iPon Hírek

Az Intel alapú Windows 8-as táblák várható tulajdonságai

Dátum | 2012. 04. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Windows 8-as táblákkal kapcsolatban már több pletyka is napvilágot látott az elmúlt hetek folyamán. Legutóbb például arról érkezett hír, hogy a Windows 8 megjelenésekor nagyjából mire számíthatunk az Inteles és az ARM alapú táblák esetében – a hírek szerint utóbbiakból csak pár modell kerül forgalomba, a hangsúly inkább az Inteles táblákon lesz.

A Pekingben április 11-én és 12-én megrendezett Intel Developer Forum alkalmával újabb részletek szivárogtak ki a Windows 8-as táblákkal, azoknak is Intel alapokon nyugvó kiadásaival kapcsolatban. A CNet News információi szerint kétféle kiszerelésben kerülnek majd forgalomba a „Wintel” táblák: készülnek hagyományos felépítésű, 10 hüvelykes képátlójú érintőkijelzővel ellátott példányok, illetve olyanok is, amelyek már 11 colos LCD kijelzőt alkalmaznak és billentyűzettel is rendelkeznek. Utóbbi termékek, azaz a hibrid táblák az ASUS Eee Pad Transformer dizájnját is követhetik, de igazság szerint több esély van arra, hogy a napokban bemutatott Letexo dizájn köré épülnek majd – ez a kérdés egyelőre nem tisztázott.

Az már viszont biztosnak tűnik, hogy az Inteles Windows 8-as táblák Intel Atom Z670-es processzorral érkeznek, ami két CPU maggal rendelkezik, jár hozzá Hyper-Threading támogatás, sőt, még úgynevezettt „burst-mode” támogatással is felvértezi a gyártó, ami a jelenlegi információk szerint Turbo Boost-hoz hasonló funkcionalitást biztosít a rendszer számára – terheléstől függően megemelkedhet a CPU magok és/vagy az IGP magórajele.

Az új táblák kilenc óránál hosszabb akkumulátor-üzemidőt kínálnak majd, súlyuk azonban nem lesz több 681 grammnál. A 9 milliméternél vékonyabb táblák 3G/4G, NFC (Near-Field Communication) és WiFi Direct támogatással egyaránt rendelkeznek majd. Utóbbi megkönnyíti két WiFi-s eszköz összekapcsolását, ha nem áll rendelkezésre Access Point. Az említett tulajdonságokkal rendelkező táblák esetében egyelőre nincs információ várható ajánlott végfelhasználói árról.

Ugyancsak biztosnak látszik, hogy a Windows 8 megjelenésekor az Intel alapú táblák lesznek többségben a piacon, ARM alapú társaikból kevesebb, mint ötféle modell kerülhet a boltok polcaira, legalábbis első körben. Maga a Windows 8 egyébként az idei év negyedik negyedévében, valamikor október folyamán kerülhet forgalomba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!