iPon Hírek

Az Intel kilép az alaplapok piacáról

Dátum | 2013. 01. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A vállalat döntése értelmében három éven belül eltűnnek az üzletek polcairól az Intel saját márkás alaplapjai, amelyek jelenleg az Intel Desktop Board márkanév alatt futnak. Az LGA-1150-es processzorfoglalattal ellátott deszkák érkezésével az Intel alaplap termékcsaládja karcsúsításon esik át, azaz a korábbinál kevesebb féle alaplap készül a Haswell APU egységekhez, majd a gyártó idővel kivezeti a deszkákat a piacról.

Az Intel lépésének három lehetséges oka van. Egyrészt az Intel Desktop Board kínálata túlságosan bőséges, plusz az asztali számítógépekbe szánt alaplapok forgalma is csökkenőben van, hála a PC piac gyengélkedésének. A vásárlók a korábbinál kevesebb alaplapot igényelnek, hiszen az érdeklődés középpontjában már nem az asztali számítógépek, hanem a táblák, a hibrid noteszek és az okostelefonok vannak. A másik ok, hogy az alaplapok szegmensében manapság túl sok a nagy, sikeres név, amelyek között az Intel termékcsaládjának nincs igazán helye, ugyanis alaplapjai nem igazán képesek kiemelkedni a tömegből.

A harmadik és egyben legérdekesebb ok, hogy az Intel ezzel a lépéssel valószínűleg már arra készül, hogy az asztali számítógépekbe szánt alaplapok esetében a cserélhető processzorok alkalmazásáról az alaplapra integrált, BGA tokozásban helyet foglaló processzorok alkalmazására tér át. Ez a lépés a többi alaplapgyártót is érinteni fogja, még nagyobb lehet a verseny tőle, és az Intel lapok még inkább kiszorulhatnának.

A felsőkategóriás alaplapok piacán a jelek szerint megmarad a processzorcsere lehetősége, legalábbis a korábbi információk alapján egyelőre ez a helyzet. Persze a belépő szintű, illetve a kereskedelem fő áramába szánt alaplapoknál is cserélgethetünk még processzorokat egy darabig, hiszen a váltás még soká lesz.

Az Intel Desktop Board fejlesztőcsapata a jövőben az alaplapok készítése helyett az új, egyre népszerűbb formátumok fejlesztésével foglalkozik majd - ilyen például az Intel NUC, ami a várnál népszerűbb a felhasználók körében. A vállalat az ultrabookok és a táblák szegmensére is nagyobb figyelmet fordít majd, de a célkeresztjében az okostelefonok is benne vannak.

Egyszóval a fentebb taglalt lépés egyfajta fókuszváltásnak fogható fel, amellyel az Intel reagál a piac megváltozott igényeire.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. atti2010
2013.01.23. 11:17
Miért eddig jelen volt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. gab78
2013.01.23. 11:48
Azt a dörzsölt kutya mindenit, ehhez azért pofa kell rendesen... integrálni akarják a processzorokat az alaplapokra (alsóbb régiókban mindenképpen), majd azt mondják, bocs, de mi nem gyártunk a jövőben alaplapot, így egy az egyben az összes kockázatot átpasszolják a partnereknek. Azaz x gyártó megveszi a processzort, jó pénzért természetesen, majd ráépíti az alaplapra, de ha nem fogy úgy ahogy kellene, akkor az egész a nyakukon marad, és az Intel ebből, egy fikarcnyit sem akarja kivenni a részét, megvettétek, adjátok el ahogy tudjátok... és el is fogják adni, mert veszteséget nem akarnak, maradnak a magas árak, az őj termékeknél a még magasabbak, és persze megint csak a felhasználó szívja meg... ráadásul a gyártól a jobban felszerelt alaplapokra ki fogja válogatni a jobb processzorokat is, így aki olcsót vesz, lényegében válogatott szemetet (picit sarkítva) vesz...

