szakértők ezért a következőkben anaglif, vagyis színszűrős szemüvegekre váltottak. Ezek olyan filmekhez és képekhez valók, ahol két eltérő színezetű kép vetül egymásra, és az eltérő lencséknek köszönhetőn a jobb szem csak az egyik, míg a bal csak a másik képet látja.
Mivel az imádkozó sáskák a vörös tartományban nem látnak túl jól, a kutatók zöld és kék lencséket alkalmaztak. A „vetítés” előtt néhány percre a fagyasztóba tették a rovarokat, majd agyagba tapasztva igyekeztek ezeket nyugalomban tartani. A 3D szemüvegeket méhviasz és gyanta segítségével ragasztották rá a mozdulatlan kísérleti alanyokra. A sáskáknak végül olyan képsorokat mutattak, amelyeken feléjük repülő, különféle célpontok voltak láthatók. Ezek színét folyamatosan váltogatták a kísérletek alatt, így a szemüvegek révén hol megvalósulhatott a térhatás, hol nem. A szakértők azt vizsgálták, hogy filmnézés közben megmozdulnak-e a rovarok első végtagjai, ami a zsákmányra való lecsapás első jele. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy az állatok akkor próbáltak lecsapni a feléjük mozgó célpontra, amikor a szemüvegeknek köszönhetően elviekben létrejöhetett a 3D hatás. A két képsorból az imádkozó sáskák a jelek szerint képesek voltak összerakni egyetlen 3D-s élményt, annak ellenére, hogy a gerincesekhez képest rendkívül piciny aggyal rendelkeznek. Ez annyiban persze nem meglepő, hogy a sáskák rendkívül hatékony vadászoknak számítanak, és a zsákmány becserkészése során elsősorban látásukra támaszkodnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. rfj1989
2016.01.12. 13:43
Nekem kissé elképzelhetetlen, hogy lefagyasztva, viaszzal a fejükön a vadászaton járt volna az eszük...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. yepp
2016.01.12. 13:46
hmm, ez érdekes ,bár most nem érek rá elolvasni az egész publikációt, de olyan teszteket végeztek, ami kizárja, hogy sáska úr csak a színek után éredklődik? bár gondolom igen... (gondolok itt arra, hogy szemüveg nélkül ugyanezekkel a színekkel, vagy szemüvegben más színekkel stb). és miért fejjel lefele ültették be a sáskát a moziba? ilyen orientációban szokott vadászni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.12. 13:49
szerintem fogyókúrában részesítették előtte, hogy biztos, hogy a vadászaton járjon az esze
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba rfj19...
2016.01.12. 16:03
A lefagyasztás sztem csak ahhoz kellett, hogy nyugiban legyenek a "preparálás" idejére. Mire felolvadtak, addigra már agyagosítva voltak a póznához.
Ellenben a videón nem látom a rovaron a szemüveget
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba rfj19...
2016.01.12. 16:03
A lefagyasztás sztem csak ahhoz kellett, hogy nyugiban legyenek a "preparálás" idejére. Mire felolvadtak, addigra már agyagosítva voltak a póznához.
Ellenben a videón nem látom a rovaron a szemüveget
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba
2016.01.12. 17:18
Na most ez miért lett duplán ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!