iPon Hírek

Az Intel a digitális forradalom elmúlt 40 évét ünnepli

Dátum | 2011. 11. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel első mikroprocesszora, az Intel 4004-es modell 1971 novemberének tizenötödik napján, azaz több, mint 40 évvel ezelőtt jelent meg. Korábban vita folyt arról, hogy a termék valóban az első mikroprocesszornak tekinthető-e, de mára már úgy tűnik, a vita elült és az Intel processzorát ismerik el az első igazi mikroprocesszorként.

Az elsőségért versenyző másik két szereplő közül az egyik a CADC (Central Air Data Computer) volt, amely 1970-ben készült és fő feladata az F14 Tomcat vadászgépek vezérlésének biztosítása volt. Ez a megoldás több különálló chipből épült fel, ezért más kategóriába esik, mint az Intel 4004-ese. A másik egység, amely szintén ebben az időszakban készült el, már a Texas Instruments műhelyéből származik. Ez a termék klasszikus értelemben véve inkább SoC-nak tekinthető, mintsem processzornak, hiszen a CPU rész mellett I/O vezérlő, RAM és ROM is jelen volt rajta – mindez egyetlen szilícium lapkán.

A fentiek miatt vált mára már elfogadott ténnyé, hogy a világ első mikroprocesszorának az Intel 4004-es egységét tekinthetjük. Ez a processzor egyébként 740 KHz-es magórajelen üzemelt és négybites megoldás volt. Összehasonlításképpen, egy mai második generációs Core i sorozatú processzor az Intel 4004-eshez képest 350 ezerszer nagyobb teljesítményt tud felmutatni, mindezt úgy, hogy tranzisztorai egyenként körülbelül ötezerszer kevesebb energiát használnak fel. További érdekesség, hogy az elmúlt negyven év leforgása alatt a tranzisztorok ára is jelentősen csökkent – ma a korábbi ár ötvenezred részébe kerül egy tranzisztor.

Intel 4004
A processzorok esetében a gyártástechnológia fejlődésének köszönhetően körülbelül kétévenként megduplázódik az egy chipen elhelyezhető tranzisztorok száma, viszont ezzel együtt a teljesítmény is növekszik, az előállítási költségek pedig csökkennek.

A legfejlettebb technológiát, amely 22 nm-es csíkszélességre és háromdimenziós tranzisztorokra alapoz, éppen az Intel fejlesztette ki. Ez az eljárás elsőként a jövő tavasszal megjelenő Ivy Bridge processzorokban debütál, de a későbbiekben a Haswell chipek esetében is alkalmazza majd a gyártó.


Így vagy úgy, napjainkban már életünk szerves részét képezik azok az eszközök, amelyekben mikroprocesszorok teljesítenek szolgálatot, elég csak az okosteleonokra, a tábla konfigurációkra,a  noteszgépekre, illetve az asztali gépekre gondolni, de rajtuk kívül még számos egyéb eszközben - televíziókban, modern hűtőszekrényekben, autókban - is találunk klasszikus értelemben vett processzort.

Tény, hogy rengeteg dolog változott a mikroprocesszorok megjelenése óta, de elképesztő belegondolni abba is, hogy mit hoz a jövő, és merre tart a mikroprocesszorok fejlődésével párhuzamosan egyre gyorsuló ütemű digitális forradalom.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tibaimp
2011.11.16. 16:37
"...hogy mit hoz a jövő, és merre tart a mikroprocesszorok fejlődésével párhuzamosan egyre gyorsuló ütemű digitális forradalom."

elgondolkodtató! kíváncsi vagyok/lennék rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ineva
2011.11.16. 19:03
haha, pont a CPU-t tanultam részletezve, mint info tétel. Feljöttem Iponra és látom ezt a hírt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomazolika
2011.11.16. 21:38
Mikor mi megöregszünk akkor majd a mostani csúcs i7 esekre mondják ugyanezt .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2011.11.16. 22:32
A korabban es tobbet tudo termek lett az elsosegi vesztes, olvassuk csak figyelmesen:

"A másik egység, amely szintén ebben az időszakban készült el, már a Texas Instruments műhelyéből származik. Ez a termék klasszikus értelemben véve inkább SoC-nak tekinthető, mintsem processzornak, hiszen a CPU rész mellett I/O vezérlő, RAM és ROM is jelen volt rajta – mindez egyetlen szilícium lapkán. A fentiek miatt vált mára már elfogadott ténnyé, hogy a világ első mikroprocesszorának az Intel 4004-es egységét tekinthetjük."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2011.11.17. 13:30
Vesztes? Az a mondat arról szól, hogy az első _processzor_ az intel 4004-es volt. Nem mikrovezérlő, nem SoC, nem habverő és nem is gumicsizma, hanem processzor.
Ha az első SoC lenne a kérdés, akkor ezek szerint a TI chipje lenne a válasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!