Ha az AMD-nek lenne normális processzora (nincsen, ne is akarjon senki megdumálni az ellenkezőjéről) egészen biztosan nem várnék a Haswell-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. hunmyke
2013.01.23. 11:50
atti2010, igen jelen volt, nem is kevés alaplappal: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gery84
2013.01.23. 11:54
Nem csoda, ki a fenne venne inteles lapot 2x drágábban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Szipoly gab78
2013.01.23. 12:09
Na, viszont Te meggyőzhetnél arról, hogy miért nincs az AMD-nek normális processzora?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Stark gab78
2013.01.23. 12:14
Kezdődik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. proton
2013.01.23. 12:33
Mondjuk azért mert bármelyik tesztet nézel meg akkor az Intel 2 magból ugyan azt a teljesítményt hozza ki mint az AMD 4 ből csak épp ezért alacsonyabb fogyasztással. (Persze van olyan része az összehasonlításnak ahol jobb az AMD de összességében ez az igazság, és itt most csak a cpu-ról van szó. Persze az ATI megvásárlásával igp fronton verhetetlen de itt most nem erről van szó.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kray
2013.01.23. 12:37
Előre szólok, hogy nem szeretnék moderálni senkit!
Gondoljátok át, hogy mit írtok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kiskoller
2013.01.23. 13:18
Hohóhó.

Silence before the storm....


Néha akkor csatlakozok én is:

"Mondjuk azért mert bármelyik tesztet nézel meg akkor az Intel 2 magból ugyan azt a teljesítményt hozza ki mint az AMD 4 ből csak épp ezért alacsonyabb fogyasztással"

Magok alapján teljesítményt mérni badarság mert más architectúra. Az az amd mag nem ugyanolyan mint az intel mag. Fogyasztás tekintetében igazad lehet. Node azért mert 10%-al le van maradva már nem is "normális" a processzor?

Én 1 év után sem érzem azt hogy 2500k-t kellett volna vennem, +20k-ért (akkori szituáció)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gabest
2013.01.23. 13:33
Azt hittem az inteles lapokat maguknak csinálják tesztelésre. Valamibe csak bele kell dugni azt a processzort
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tompi
2013.01.23. 13:50
"Nem csoda, ki a fenne venne inteles lapot 2x drágábban."

Mitől drágább?! Egy minőségibb alaplap drágább mit az intel jópár alaplapja. Nekem több is üzemben van, és mind prímán működik, van amelyik évek óta kikapcsolás nélkül. Kezdve az atomtól, az lga-1155-ös i7-ig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gab78
2013.01.23. 14:03
kiskoller: Már ne is haragudj, de hol van az a 10%?Nem arról van szó, hogy a 2 felépítés azonos lenne, hanem arról, hogy egységnyi fogyasztás mellett sokkal rosszabbul teljesít, hogy egységnyi méret mellett kisebb a hatékonysága (a teljes lapkaméretet nézzük L2, L3-al együtt), hogy egységnyi órajel mellett is kisebb a hatékonysága, arról nem is beszélve, hogy az FX-ek skálázódása sok esetben egyenesen nevetséges. Láttam olyan tesztet, ahol egy FX4170 az FX8150 előtt végzett!

Ami meg külön vicces, hogy a kis processzorok elég jók Brazos illetve a Jaguar-ok is elég jónak tűnnek, de az FX-ek semmire sem jók. És sajnos az APU-knál is elkezdték ezt a modulos szutykot használni...

Az szép és jó, hogy a hatékonyságuk bizonyos esetben elérik a 80%-ot is, de ez csak bizonyos esetekben vagy így, az esetek többségében nem működik a dolog. Az a baj az AMD-vel, hogy eszetlenül innovatívkodnak. Itt vannak az APU-k, hű majd a GPU-van micsoda teljesítményre lesz képes... de semmi sincs ami ezt kihasználná! Az alkalmazások 99.99999999%-a még mindig úgy működik, hogy van CPU van GPU... az AMD nem egy akkora vállalat, hogy ezt néhány év alatt fel tudná borítani... ott a HSA, sokan be is álltak mögé, de évek kellenek, hogy legyen belőle valami, addig miből él meg a vállalat?

Vannak akik azt hangoztatják, hogy a modulos rendszert a GCN-hez alakították ki.. a GCN-es vezérlőket is úgy belimitálja, hogy csak leshet a felhasználó, hogy mi van, ilyen gyenge a VGA? Holott a CPU akasztja meg a rendszert.

