iPon Hírek

Az Intel Atom processzorokkal kapcsolatos tervei

Dátum | 2011. 12. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel kifejezetten hálózati adattárolókba (NAS – Network Attached Storage) tervez és készít új Atom processzorokat, amelyek között – fogyasztás és teljesítmény alapján – többféle modellt is találnak majd a gyártók, így mindig kiválaszthatják az adott felhasználói igényeknek, illetve az adott piaci szegmens igényeinek legmegfelelőbb példányt.

A verseny fokozódik

A hálózati adattárolók az utóbbi időben egyre nagyobb teljesítménnyel és egyre több szolgáltatással rendelkeznek, a piac nagyon gyorsan fejlődik. A jelek szerint az Intelnél is felismerték az egyre fejlődő szegmensben rejlő lehetőségeket: a gyártó kifejezetten hálózati adattárolókba szánt Atom processzorok fejlesztésén munkálkodik, amelyekből többféle, eltérő fogyasztású és teljesítményű modell készül majd. A Centerton kódnévvel ellátott újdonságok a második generációs Atom architektúra köré épülnek majd és 32 nm-es gyártástechnológiával készülnek.

Intel „Centerton” Atom: célkeresztben a hálózati adattárolók

Az újdonságokkal az Intel az ARM alapú megoldásoknak kíván hatékony konkurenciát állítani. A Centerton Atom egységek egychipes megoldások lesznek, amelyeknek - a jelenlegi Atom platformokkal ellentétben - nincs szükségük PCH-ra (Platform Controller Hub, klasszikus déli híd).

A Centerton Atom processzorok két darab x86-64-es Saltwell processzormaggal érkeznek, amelyekhez Hyper-Threading támogatás is jár. Az akár 1,6 GHz-es magórajelen ketyegő processzormagok egyenként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek.


A SoC tokozásán belül találunk még egy egycsatornás, DDR3-1333 MHz-es memóriatámogatást nyújtó memóriavezérlőt is, amely ECC támogatással érkezik és kezeli az alacsonyfeszültségű memóriamodulokat. Az egység 1,5 V-os feszültséggel üzemelő, ECC támogatással ellátott UDIMM modulokhoz, illetve 1,35V-os DDR3 So-DIMM modulokhoz nyújt támogatást. A Centerton alapú NAS-ok maximum 8 GB-nyi rendszermemóriát alkalmazhatnak.


Az Uncore komponens videó vezérlőt nem tartalmaz, hiszen ebben a szegmensben arra semmi szükség, de PCI Express 2.0-s hub természetesen található benne. A PCI Express 2.0-s vezérlő 8 darab PCIe sávot kínál, amelyek 1*8, 2*4, 4*2 és 8*1 konfigurációban egyaránt elérhetőek. Ezekhez a PCIe sávokhoz közvetlenül kapcsolódhatnak a SATA és SAS vezérlők, az Ethernet vezérlő(k) és az USB vezérlők is. Az Uncore részleg SMBus 2.0-s és nagysebességű UART támogatással egyaránt rendelkezik. Az újdonságok virtualizációs támogatást is kínálnak majd (VT-x).

Egy teljes értékű Centerton SoC - modelltől függően -  5,7W és 8,1W között fogyaszt majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. hpeter105
2011.12.27. 14:09
élesbe kéne bizonyítani, mit hoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2011.12.27. 16:07
UNNEP: vegre majd az intel/atom kategoria is tud ECC hibajavitos memoriakat kezelni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dBThunder
2011.12.27. 19:28
Mostanában én is kerestem olyan alaplapot amin Atom (vagy hasonló fogyasztású más proci)van, de "jár" hozzá RAID vezérlő, esetleg néhány pár PCI slot (video rögzítő kártyának) de még nem akadtam ilyenre. Dolgozik itt nálunk egy D525ös Atom, melynek teljesítménye a videó kivételével elégséges. De ezen is csak 1 PCI van, a videó rész is gyenge HD-nál.
Jó lenne ha lenne olyan alacsony fogyasztású proci, elfogadható áron mely a mostani atomoknál picit erősebb, de fogyasztása töredéke az asztali procikhoz viszonyítva.
Az hogy a videó vezérlőt kihagyják az jó dolog, rögtön vennék 2 olyan lapot amin ilyen proci van, feltéve ha lehet tenni bele értelmes vidkarit, meg van RAID támogatás, 2db gigás háló, és az ára is rentábilis (kb 20-25eFt)
(egyik videókártya nélkül szerver lenne, másik pedig az én gépem videóvezérlővel)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. justin
2011.12.28. 00:35
Ezekhez mit szólsz?

ASUS E45M1-M PRO

ASUS E35M1-M PRO

ASUS E35M1-M

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!