iPon Hírek

Az Intel is ellenzi a netbookok fejlődését?

Dátum | 2009. 05. 28.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Amennyiben azáltal a versenytársai is előnyhöz juthatnának, úgy láthatólag igen, miután egyre több jel utal arra, hogy egyebek mellett egy velük megkötött megállapodás miatt is húzta meg a Microsoft olyan alacsonyan a majdani Win7-es netbookok specifikációit.

Eredetileg ugyanis az MS, mint kiderült, úgy tervezte volna, hogy 12,1 hüvelykes méretig teszi elérhetővé a Win7 olcsó, netbookos változatát, ám tajvani gyártóközeli források értesülései szerint az Intel a "lelkükre beszélt", mondván, hogy ez így kicsit sok.

A végül kijelölt 10,2-es méret azonban már sokkal megfelelőbb, mivel így az Intel megtarthatja a saját 10 hüvelykes netbookjainak az árelőnyét, miközben a szegmens többi versenyzőjével, akiknél azért ennél kicsivel nagyobb méretek is elő szoktak fordulni, máris hátrányos helyzetbe hozta.

Az Intelnek tehát tökéletesen megfelel az, ha a netbookok olyan kicsik és minimalisták maradnak, amennyire csak lehetséges, lévén így továbbra is biztosíthatja azt, hogy az olcsó kis gépek semmiképp se fejlődhessenek fel tudásban és képességben addig, hogy már a gyorsabb processzorokkal ellátott, drágább gépek piacát is veszélyeztethessék.

Kérdés, lesz-e ebből is bírósági ügy valamikor, de amennyiben valóban szilárd bizonyítékok is előkerülnek, úgy nem zárható ki egy újabb Intel-botrány az ügy kapcsán.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Kane54
2009.05.28. 10:53
VISSZA A HIRHEZ

A módszer nem szép, de részben igazuk van...
Ez a kategória pont azért jött létre, hogy kis tudású, kis méretű hordozható eszközök legyenek a piacon.
Ha így haald tovább ez a kategória, gyakorlatilag semmi sem fogja elválasztani a laptopok szegmensétől...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. d311c
2009.05.28. 11:24
A módszer nem szép - de _nincs_ igazuk.
Egyébként ha azt vesszük, hogy a 10"-os netbookok 100eFt-be kerülnek, akkor hol van itt egyáltalán versenyképesség? Ennyiért 15" méretben sokkal nagyobb képességű gépek vannak. Cserébe persze nem annyira hordozhatóak.

Fájó persze nekik, hogy az eddig mesterségesen prémium árszegmensbe tolt 12-13" ellen felléphetnének a netbookok, hiszen pont üzleti célra bőven megfelelnének az atomos cuccok. Kicsit használhatóbb méretű képernyővel és billentyűzettel nyilván tarolnának.

De a M$ is elfelejti, hogyha sokáig kekeckedik akkor megnyerik a Linuxok a területet. Egyik héten ráébred, hogy ez fenyeget, a következőn elfelejti és korlátozni próbál. Most is Linuxos netbookom van, és ha lesz egy jobb képességű, az inkább az lesz - pláne ha ezt korlátozásokkal is elősegítik.

Talán annyiért kellene adni az Intelnek és az M$-nek a cuccait amennyit ténylegesen érnek és nem mesterségesen magasan tartani az árat erőteljes sipákolás közepette. És nyilván a notebook gyártók is szerették az extraprofitot.
De az ésszerűség remélem előbb-utóbb teret nyer - a vásárlók javára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2009.05.28. 12:07
"miután egyre több jel utal arra, hogy egyebek mellett egy velük megkötött megállapodás miatt is húzta meg a Microsoft olyan alacsonyan a majdani Win7-es netbookok specifikációit."
Ilyen ügyekben nem szokásom védeni az Intel, na de ugyan kérem... :rolleyes: Az Intel volna olyan hülye, hogy alá vág a 2magos Atomnak, mikor jön az egymagos Athlon Neo, ami az 1 magja miatt megfelel a "netbook" specifikációknak és mégis csúful elveri az egymagos Atomot? Volna olyan hülye, hogy eltörölteti a MS-al a grafikai teljesítmény korlátját az nVIDIA és AMD javára? Az új specifikációk jelenleg pont csak az Intelnek tesznek be... És pont ők kérték volna? Nem látom sok esélyét. Bár aztán ki tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vna
2009.05.28. 12:45
Ebből a cikkből megint kitűnik, hogy a netbook elnevezés kitalálója, lehet hogy marketing zseni, de jobban tette volna, ha befogja a száját.

Még az a szerencse, hogy a netbook nem egy jól körülhatárolt csoport és így mindig lehet vitatkozni rajta és a céggel akinek már volt/van egy ilyen nevű terméke lehet pereskedni , ami hatalmas reklámértékkel bír.

Szerintem sem a "netbook"-okat kéne a notebook-ok fölé fejleszteni, hanem a notebook-okon kéne sokat fejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gpety
2009.05.28. 12:52
Az Ion pont ez ellen kíván hatni. Itt az Nvidia van most /kivételesen/ a jófiú szerepében, míg az Intel a fejlődést és miniatürizálást hátráltató bad boy. Remélem az Ion győz és beindul a nem csak erős, de apró PC-k fejlődése is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. antalpeter
2009.05.28. 14:09
"Remélem az Ion győz és beindul a nem csak erős, de apró PC-k fejlődése is."

Kezdenek felbukkanni az ionos alaplapok és kész számítógépek, az iPonon már kapható is egy-kettő. A termékhíreket nézve jóval változatosabbak lesznek az ionos konfigurációk - egy- vagy kétmagos Atom, 1 vagy 2GB RAM -, mint a jelenlegi atomos nettopok, szóval hajrá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!