Valószínűleg az sem véletlen, hogy az új konzolokról szóló pletykákban nem a modulos processzorok szerepelnek, hanem egy hatékonyabb megoldás a Jaguar.

Észre kellett volna venni, hogy a Bull, egy tévút és nem erőlködni vele... remélem a Kaveri-re vagy nagyon átdolgozzák, vagy lecserélik. Bár a Trinity-ből és a Richland-ből kiindulva, sajnos ezt az irányt fogják erőltetni, ami ki is nyírhatja a céget, hacsak a mobil iránnyal nem tudnak mankót adni maguknak.

Ma az egyetlen indok amiért érdemes AMD processzort venni az a bennük rejlő GPU, de ehhez folyamatosan zárkózik fel az Intel, és ha nem lépnek CPU fronton, nem erősitenek rá, akkor hamarosan semmilyen indokkal nem lesz érdemes AMD-s processzort venni...

Egyébként pedig volt AMD-s processzorom, és jó is volt, de a helyzet az, hogy az Intel jobb... kisebb fogyasztás, nagyobb teljesítmény, kisebb hőtermelés. Ok drágább, de nem 1-2 évre veszek valamit. Ami most van 5 éve nyúzom. Igaz már alaplapot kellett cserélni, de az nem az Intel hibája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kray
2013.01.23. 14:25
Kivéve ha intel-es alaplap volt Akkor az ő hibájuk
Hőtermelésre ne fogadj, láttál te már Ivy-t izzani?

Amúgy egy 8150-hez viszonyítva egy i5-3570k-t, ami azonos áron volt akkor vele visszalépésnek éreztem. Ezért is cseréltem le aztán 3770k-ra. Nem mondom, hogy acélos lenne az AMD teljesítménye, de azt se mondanám rá, hogy tévút. Még sokat tudnak rajta javítani és szerintem fognak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. szenpeti
2013.01.23. 14:41
Nekem igazából az a meglepő, hogy az Intel 8086-os örökséget cipelő CISC architektúrája még mindig ennyi előnyt tud felmutatni a RISC versenytársakkal szemben (fogyasztás, órajel, stb. egységnyi számítási teljesítményre). Nem vagyok az üzleti számokban tájékozott, kíváncsi lennék, hogy mennyit költ a két cég kutatás-fejlesztésre. Meg ami szintén érdekes, hogy a nagyon érdekes újdonságokat (pl. predikátregiszter) hozó Itanium nem került át a normál PC piacba, sőt, a szerverből sem tudott olyan nagy részesedést szerezni. Folytatódott a CISC processzorok turbósítása és párhuzamosítása, és láthatóan eddig jó eredményekkel.
Ez az integrált processzoros dolog felvetett bennem néhány kérdést, tekintsétek egyben szűkkörű közvélemény-kutatásnak is. Az olcsóbb lapokra majd válogatott selejtet építenek, de pl. az irodapiac majd felveszi, mert ott úgyis csak háromévenkénti fölösleges teljes gépcserében tudnak gondolkodni? És vajon mit takar náluk a felső kategória, és hogyan fognak reagálni a többi gyártók? Mennyien leszünk, akik továbbra is építen(én)ek otthonra egy fejleszthető asztali PC-t, mert nem akarnak ágyban netezni ellenben gyakran van szükségük erős gépre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. szenpeti
2013.01.23. 14:44
Írom mindezt úgy hogy 4,5 éves E8400-asom van, ugyanennyi idős alaplappal, aminek a mai napig elégedett vagyok a teljesítményével (kivéve, ha valamiért fullHD videót kell konvertálni, azzal megküzd rendesen, GPU gyorsított konverter kellene). Persze e kettőn meg a stock hűtőt kivéve közben minden mást kicseréltem körülötte, ezért szeretem a PC-t, de pont procit bővíteni nem érte meg ebbe a lapba, ez anno jó vétel volt, egy izmos négymagos meg nem csöppent le sehol olcsón. Na bumm, magam ellen beszélek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kiskoller gab78
2013.01.23. 15:25
Bocs, nem 10% akkor, hanem 30%-50%. Mondanivalómon nem változtat.

