iPon Hírek

Az Intel cáfol: nem tűnnek el a Z Atomok

Dátum | 2009. 08. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A hétvége folyamán érkeztek azok a hírek, amelyek szerint az Intel a Z sorozatú, alacsony fogyasztású Atom processzorainak - amelyeket eredetileg MID készülékekhez fejlesztettek ki - hamarosan leállítja gyártását, és év végétől szállításukat is. A magyarázat az ipari források szerint mindössze annyi volt, hogy ezzel a lépéssel szeretnék a netbookok és a nagyobb kijelzővel, valamint erősebb processzorral szerelt notebookok közötti határvonalat egyértelműen meghúzni. A történet lényege annyi, hogy az N-eseknél alacsonyabb fogyasztással rendelkező Z modellek lehetővé teszik a nagyobb képátlójú kijelzők alkalmazását a netbookok esetében, ugyanis a processzor által megspórolt energiát a kijelző táplálására fordíthatják, így az akkumulátoridő nagyjából változatlan marad, a felhasználói élmény, legalábbis megjelenítés tekintetében viszont jelentősen javul.

Ezek a processzorok továbbra is elérhetőek lesznek.
Nos, a hétvégi értesülésekre hamar megérkezett az Intel hivatalos válasza, amelyet eredetileg a Reg Hardware munkatársainak küldtek el. A processzorgyártó nagyvállalat szóvivője szerint az ipari források által keltett hírverés teljes egészében hamis, ugyanis az Intel jelenleg nem tervezi, hogy leállítani a Z sorozatú processzorok szállítását, így azok továbbra is elérhetőek lesznek a netbook gyártók számára.

Méretarányok.
Ez a tény azt jelenti, hogy még ezentúl is találkozhatunk a piacon olyan 11,6 hüvelykes képátlójú kijelzővel szerelt megoldásokkal, amelyek az Intel Atom sorozatának Z családját alkalmazzák. Ilyen notebook például az Acer Aspire One 751 és a Gateway LT3103-as modellje is. Nagyobb képátlójú kijelző alkalmazásához viszont nem elegendő a processzorok által felmutatott teljesítmény, így notebook méretű netbookok valószínűleg nem kerülnek forgalomba a jövőben.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. silentfrog
2009.08.04. 21:02
VISSZA A HIRHEZ

Vicc az egész? Látott már valaki "z" atomot valamibe?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shabbarule...
2009.08.04. 21:34
silentfrog:

http://en.wikipedia.org/wiki/PowerVR#Series5_.28SGX.29

A linkre bejövő oldal alja felé találsz egy "Intel System Controller Hub" sort. Az után pedig egy viszonylag hosszú listát olyan termékekről, amik Z szériás Atom procikra és US15W chipsetre épülnek.

Mo-on sok termék nem kapható ami a világpiacon létezik, de attól még azok létező termékek és máshol megvásárolhatók. A miénk elég kicsi piac, így sajnos a termék kínálat is igen hiányos és silány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.08.04. 21:43
(silentfrog @ 2009 Aug 4, 21:02)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!