iPon Hírek

Az Instagram jobb komment részt, a Facebook új ruhát kapott

Dátum | 2017. 08. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Instagram és a Facebook alkalmazása is komolyabb változáson esett át szinte egyidejűleg. Az alábbiakban pedig megnézzük, hogy egyik-másik közösségi szolgáltatás esetében milyen újítással, újításokkal fognak találkozni az emberek. Instagram Az Instagramot rengeteg kritika érte azért, mert a közzétett fényképek és videofelvételek alatt a hozzászólásokat csak addig lehetett lekövetni, amíg nem kezdtek el egymással beszélgetni az emberek. A vállalat jól tudta, hogy ez nem állapot, és mostanra el is készült a megoldás. Az Instagram szerint az újítás révén növekedni fog a közösségi aktivitás.
A hozzászólások terén az Instagram nagyon régóta nem módosított semmit, és ez bizony rá is nyomta a bélyegét a komment szekcióra. Ha a felhasználók csak kifejezték a képpel, galériával vagy videóval kapcsolatban az érzéseiket, hozzáfűzték a saját megjegyzésüket, nem volt probléma, de amint összetettebb beszélgetés alakult ki a jelenlevők között, hamar átláthatatlan lett az eszmecsere. Az emberek nem győzték keresni, hogy éppen ki, mit, és mikor írt a másiknak. Ugyanis minden megjegyzés szimplán időrendben követte egymást, és csak a nevekből lehetett tudni, hogy kinek szólt a dolog – ha esetleg még ez is kimaradt egy vehemens csevegés közben, akkor pedig végképp káosz alakult ki. Éppen ezért az emberek nem is szívesen elegyedtek beszélgetésbe egy-egy megosztott tartalom alatt. Ám a mostani újításnak köszönhetően ez gyökeresen megváltozhat. Az Instagram bevezette azt a fajta hozzászóláskezelést, amit már régóta sikeresen alkalmaz a Facebook a saját applikációjában. Mivel az Instagram a Facebook zászlaja alá tartozik, így az sem kizárt, hogy eleve az anyavállalat nyújtott ebben segítő kezet. A kommentek mostantól lépcsőzetesen jelennek majd meg a bejegyzések alatt, szóval a válaszok be fognak sorolni azon hozzászólás alá, amihez tartoznak, így a felhasználók könnyedén áttekinthetik majd a multimédiás tartalmak alatt kialakult csevegéseket. A vállalat reményei szerint az újítás eredményeként az emberek többet időznek majd az alkalmazásban, és szívesebben fogják kifejezni a véleményüket egy-egy alkotással és/vagy a hozzájuk fűzött kommentekkel kapcsolatban.
Az Instagram 24-es verziójával érkezik a kommentkezelés, ami a következő hetekben válik elérhetővé mindenki számára. Az alkalmazást az iOS és az Android esetében is a piacterek használatával érdemes telepíteni, illetve frissíteni. Instagram: Android | iOS Facebook A Facebooknál új funkció nincs, de a grafikus felhasználói felület az elmúlt néhány év legnagyobb változásán ment keresztül. A mobilos applikációnak az elrendezése nem különösebben változott, szóval a felhasználók szinte mindent ugyanott találnak majd benne, ahol eddig is, de a megszokott grafikus elemeknek teljesen búcsút lehet inteni.
A közösségi oldal sokkal egyszerűbb vonalvezetésre váltott, ennek az első jele, hogy már csak a fejléc pompázik a Facebook jellegzetes kék színében. Máshol már nem jelenik meg az okostelefonok és táblagépek felületén a kék, helyette minden fehér és fekete lett – némi szürkével megfűszerezve. Fontos, hogy már jobb a kihasználtsága a felületnek, néhány sáv vékonyabb és kompaktabb lett, az egészen apró betűs részek megnőttek, és az ikonok is jobban láthatóak már. A lenyíló menüket nyíl helyett már három pont jelzi, a megosztott tartalmak pedig teljes szélességükben kitöltik a kijelzőt. A felhasználók profilképe pedig négyzet helyett körbe lett foglalva – ez néhány embernek kellemetlenséget okozhat, hiszen ha a négyzethez volt igazítva a képe, akkor most lemaradhatnak a sarkakba eső részletek. A hozzászólások szürke alapú felületekre kerültek, és már a kommentálók neve kisebb, mint a megjegyzések szövege. Összességében az lehet mondani, hogy kicsit Instagram-szerű megjelenést öltött magára a Facebook appja (talán a hozzászólások rendezéséért cserébe a bőrét adta a képmegosztó).
Az új külső a következő hetekben ér majd el minden felhasználóhoz. És előre láthatólag a Facebook az elkövetkezendő hónapokban minden további applikációját is (így például a Messengert és a Lite appokat) hasonló grafikus felülettel látja majd el, mint ami a „főalkalmazásban” most kirajzolódott. Facebook: Android | iOS
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Sightseer
2017.08.17. 12:14
Remélem cserélgetik még össze-vissza... Az Instagramot a múlt héten töröltem le, és a Facebook is hamarosan így fog járni. Az szerintem nem elfogadható, hogy egy Facebook, ilyen meg olyan jó app, fogja magát és akadozik, meg leáll, amikor egy másik sem csinál ilyet. A háttérben lévő folyamatokról nem is beszélve. A messengerrel is addig várok, amíg meg nem jönnek a reklámok, aztán viszlát annak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DemonDani Sight...
2017.08.17. 12:16
Már van ismerősöm (iOS), aki kapja a reklámokat.

De egyébként az, hogy más app nem csinál ilyet, bőven lehet azért, mert nem is nagyon vannak olyan komplex appok, mint a Facebook. Már mindenféle kétes megítélésű dolog akad benne, és bizony meg is eszi rendesen a tárhelyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Renhoek Sight...
2017.08.17. 13:35
Az insta szerintem elég korrekt most - bár ezek a story-k elég idegesítőek. Igaz nem kell nézni aztán kész. Plusz legalább nincsenek értelmetlen undormányos posztok mint FB-n.

Az FB appot viszont letöröltem a francba... borzasztó fosadék lett.

Az FB Lite sokkal jobb mobilnetre is, pont a lényeg jön át. Messenger még határeset.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sightseer Demon...
2017.08.17. 18:07
Én azt értem, hogy komplex, de könyörgöm, ne akadjon már egy s8-on úgy, hogy le kell állítsam, majd újra, miközben egy appot sem futtatok a háttérben. Igaz, a mobilnet jelenleg nem zavar, de szerintem így is át fogok menni a Lite-ra, remélem ott ilyen stories, meg kamera hülyeségek nincsenek.

Egyébként tud alkotni például a Google is, egy youtube frissítés után (amikor azt a zseniális share opciót is berakták, amit mai napig senki nem használ, és értelmét sem látom) a maximum amit tud 60fpsben az a 720p, és ki se lehet húzni teljes képernyőre. Zseniális...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Mosdatlan_... Sight...
2017.08.17. 18:38
Egyelőre jó a lite, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb ezt is elcseszik. Én jelenleg csak a messengert használom mobilon, abban most még tényleg csak a chat van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noPublicFG
2017.08.17. 23:22
Annyira örülök, hogy a fehérről, még fehérebb design-ra váltottak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leeroy
2017.08.18. 18:31
Facebook Lite-ra voksolok magam is. És nem lett említve, de létezik Skype Lite is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!