Egy éve (amikor a gépet újítottam) az AMD-s konfigom 20k-val olcsóbb volt mint a majdnem olyan gyors intel 2600k (azokban az applikációkban amiket én használok). Nekem csak ezt számított.

De tényleg, kár ezen vitatkozni, a procik le vannak maradva 1-2 évvel, de úgy harangozod be, mintha nem is működnének. Ha játékra kell drága és gyors (fx, i5, i7, stb) proci intelt vesz az ember.

Te úgy kezdted hogy majd emelkedni fog az intel CPU-k ára de szívás mert AMD fronton nincs működőképes processzor. Én csak ebbe kötöttem bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. atti2010 kisko...
2013.01.23. 16:13
De tényleg, kár ezen vitatkozni, a procik le vannak maradva 1-2 évvel, de úgy harangozod be, mintha nem is működnének

Ez az Intel hívők szokása, valamivel kell igazolni miért költöttek 20-30k -val többet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gab78
2013.01.23. 18:16
kray: ASUS lap nyekkent meg...

atti2010: Te egy AMD-s hittérítő vagy, elvakult és minden raconalitást mellőző... de szíved joga, hogy ez legyél.

kiskoller: 10% vagy 30-50% piszkosul nem mindegy... Max akkor lehet olyan gyors egy 8350, ha húzod vagy 4.4GHz-re... nem mondtam azt, hogy ne lenne működőképes a processzor, te hol olvastál ilyet??? Szövegértés! Sőt a Brazos-t és a Jaguar-t meg is dícsértem, mert remek fejlesztések.(notebookba épp azon gondolkozom, hogy majd egy Jaguaros megoldást fogok venni, mert az eddigi információk alapján tetszik) A probléma a közép és felső házzal van. Ha tetszik, ha nem, az alkalmazások 99.999999%-a a rendszert úgy kezeli, hogy CPU és GPU, az hogy milyen fejlesztési irányok vannak, milyen célok senkit sem érdekel vásárláskor, amikor a tesztet nézik, egy dolog a lényeg, hogy az épp aktuális alkalmazásokkal és az érkezőkkel (rövid időn belül érkezőkkel), hogy fog teljesíteni. Az árral nagyon sokan nem foglalkoznak, csak néhányan panaszkodnak, hogy. De ha megnézed mennyibe kerül egy iPhone és mennyi fogy belőle, akkor talán megérted, hogy az ár tétel sokadlagos! Alapvetően döntő a teljesítmény, és az hogy mit nyújt a felhasználónak, akkor. Nem majd mit nyújthat! Akkor amikor vásárol, mi kézzelfogható, elérhető. Összességében ez nem azt jelenti, hogy az használhatatlan, csak azt, hogy nem elég jó. És ha jobban megvizsgáljuk akkor ez még házon belül sem elég jó, mert egy X4 985 is sokszor könnyedén odateszi magát és mikor is jelent az meg?

Még egy apróság: http://ipon.hu/hir/jelentos_veszteseggel_zarult_az_amd_tavalyi_eve/23866

Vajon miért? A Radeon vonallal lenne a probléma? Hát nem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm
2013.01.23. 19:54
Mily meglepő, menekülnek mindentől ami nem hoz extra profitot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Ronan
2013.01.23. 20:09
Én ATI Intel párost használok majdhogynem elégedett vagyok mert egy ssd elférne a gyorsulás miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ronan
2013.01.23. 20:12
A trollok is csak azt szeretnék, ha őket is szeretnék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. reen.core
2013.01.23. 23:51
Eddig mindig is AMD termékeket vásároltam. De ez az FX nálam is kiverte az biztosítékot. Egyre jobban húz az Intel. APU egységekre remélem nem megy rá ez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. budspencer
2013.01.24. 09:06
A Foxconn már kiszállt, most az Intel, az Asrock-ot bekebelezi az ASUS. Innentől kezdve nincs minőségi lap a piacon. B@sszus. Kénytelen leszek szemétből gépet összerakni, ha addig be nem döglik végleg a desktop kategória. Lehet megkeresem a padláson a C64-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 budsp...
2013.01.24. 09:26
Minden gyártónak vannak minőségi alaplapjai csak nem a legolcsóbbat kell megvenni, jó példa erre az FM2 asrockok döglődése az olcsó szegmensben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Csaber gery8...
2013.01.24. 09:46
Egyszerű vásárlót nézd , Intel alaplap nem is olcsó , és nem is lehet vele tuningolni ,és még csak nem is semmivel sem megbízhatóbb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. budspencer
2013.01.24. 13:02
"Intel alaplap nem is olcsó, és nem is lehet vele tuningolni, és még csak nem is semmivel sem megbízhatóbb"

