iPon Hírek

Az informatika nem költség, hanem profitcentrum

Dátum | 2010. 03. 25.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Köszönjük az érdeklődést, a társaság jól van, az eredményei megfelelnek az anyavállalat elvárásainak, sajnos konkrét számokat nem adhatunk meg - ez szokott lenni a standard válasz egy multinacionális vállalat magyarországi eredményei iránti érdeklődésre. Néhány napja a Novell Magyarország kiterítette néhány lapját, és beszámolt tavalyi eredményeiről.

A Novell Magyarország a 2009-es pénzügyi évet jó eredményekkel zárta, az előző pénzügyi évhez képest 7,25 százalékos árbevétel-növekedést ért el, és stabilan tartja hazai pozícióit - jelentette ki Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Többek között a vállalat 37 százalékos, évek óta stabilan növekvő részesedéssel piacvezető egyik kiemelt területén, a hazai IAM (Identity and Access Management - személyazonosság- és hozzáférés-kezelési biztonsági megoldások) piacán. Az IAM-piac az IDC Magyarország legfrissebb felmérése szerint rendkívül dinamikusan fejlődik: évente átlagosan 26,2 százalékkal bővül a következő öt évben, jóval meghaladva a hazai it-piac átlagos növekedését ebben az időszakban. Szittya elmondta, a Novell stratégiájának köszönhetően a magyar leányvállalat jó irányban halad, a közelmúltban történt felvásárlásokhoz kapcsolódó új termékvonalak itthon az elvárt növekedést hozták, amit mind a hazai eredmények, mind az ügyfelek visszajelzései alátámasztanak. A tavalyi pénzügyi évben számos sikeres projektet zártak le hazai nagyvállalatoknál, az új licencértékesítésből származó bevételeik jelentős mértékben növekedtek, a Linux hatvan százalékkal, a biztonság 21 százalékkal, a rendszerfelügyelet pedig 22 százalékkal.

Az anyavállalat árbevétele kismértékben visszaesett, amit Szittya a gazdasági válság velejárójának tart; véleménye szerint az iparágban számos más, hazai képviselettel is rendelkező vezető gyártót is az árbevétel - még ennél is nagyobb mértékű - visszaesése jellemez. A Novell ennek ellenére az utolsó negyedévben a korábban meghozott költségcsökkentéseknek és átszervezéseknek köszönhetően hatszázalékos bevételcsökkenés mellett is meg tudta duplázni nyereségét, amelyet a kutatás-fejlesztésre, marketingre, valamint a működésre fordított kiadások átszervezésével ért el. A biztonsági termékcsalád közel tízszázalékos növekedést ért el. A Novell a 2009. november elejétől 2010. január végéig tartó pénzügyi negyedévét a válság ellenére is 202 millió dolláros forgalom mellett húszmilliós nettó profittal zárta. Ez is alátámasztja, hogy a Novell stratégiája beérett, és a korábbi veszteségek után még a jelenlegi helyzetben is nyereséggel tudták lezárni ezt az időszakot. A Novell a 2010 februárjában kezdődött, áprilisig tartó pénzügyi negyedévre az első negyedévhez hasonló forgalmat és 12-15 százalékos üzemieredmény-hányadot vár - jelentette ki Szittya.

A Novell több felvásárlást hajtott végre az elmúlt néhány évben, amelyek erősítették vezető pozícióit a társaság kiemelt területein: a Linux, biztonság és rendszerfelügyeleti megoldások terén. A vállalat birtokába került például a ZENworks Asset Management szoftver-eszközgazdálkodási és licencnyilvántartó eszköz, a Sentinel biztonsági eseménykezelő megoldás, a PlateSpin infrastruktúra-felügyeleti portfóliója, valamint a Managed Objects üzletiszolgáltatás-menedzsment eszköz. A profiltisztítás megtörtént, így ezek a felvásárlások konkrét, azonnali árbevételt generáló projekteket hoztak. Szittya szerint a Novell stratégiájának jó irányvonalát a legutóbbi nyereséges negyedév is alátámasztja.

Magyarországon Szittya további növekedésre számít, a jelenlegi pénzügyi évben öt-tíz százalékos növekedéssel tervez. Elsősorban a meglévő és új ügyfelek kiszolgálására koncentrál minden kiemelt területen, valamint folyamatosan bővíti partnerhálózatát. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, véleménye szerint az informatika húzóágazat. Nem költség, hanem profitcentrum. Bízik benne, hogy a következő kormány is kiemelt területként kezeli az it-t a gazdaságban, amire az eddig elhangzott nyilatkozatok alapján biztató jeleket lát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!