iPon Hírek

Az Intel az Achronixnak is gyárt majd 22 nm-es chipeket

Dátum | 2010. 11. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel egy meglehetősen furcsa és az eddigi gyakorlat alapján rendhagyó lépésre szánta el magát: a 22 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorait nem csak saját termékei gyártására használja majd, hanem elérhetővé teszi egy másik gyártó, az Achronix Semiconductor Corporation számára is, aki saját chipjeinek gyártására használhatja majd fel a friss, piacvezető technológiát. Eddig az Intel gyakorlata mindig az volt, hogy a legfrissebb, piacvezető gyártástechnológiáit csak és kizárólag saját termékeinek gyártására használta fel, ám a spekulációk szerint ennek hamarosan vége szakadhat, és egyre többször fordulhat majd elő az, hogy a vállalat „bérgyártóként” tevékenykedik. Várjuk ki a végét.

Az Intel egy megállapodás keretein belül biztosít lehetőséget az Achronix számára, hogy éljen a gyártó legfejlettebb gyártástechnológiával üzemelő gyártósorai által kínált lehetőségekkel. Az ajánlat következtében az Intelt semmiféle hátrány nem éri, ugyanis az Achronix csak az Intel gyártókapacitásának kevesebb, mint egy százalékát fogja igénybe venni. Arról nem szól a fáma, hogy ez a mérték a teljes gyártókapacitást érinti-e majd, vagy csak a 22 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorok által kínált kapacitást, de feltehetően ez utóbbiról van szó.

Az Achronix egyébként a Speedster22i FPGA (Field Programmable Gate Arrays – programozható logikai kapukat tartalmazó tömb) chipeket gyártását oldja majd meg a 22 nm-es gyártósorok segítségével. A chipek különböző telekommunikációs és hálózati eszközökben, ipari és átlagfelhasználóknak szánt eszközökben, valamint hadi eszközökben és a repülés területén használatos készülékekben is helyet kaphatnak majd – áll az Achronix közleményében. A piac legfejlettebb gyártástechnológiájának alkalmazása természetesen jókora előnyökkel jár majd. A gyártó állítása szerint a 22 nm-es csíkszélességgel készülő Speetster22i FPGA chipek a piacon található FPGA megoldásoknál – készüljenek azok bármilyen gyártástechnológiával – 300%-kal nagyobb teljesítményt kínálnak majd, emellett 50%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelnek és 40%-kal olcsóbban előállíthatóak. Egyáltalán nem elhanyagolható előnyök.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. berner
2010.11.03. 10:41
ez is milyen érdekes, még más gyártó a 40nm-el küzd, ezek már a 22-t adják bérbe, vélhetően azért, mert már van annyi raktáron, hogy a piacot ellátná vele...

Érdekes egy TÉNY...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2010.11.03. 10:55
Corporate whore merchandising.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. felziusz Terro...
2010.11.03. 12:09
igen… ez az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. berner
2010.11.03. 13:04
de legalább fejleszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!