Az egyszerű vásárló nem tuningol


Egyes cégeknél nem enged(tek) Intel Foxconn deszkáknál rosszabbat beemelni az infrastrukturába. Meg volt ennek az oka. A minőség nem egyenleő a tuningolhatósággal. Itt a megbízhatóság és az életciklus a lényeg, a tuningolás -bár érdekes hobby lehet- ilyen területen gányolás. Mondjuk érdekes módon nem is jellemző az Intel Foxconn gyártmányok idő előtti tönkremenetele kondenzátor hiba miatt. Persze majd jön valaki, hogy "én találkoztam hibás intellel" igen, elő-előfordult, de messze nem olyan arányban mint a favorizált gémer lapoknál. Ráadássul nem ritka, hogy cégnél 6 x 12-16 órás üzemben vannak az év minden napján. ami otthoni környezetben nem jellemző.

Az olcsóságon vitatkoznék, ha idő előtt tönkremegy a lapod és magával ránt valami mást + kiesik egy munkaállomásod, amit pótolni kell ideiglenesen, az plusz költség és munkaerő kiesés. Ne felejtsük, nem arról van szó, hogy Pistike nem tud játszani otthon, mert gariztat 2-3 hétig.

Céges szempontból a tuning abszolút kiesik. Ráadásul általában nem kell semmilyen extra szolgáltatás, inkább az alapszolgáltatás minősége számít. Az Intel ezt tudta, a legolcsóbb, 15.000-es deszkájával is. No innentől ez nem lesz.

Ha választanom kéne én otthonra és céges környezetbe is Intelt választanék, persze ez egyéni igény. Én nem játszom, nem tuningolok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pidzse
2013.01.28. 09:15
Azt mondom hogy a cégeknek biztos elég volt az intel igénytelen kinézetü bár biztos 100 évig is hiba mentesen szupperáló lapjai.

Az igazság az hogy 5 év alatt elévülnek a számitógépek és az összes alaplap álltalában simán birja ha nincs agyon tuningolva a lap az 5 évet kb. Egy otthoni felhasználó kb 3-5 évente seréli le ujabbra a számitógépet hiszen ha akarja ha nem elavul. Ugy gondolom a cégek is fejlesztik a gépparkokat lehet nem 5 évente de 7-10 évente biztos.
Otthoni felhasználásra játékra ,tuningra és arra hogy ha a haverok belenéznek a házba az intel nem volt jó választás hiszen tul egyszerü és alig volt rajta állitgatási lehetőség és semmi extra.

ezen a hiren max a cégek fogták a fejüket hogy jaj a feneébe most mi lesz velünk de ennyi a home felhasználoknak aztán teljesen mindegy és akik fiatalok 25 alattiak azok meg ugy sem választják ezt hiszen nekik ott vannak a szuper alaplapok pl: ASUS, GIGABYTE, STB... igy nem kell aggodnia senkinek. A cégek meg még évekig el lesznek azokkal a lapokkal amiket eddig vettek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pidzse
2013.01.28. 09:21
Az intel procik a leggyorsabbak a piacon és a legkevesebbet is fogyasztanak ráadásul nagyon gyorsan kezelik a memoriát is . Az AMD az sajnos valahol nagyon elmaradt hogy miért mert más technologiával dolgozik ennyi az egész. Nekem is intelem van alig fogyaszt és veri az összes AMD t pedig csak 4 magos de veri a 8 magos AMD is. A neve 3570K ennél jobb Proci most szerintem ilyen árban nincs a piacon. És viszi a 2400 MHZ memoriákat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!